Sve što trebate znati o hranjenju beba na bočicu

Foto: 123rf

KAKO biste pripremili bočicu za bebu samo trebate zagrijati vodu, dodati prah i promiješati. Jednostavno? Ne uvijek.

Mnogo je stvari koje trebate uzeti u obzir kada hranite dijete bočicom, od odabira prave opreme do toga kako je ponuditi djetetu. Istraživanja su pokazala da čak 30 posto australskih mama radi pogreške u pripremi obroka za bebe, a gotovo polovica pogrešaka odnosi se na pripremu prejakih obroka. Američko je istraživanje pokazalo pak da više od polovice mama ne pere ruke prije pripremanja obroka, a 35 posto ih zagrijava adaptirano mlijeko u mikrovalnoj pećnici, što se ne preporučuje.

1. Kako da odaberem pravu bočicu i dudu za svoju bebu?

Za bebe mlađe od tri mjeseca koristite manje bočice jer one obično ne popiju više od 120 mililitara po hranjenju. Veće bočice neka pričekaju nešto stariju dob vaše bebe, kada će moći popiti više.

Duda neka bude duga i mekana, a propusnost rupice odgovarajuća dobi djeteta. Ako vam se čini da hranjenje predugo traje, pokušajte s dudom s većom rupicom kroz koju teče više tekućine. Ako djetetu curi tekućina iz usta dok pije, vjerojatno je rupica prevelika.

2. Koju vrstu adaptiranog mlijeka odabrati?

Razlike među proizvođačima su vrlo male pa se oko toga ne trebate mnogo brinuti. Ipak, razlikuju se po omjeru masti i bjelančevina pa neki tip može vašem djetetu bolje odgovarati od drugoga. Ako mislite da vašem djetetu ne odgovara hrana koju mu dajete, pokušajte s drugim proizvođačem.

3. Koliko adaptiranog mlijeka beba treba popiti?

To ovisi o djetetu. Izračun koji su vam napravili liječnik ili medicinska sestra, ili ste ga pročitali na pakiranju, samo su smjernice. Hranite dijete dokle želi jesti, što znači da je u redu ako ne dovrši bočicu, ali i ako želi još, a popilo je cijelu. Pratite probavu i količinu mokraće (dijete treba smočiti pet do osam pelena dnevno) kako biste se uvjerili da djetetu odgovara hrana i da je dovoljno hidrirano.

4. Koliko unaprijed mogu pripremiti adaptirano mlijeko?

Uvijek je najbolje pripremiti djetetu obrok neposredno prije hranjenja. Ako to nije uvijek moguće, ponesite sa sobom prokuhanu ohlađenu vodu i prah za pripremu obroka, pomiješajte ih, podgrijte i dajte djetetu. Ako vam ni to ne odgovara, sigurno je pripremiti djetetu obrok do 24 sata prije konzumacije, ali se mora čuvati na temperaturi nižoj od pet stupnjeva Celzija i podgrijati neposredno prije hranjenja.

5. Koja je najbolja temperatura obroka?


Majčino mlijeko "poslužuje" se na 37 stupnjeva, odnosno na tjelesnoj temperaturi pa se preporučuje da se tako priprema i adaptirano mlijeko. Možete testirati temperaturu tako da kapnete nekoliko kapi prije hranjenja na zapešće. Trebali biste osjetiti toplinu, ali nikako vrućinu. Bolje je da je obrok nešto hladniji nego pretopao.

Najbolji način grijanja bočice jest držanje u posudi tople vode, nikako u mikrovalnoj pećnici. Ako baš želite koristiti mikrovalnu, grijte bočicu samo nekoliko sekundi, a zatim je dobro protresite kako biste izbjegli zagrijavanje samo nekih dijelova i potencijalne opekline.

Ako možete, dojite

Na kraju podsjećamo da stručnjaci ističu brojne prednosti dojenja, preporučuju da hrana za bebe do prvih šest mjeseci života bude isključivo majčino mlijeko te da bi se s dojenjem trebalo nastaviti najmanje do prve godine života. Iako je dojenje idealan i besplatan način prehrane beba, neke mame to, najčešće iz zdravstvenih razloga, ne mogu pružiti svojoj djeci. Onima koje mogu preporučujemo da počnu i nastave dijete hraniti najprirodnijom hranom - vlastitim mlijekom.

Pročitajte više