Poznata drogerija snizila cijenu hrpi proizvoda za "one dane"

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

TETKA, crvena armija, stvari, oni dani u mjesecu, menga, menzes, mjesečnica. To su najčešći eufemizmi kojima se ljudi služe ne bi li izbjegli riječ “menstruacija“. Iako je 2024. godina, u mnogim dijelovima svijeta i dalje vlada prešutan dogovor da se o njoj ne smije govoriti glasno ni javno i da je tema rezervirana samo za ženski rod. 

Prosječna žena provest će više od 2200 dana menstruirajući. Ipak, dobar dio njih nema pristup informacijama o ovom biološkom procesu. To je karakteristično za krajeve u kojima je postotak pismenih manji, kao što je Pakistan u kojemu, prema istraživanju koje je 2023. objavio PubMed, djevojke traže informacije o menstruaciji od svojih majki i sestara, a manje učitelja. Isto istraživanje pokazalo je da više od trećine djevojaka izbjegava kupanje tijekom menstruacije.

Jedan od raširenih tabua na našim prostorima je da žene ne smiju prati kosu tijekom menstruacije jer će ih onda više boljeti, menstruacija će se prekinuti, one se mogu razboljeti, pa čak i postati neplodne. U Hrvatskoj se često može čuti i da žene ne bi smjele ići na plažu i kupati se u moru ili bazenu za vrijeme “onih dana“. 

Tijekom ovog mjesečnog razdoblja važno je održavati pravilnu higijenu, posebno intimnog područja. U to spada i redovita izmjena higijenskih proizvoda kao što su ulošci i tamponi.

Menstrualni sram

Foto: Shutterstock

Svaka treća žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima jer su joj preskupi, dok više od 10 posto Hrvatica ne mogu kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Jedina od deset žena ne može si uopće priuštiti uloške. Ovi poražavajući podaci rezultati su prvog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je 2021. objavila Udruga PaRiter.

Međutim, u javnosti se i dalje nedovoljno govori o velikom problemu menstrualnog srama koji je prisutan zbog nemogućnosti kupnje dovoljno uložaka ili tampona. Stoga je dm odlučio doprinijeti rješavanju ovog problema i od 1. veljače trajno sniziti cijene proizvode za žensku higijenu dm marke Jessa. Proizvodi su dostupni u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu po novim, nižim cijenama.

Cijene svih uložaka, tampona i menstrualnih gaćica vlastite marke dm je trajno snizio za najmanje 13 posto, odnosno za stopu PDV-a, kako bi osnovne higijenske potrepštine svim ženama bile još pristupačnije. 

dm će se i ove godine fokusirati na temu ženskog zdravlja te su proizvodi za žensku higijenu marke Jessa već od veljače dostupni po novim, nižim cijenama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Također, tijekom prošle godine dm je svoje aktivnosti usmjerio na zdravlje žena.

Foto: Promo

U sklopu natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra dm je podržao realizaciju devet društveno-odgovornih projekata usmjerenih na dobrobit i zdravlje žena te je serijom podcasta i prvom dm ženskom konferencijom osigurao dodatan prostor za raspravu i edukaciju o ženskom zdravlju.

Pitanje ženskog zdravlja nije važno samo za pojedinke već i za čitavo društvo budući da je ono preduvjet reproduktivnom zdravlju. Unatoč tomu, prva mjesečnica, pa i svaka iza nje, i dalje je obavijena velom tajnovitosti i mnoštvom tabua. 

Društvena izolacija

U Nepalu i Indiji ženama se zabranjuje da tijekom menstruiranja diranju hranu ili biljke jer se vjeruje da to donosi lošu sreću. Ponekad se žene za to vrijeme moraju iseliti iz svog doma u nastambe sačinjene od slame, pruća i blata. Ta praksa, karakteristična za Nepal, naziva se chhaupadi. Povezana je s hinduističkim vjerovanjima prema kojima menstruacija privlači zle duhove.

U Boliviji se dugo zadržao tabu o tome da menstrualna krv uzrokuje opasne bolesti poput raka. No prisutni su i drugi poput onog da konzumiranje majoneze za vrijeme menstruacije može smanjiti njeno trajanje ili da su seksualni odnosi za to vrijeme loši po zdravlje žene.

Osim ovakvih tabua, ima i onih koji utječu na fizičku aktivnost žena. “Pošteda“ na satu tjelesne kulture kojom se djevojke štedi vježbi ne bi li izbjegle bolove može biti dvosjekli mač. Da razgibavanje, pa i neke ozbiljnije vježbe pozitivno djeluju na menstrualne grčeve, dokazano je još 1997. istraživanjem objavljenim u publikaciji PubMed. 

Prostor za napredak

Foto: Shutterstock

No stvari se mijenjaju. Svakim danom javljaju se nove inicijative koje doprinose educiranju žena, ali i muškaraca, o ovom problemu. Na primjer, Španjolska je usvojila zakon kojim ženama daje slobodne dane kako bi lakše preboljele simptome menstruacije. 

Važno je nastaviti dijalog o menstruaciji i njezinom utjecaju na svakodnevni život prosječne žene. Svaki korak k demistifikaciji menstruacije, bilo kroz obrazovanje, podršku dostupnosti higijenskih proizvoda ili jednostavno putem otvorenog razgovora o temi, predstavlja napredak k izgradnji društva koje prihvaća aspekte ženskog zdravlja.

Dijalogom o ovim temama suzbija se stigmatizacija, ali se i otvara put da buduće generacije žive u empatičnijem svijetu.

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više