Stope cijepljenja djece počinju se oporavljati, ali ne svugdje

Foto: EPA

NAPORI da se djeca diljem svijeta cijepe protiv smrtonosnih bolesti kao što su ospice i difterija počeli su se oporavljati 2022. nakon povijesnog nazadovanja izazvanog pandemijom covida-19, prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

No oporavak je i dalje neujednačen, snažno je krenuo u velikim zemljama s nižim srednjim dohotkom kao što su Indija i Indonezija, prikrivajući tekuće probleme u mnogim manjim i siromašnijim zemljama, navode agencije u priopćenju objavljenom u utorak.

2022. 20.5 milijuna djece propustilo je jedno ili više rutinskih cjepiva u djetinjstvu, što je pad u odnosu na 24.4 milijuna djece 2021. Za procjenu su korišteni podaci iz 183 zemlje temeljeni na uzimanju tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, a uključuju djecu koja uopće nisu primila cjepiva, kao i onu koja su propustila bilo koju od doza cjepiva potrebnih za zaštitu. Globalno, stope pokrivenosti cjepivom bile su 86 posto prije pandemije i 84 posto u 2022.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su brojevi "ohrabrujući", ali postoji zabrinutost da su najranjiviji zaboravljeni.

"Kada zemlje i regije zaostaju, djeca plaćaju cijenu", rekao je.

Mnoga djeca propustila su cijepljenje protiv ospica

Od 73 zemlje koje su zabilježile znatan pad u rutinskoj pokrivenosti tijekom pandemije, 34 od tada nisu zabilježile poboljšanje ili su se čak pogoršale. Među njima su zemlje poput Angole i Sirije. 15 se oporavilo na razinu prije pandemije, a 24 su na putu oporavka, rekli su WHO i UNICEF.

Agencije su također upozorile da se cijepljenje protiv ospica nije tako brzo oporavilo, pri čemu je 21.9 milijuna djece u svijetu propustilo prvu dozu 2022. godine - 2.7 milijuna više nego 2019. Drugu dozu propustilo je 13.3 milijuna.

U zemljama s niskim dohotkom stope pokrivenosti cjepivom protiv ospica zapravo su nastavile padati prošle godine, na 66 posto u usporedbi sa 67 posto u 2021., rekla je Kate O'Brien, voditeljica WHO-a za imunizaciju. Epidemije ospica već su u porastu.

"Kada djeca nisu cijepljena, to znači da nisu imuna na bolesti opasne po život", rekla je O'Brien u intervjuu za Reuters. "Djeca će umirati." 

Samo su se stope cijepljenja protiv HPV-a, koje sprječava rak vrata maternice, vratile na razinu prije pandemije. Ali ostaju ispod cilja od 90 posto, na 67 posto u zemljama s visokim dohotkom i 55 posto u zemljama s niskim i srednjim dohotkom u kojima je uvedeno cjepivo.

Uz Gavi, Zakladu Billa i Melinde Gates i druge partnere, WHO i UNICEF pokrenuli su akciju ranije ove godine kako bi pomogli zemljama da nadoknade cijepljenje djece.

Pročitajte više