Samo jedno piće tjedno u trudnoći može utjecati na bebin mozak, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI su objavili studiju o utjecaju samo jednog alkoholnog pića tjedno u trudnoći na bebin mozak. Kažu da su bebe izložene niskim do umjerenom količinama alkohola imale fizički izmijenjen oblik mozga i usporen razvoj mozga. 

Bebe su imale plići desni gornji sulkus, koji je povezan s kognicijom i jezikom, otkrili su na studiji predstavljenoj na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike. Dodali su i da alkohol može promijeniti strukturu stanica, smanjujući njihov zaštitni omotač i broj međusobnih veza između stanica.

"Kao što se pokazalo u našoj studiji, čak i niske razine konzumacije alkohola mogu dovesti do strukturnih promjena u razvoju mozga i odgođenog sazrijevanja mozga", izjavio je dr. Patric Kienast, neurolog na Medicinskom sveučilištu u Beču i glavni autor studije.

Istraživači su proučili MRI snimke mozga 24 fetusa koji su bili izloženi alkoholu između 22. i 36. tjedna trudnoće. Od majki, njih 17 pilo je jedno alkoholno piće tjedno, tri su pile jedno do tri pića tjedno, dvije su pile do šest pića tjedno, a jedna je pila više od 14 pića tjedno. Šest majki priznalo je prekomjerno opijanje barem jednom u trudnoći, što znači da su popile više od četiri pića u istoj večeri.

Izloženost alkoholu tijekom embrionalne faze, u prvih osam tjedana, može imati izuzetno negativne učinke ovisno o pogođenim stanicama, koji variraju od urođenih mana do spontanog pobačaja. Ali najveći učinak su promjene u ponašanju. Promjene stanica mogu utjecati na dizajn mozga, pohranu memorije, brzinu obrade i sposobnost analize ili donošenja odluka.

"Trudnice bi trebale strogo izbjegavati konzumaciju alkohola", upozorio je dr. Kienast.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna od 10 žena u SAD-u u određenoj mjeri konzumira alkohol u trudnoći. 

Pročitajte više