Australija peti put prvak svijeta u kriketu, na stadionu rekordan broj navijača

Foto: Getty Images/Guliver Image, The Herald Sun

REPREZENTACIJA Australije po peti put u povijesti osvojila je naslov svjetskih prvaka u jednodnevnim kriket mečevima, pobjedivši u nedjelju u Melbourneu Novi Zeland sa 186-183 pred rekordnim brojem gledatelja na jednom kriket dvoboju odigranom na australskom tlu.

Finale Svjetskog kupa, koji su zajednički organizirali Australija i Novi Zeland, odigrano je na Melbourne Cricket Groundu, a utakmici je nazočilo čak 93.013 gledatelja.

U jednodnevnim kriket mečevima svaka od momčadi po jednom igra u obrani i napadu, a s 300 lopti na raspolaganju bacačima je cilj što prije izbaciti desetoricu udarača suparničke momčadi.

Novi Zeland je dobio ždrijeb i odlučio prvi na teren poslati svoje udarače. No, domaći bacači su se iskazali i izbacili desetoricu Novozelanđana u 270 bacanja te im dopustili samo 183 istrčavanja.

To je bio rezultat koji su australski udarači morali dostići nakon što su momčadi izmijenile uloge, što su oni bez poteškoća i učinili već nakon 199 bacanja, ponajviše zahvaljujući Michaelu Clarku i Steveu Smithu. Clark je u svojoj posljednjoj jednodnevnoj utakmici za Australiju ostvario 74 istrčavanja, a Smith završio s 56 te tako postao prvi igrač u povijesti Svjetskih prvenstava koji je u pet utakmica zaredom ostvario 50 ili više istrčavanja.

Australija je utakmicu završila sa 186 istrčavanja te tako stigla do petog naslova u povijesti, a prvog na domaćem terenu. Australci su uvjerljivo najuspješnija reprezentacija, ispred Indije i reprezentacije Kariba (West Indies) koji imaju po dva trofeja.

Domaćini sljedećeg, 12. svjetskog prvenstva u jednodnevnim kriket mečevima bit će Engleska i Wales za četiri godine.

Ovako su derbi Oceanije najavili australski mediji

Pročitajte više