MESUT ÖZIL

Özil se nakon Erdogana fotografirao s još jednim kontroverznim političarom

Foto: AP Photo/Michael Probst/Guliver

MESUT ÖZIL za njemačku je reprezentaciju posljednji put zaigrao prije tri godine, ali s njom se nije rastao iz nogometnih razloga, nego zbog fotografije s kontroverznim turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, od kojeg se odbio jasnije distancirati.

Sada je ponovno objavio fotografiju s jednim kontroverznim političarom, i to kako bi najavio da će glasati za njega na predstojećim njemačkim parlamentarnim izborima.

Pripremaju i zajedničku knjigu

"Moj sastanak s najhrabrijim njemačkim političarom Jürgenom Todenhöferom. Bio je uz mene u teškim trenucima prije tri godine na Svjetskom prvenstvu, a sad sam ja uz njega, 26. rujna izabrat ću Team Todenhöfer. Sretno", napisao je Özil uz fotografiju, a političar je u komentaru najavio da će njih dvojica izdati zajedničku knjigu koja će biti "iznenađenje za sve".

Dio njemačkih medija znakovito je primijetio da je Özilu to bio prvi tvit na njemačkom jeziku u posljednja tri mjeseca, a sada ima izrazito političke konotacije.

Todenhöfer je bivši novinar i autor bestselera koji je punih 50 godina bio član njemačke Kršćanske demokratske unije (CDU) prije nego što je lani, na svoj 80. rođendan, istupio iz nje i osnovao vlastitu stranku - Team Todenhöfer.

Kontroverznost dotičnog političara bazira se na njegovim navodno bliskim odnosima s islamistima, sklonosti autokratima i diktatorima te antizapadnjačkim i antisemitskim stavovima.

Posjetio ISIS i napisao knjigu o tome

Godine 2014. postao je prvi novinar iz zapadnog svijeta kojem je Islamska Država (ISIS) dopustila posjet. Želio je shvatiti što je motivira te otkriti srž sukoba u Iraku i Siriji, a svoja iskustva pretočio je u knjigu Moje putovanje u srce terora: Deset dana u Islamskoj Državi.

U palestinsko-izraelskom sukobu otvoreno je na strani Palestinaca, a bio je žestoki kritičar američkih intervencija u Afganistanu, kao i ranije u Iraku.

Njemački mediji ne daju mu nikakve šanse da postane novi kancelar, a politički znanstvenici njegov manifest smatraju potpunom utopijom. Todenhöfer, naime, želi ukinuti sve njemačke vojne intervencije, propagirati pomirbu Istoka i Zapada, izgraditi milijun ekološki prihvatljivih stanova svake godine, produljiti porodiljni dopust na tri godine, drastično smanjiti poreze za srednju klasu te ukinuti trećinu poslova u administraciji, odnosno provesti debirokratizaciju.

Pročitajte više