Tko je u pravu, Nike ili kupci? Evo što kaže Hrvatska udruga za zaštitu potrošača

Foto/Screenshot: Shutterstock/zakon.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NIKE je napravio puno "buke" sa svojom nedavnom greškom prilikom krivog iskazivanja cijena. Podsjetimo, netom prije Božića u svojoj su internet trgovini greškom kod cijene iskazane u eurima stavili valutu kune pa su tako cijene pojedine odjeće ispale prilično male

Kupci koji su se u tom trenu našli na stranici brže-bolje su krenuli u šoping života, ali nakon par dana uslijedio je "hladan tuš". Nike ih je putem maila obavijestio da artikli koje su naručili nisu dostupni i da se ispričavaju te da će im vratiti uplaćena sredstva. Kupci su se naljutili i smatraju da bi Nike trebao ispoštovati narudžbu iako se radilo o grešci. 

 

Tim povodom obratili smo se Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača i pitali je li Nike dužan ispoštovati te narudžbe unatoč grešci s cijenama i imaju li kupci pravo dobiti naručene artikle po tim, krivim, cijenama ili Nike ima pravo odbiti takvu narudžbu? Njihov odgovor prenosimo u cijelosti. 

"Trgovac mora prodati proizvod po cijeni koja je objavljena"

"Nike je objavio svoje uvjete poslovanja s kupcima. To mu je i dužnost. To je prevelika firma koja bi se mogla igrati s potrošačima "oprostite, mi smo se malo zaigrali" pa to što ste naručili proizvode po cijeni koju smo objavili ne želimo ispoštovati.

Prema našem Zakonu o zaštiti potrošača, a koji je sačinjen prema pravilima Europske Unije, trgovac mora prodati proizvod po cijeni koja je objavljena.

Trgovac je dužan istaknuti cijenu, što je i napravio putem svoje web aplikacija, i trebao je proizvod prodati po navedenoj cijeni. Ako to nije slučaj, obratite se trgovcu jednim prigovorom na koji Vam treba odgovoriti u roku 15 dana.

Budete li s odgovorom nezadovoljni ili ga uopće ne dobijete, požalite se državnim inspektorima", odgovorili su nam iz udruge i priložili dio iz Zakona o zaštiti potrošača (NN 19/2022.) koji možete vidjeti niže.

Zakon o zaštiti potrošača (NN 19/2022.)

"Isticanje cijena proizvoda

Članak 7.

(1) Trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda koju pruža.
(2) Na proizvodu ili na prodajnom mjestu, osim cijena iz stavka 1. ovoga članka, ne smiju se istaknuti druge cijene, osim u slučajevima iz članka 8. stavka 4. i glave II. ovoga dijela Zakona.
(3) Cijenu za jedinicu mjere nije potrebno istaknuti ako je istovjetna s maloprodajnom cijenom proizvoda.
(4) Kod proizvoda u rasutom stanju ističe se samo cijena za jedinicu mjere na prodajnome mjestu proizvoda.
(5) Trgovac cijenu mora istaknuti tako da ne oštećuje proizvod.
(6) Odredbe stavka 1. ovoga članka ne primjenjuju se na javnu dražbu i prodaju umjetničkih djela i antikviteta te na cijene usluga uređene posebnim propisima.
(7) Trgovac se mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene.
(8) Pri oglašavanju u kojem se navodi maloprodajna cijena proizvoda mora biti navedena i cijena za jedinicu mjere, sukladno odredbama ovoga članka.
(9) Ministar nadležan za područje zaštite potrošača pravilnikom propisuje način isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere iz stavka 1. ovoga članka.

Uvjeti prodaje

Članak 8.

(1) Trgovac je dužan uvjete prodaje istaknuti jasno, vidljivo i čitljivo.
(2) Trgovac je dužan pridržavati se uvjeta prodaje.
(3) Posebne uvjete prodaje trgovac može odobriti za:
– pojedine proizvode ili skupinu proizvoda
– pojedine skupine potrošača
– pojedine oblike plaćanja.
(4) Ako trgovac, kao poseban uvjet prodaje, odobrava popust za pojedine proizvode ili skupine proizvoda, dužan je istaknuti maloprodajnu cijenu sukladno članku 19. ovoga Zakona, osim ako nije drukčije uređeno posebnim zakonima.
(5) Trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja.

Prekršaji

Članak 149.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj trgovac – pravna osoba ako:
5. se ne pridržava istaknute maloprodajne cijene (članak 7. stavak 7.)", stoji u zakonu. 

Europski potrošački centar Hrvatska

Iz udruge su također naveli ako se radi o stranicama izvan Republike Hrvatske, a u Europskoj su uniji, da se onda potrošači za pomoć trebaju obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska

Europski potrošački centar Hrvatska dio je Mreže Europskih potrošačkih centara koja daje savjete i rješava pritužbe potrošača na trgovce prilikom prekogranične kupovine na području Europske unije, Norveške, Islanda i Ujedinjenog Kraljevstva. Europski potrošački centar Hrvatska pomaže u pronalasku prijateljskog, izvansudskog i besplatnog rješenja potrošačkog spora stupanjem u izravni kontakt s trgovcem s kojim potrošač ima problem, a preko nadležnog Centra.

Pročitajte više