39. MLADIH HRVATSKIH SPORTAŠA NA IGRAMA ´ALPE-JADRAN´

Trideset i devet mladih hrvatskih sportaša sudjelovat će sljedećeg tjedna na XI Igrama mladeži Alpe Jadran kojima je domaćin austrijska pokrajina Koruška.

Hrvatsku će na drugom multisportskom natjecanju ove godine zastupati sportaši u alpskom i nordijskom skijanju, hokeju na ledu, te stolnom tenisu, a natjecanja će se održati u St.Jakobu, Faak am Seeu, Villachu i Klagenfurtu.

Tradicionalne Igre mladeži Alpe-Jadran svojevrsne su regionalne Olimpijske igre za mlade sportaše godišta 1986. i mlađe 17 država, pokrajina,regija i županija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Švicarske, Italije, Mađarske i Njemačke. U dosadašnjoj povijesti Igara, koje se poput Olimpijskih dijele na Zimske i Ljetne, sudjelovali i karijeru započinjali gotovo svi vrhunski hrvatski sportaši poput Janice i Ivice Kostelić, Blanke Vlašić, Ivane Brkljačić, Duje Draganje, Gordana Kožulja i mnogih drugih.

U Korušku tako idu trojica mladih hrvatskih alpskih skijaša Tin Široki, Ivan Olivari i Danko Marinelli, pred kojima je velika budućnost jer su u samom svjetskom vrhu u tom uzrastu. U skijaškom trčanju će nastupiti Andro Brozinić, Andrej Burić, Andrija Mamuzić, Mario Naglić, Ana Marija Brajdić, Marina Kovačec, Nikolina Kufner i Maja Vuk, dok se od stolnotenisača Andreja Gaćine, Alena Jelžabetića i Tomislava Zubčića, te stolnotenisačica Darije Grudić, Sanje Pauković i Sunčice Vugrinec očekuje pregršt medalja.

Hrvatski hokejaši na ledu na čelu sa trenerima Ivanom Ratejem i Mariom Jurkovićem očekuje teška zadaća na turniru na kojem će nastupiti najbolji hokejaši u tom godištu svjetskih velesila Njemačke, Austrije, Švicarske i Italije.

Igre Alpe Jadran značajne su za Hrvatsku i zbog činjenice da smo domaćini narednih Ljetnih Igara 2004, koje će održati u Rijeci. Tako će zadnjega dana natjecanja predstavnik grada-domaćina Rijeke primiti od organizatora iz Koruške zastavu Igara.

Šef misije Hrvatskog olimpijskog odbora u Koruškoj bit će Damir Šegota, a putovat će i hrvatski predstavnik u Radnoj skupini Alpe-Jadran za sport Željko Klarić.



Pročitajte više