Bandić za Index: Gradimo krov na Maksimiru i kamp na Sveticama, s Crkvom ćemo se kasnije prebijati

Foto: Index, Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić s nestrpljenjem je dočekao da remetinečki pritvor nakon gotovo pola godine zamijeni terenskim radom. Inkriminirani lider metropole, ključni osumnjičenik i poveznica svih ostalih aktera afere Agram, sinoć se družio sa Zdravkom Mamićem i Ćirom Blaževićem na proslavi 70. rođendana NK Sesvete.

Upravo tu, na zagrebačkoj periferiji, počeo je uspon nogometnog mešetara kojeg su tijekom godina pod Bandićevim patronatom, svojim novcem pomagali pomagali Zagrepčani i Zagrepčanke. 

Sportsko-građevinske teme i danas su bile na agendi hiperaktivnog gradonačelnika, s kojim smo razgovarali nakon promotivne akcije udruge Plava krila, u sklopu obilježavanja svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije. Bandić je oboljelima od teške bolesti obećao da će od KB Jordanovac uskoro napraviti centar za presađivanje pluća, zbog čega ubuduće neće morati putovati u Beč, a potom je za Index najavio i "boom" sportskih investicija u gradu Zagrebu.

"Upravo sam stigao s kolegija na kojem smo rješavali pitanje odnosno problem bazena na Sveticama. Nažalost, šest mjeseci stvari su krenule u drugom smjeru i prisiljeni smo raspisati novi natječaj za dovršetak bazena. Izgradnja će trajati dva mjeseca duže"

Zašto ste prisiljeni raspisivati novi natječaj?

"Jer sam šest mjeseci bio na odmoru. Investicija je blokirana, a da bismo udovoljili proceduri, odnosno da ne prekršimo zakon, raspisat ćemo novi natječaj. Bolje novi natječaj nego da ja opet odem tamo gdje sam bio"

Pretpostavljamo da ste upoznati s činjenicom da izgradnja bazena traje od 2005. godine, te da je Grad više puta raspisivao natječaje i platio idejna rješenja koja nikada neće biti ostvarena?

"Gospodin Mirko Herak iz Kontrolnog ureda Grada Zagreba dobio je zadatak da podvuče crtu. Za tjedan dana dobit ćemo izvješće njegovog ureda i raspisati natječaj. Ako je bilo propusta, za njih će se odgovarati"

Dugo se niste vidjeli sa Zdravkom Mamićem. O čemu ste sinoć razgovarali?

"Nebitno je to koliko se dugo nismo vidjeli. Sinoć su čelni ljudi nogometa s gradonačelnikom slavili rođendan NK Sesvete. Bit ću sretan ako klub uđe u prvu ligu, za što postoje realne šanse, a potom ćemo na stadion uvesti struju i potpuno ga dovršiti. Sada je na nekih 90 posto izgradnje, a plan je da ga od jeseni pustimo u punom pogonu. Naravno, i da nam Ćiro dođe za trenera, to je moja želja, možda se i ostvari"

Vaša je davna želja, ali i obećanje iz kampanje dovršetak maksimirskog stadiona. Hoćete li ga dovršiti?

"Maksimir se počeo raditi od krova. Takvog sam ga naslijedio 2000. godine. Znate da izgradnja kuće koja se gradi od krova traje 20 godina. Šalu na stranu, iduće godine krećemo u izgradnju sjeverne i zapadne tribine te izgradnju krova na Maksimiru" (opširnije o projektu pročitajte ovdje)

Kada kažete "mi ćemo graditi", na koga točno mislite?

"Mislim na Grad Zagreb, stadion je gradski"

Imali smo to prilike shvatiti proteklih godina, sukladno novcu koji je s računa grada i njegovih tvrtki uplaćivan za održavanje. Ove godine prema Maksimiru iz Grada ide puno manje novca, uostalom i zbog istrage Europske komisije o dosadašnjim javim potporama Mamićevom klubu?

"Ove godine Dinamo je dobio manje novca sukladno rezultatima. Svatko neka radi svoj posao. Gospodin Herak tri je puta bio u Dinamu kako bi provjerio isplatu sredstava iz Grada. Izvještaji koje sam dobio posve su štimali. No, ako Europska komisija nešto istražuje, apsolutno to podržavam"

Jeste li postigli dogovor s Kaptolom po pitanju gradnje HNS-ovog kampa na Sveticama? Kardinal Bozanić zatražio je povrat zemljišta koje je predmet imovinsko-pravnog spora, da bi potom predložio trampu te zauzvrat zatražio zemljišta za izgradnju tri nove crkve. Drugim riječima, stoji na putu Gradu zagrebu I HNS-u kojem ste već ustupili Svetice u najam bez naknade, iako se o tom ugovoru još nije razgovaralo na gradskoj Skupštini. (opširnije

"Kao što sam vam rekao, upravo sam došao s kolegija i mogu objaviti da je na vaše i naše zadovoljstvo dogovor s Crkvom postignut. Ugovor između gradonačelnika i HNS-a ići će na Skupštinu 2. lipnja. Crkva zauzvrat još uvijek neće dobiti ništa. S Gradom može zamijeniti ili od nas kupiti zemlju, kao što to i mi radimo. Ukoliko upravni sud dokaže da su vlasnici parcela na Sveticama na koje smatraju da polažu prava, mi ćemo ih obeštetiti. Prebijat ćemo se - ili zemlja ili lova. Mislim da će se stvari pozitivno razviti za građane Zagreba, iako ne želim prejudicirati odluku suda"
 

Pročitajte više