Benitez - nepoželjni nomad za kojeg se lijepe trofeji

Foto: Guliver Image/Getty Images

MALO koji nogometni trener može se pohvaliti kolekcijom trofeja koje je osvojio Rafael Benitez. Često podcjenjivan, u mnogim klubovima i nepoželjan (Everton, Inter, Chelsea) vodio je neke od najvećih europskih klubova i u svakom od njih osvojio barem jedan trofej.

> Chelsea - najveća nogometna gerila

> Mata i Torres ušli u povijest impresivnom zbirkom trofeja: Zajedno slavili u pet od osam finala!

> Srpski kapetan potvrdio kletvu Bele Guttmanna i Benficino polustoljetno luzersko prokletstvo

> Lampard: Nitko ovo nije zaslužio više od Ivanovića

Posljednji, s Chelseajem, podigao je sinoć u Amsterdamu nakon pobjede protiv Benfice u finalu Europa lige. Španjolcu je uspjeh još i slađi jer je trofej podigao na odlasku s pozicije "privremenog skrbnika", odakle ga od kako je naslijedio Roberta Di Mattea tjeraju navijači "bluesa".

Londonu se zamjerio na vrhuncu rivalstva Chelseaja i Liverpoola, dok je s "redsima" igrao finala Lige prvaka, a Mourinho harao "Otokom". Igrom sudbine, Portugalac je, prema pisanju engleskih medija, Benitezov nasljednik na Stamford Bridgeu.

"Uz sve probleme podigli smo trofej! Ako netko nije sretan, to je njihov problem"

Benitez odlazi zadovoljan: "Kao menadžer, moram biti ponosan na ovaj uspjeh. Bilo je teško, znali smo da je Benfica opasna. Nakon odmora, reakcija ekipe bila je dobra to je napravilo razliku".

"Pokušali smo završiti među prve tri ekipe u Premierligi, igrali dva finala, jedno osvojili, i dva polufinala. Biti ovdje s mladim igračima, skraćenom momčadi, u tranzicijskom periodu, sa svim problemima... Kad bi analizirali okolnosti, vidjeli biste da to nije lak posao, a ipak smo podigli trofej", rekao je Španjolac.

"Svatko ima svoje mišljenje, no primio sam puno poruka navijača Chelseaja koji vide da radimo dobar posao. Kažu da nastavimo tako i ne slušamo druge ljude. Neki su sretni, oni koji nisu, to je njihov problem. Meni je najvažnije koncentrirati se na posao", zaključio je Benitez.

10 velikih trofeja

U bogatoj karijeri Benitez je s Valencijom osvojio dva naslova Španjolske i Kup UEFA 2004. godine, s Liverpoolom je osvojio Logu prvaka i europski Superkup 2005., Engleski Superkup i FA kup godinu kasnije. U Interu je naslijedio Josea Mourinha i europske prvake te s njima uzeo Svjetsko klupsko prvenstvo i talijaski Superkup, a Europa liga mu je 10 veliki trofej.

Počeo je u B momčadi Real Madrida 1993., dvije godine kasnije preuzeo Valladolid, pa nekoliko manjih španjolskih klubova. U Valenciju je stigao 2001. godine, u Liverpool 2004., u Interu je proveo jesen 2010., a u Chelsea je stigao krajem jeseni.

Najavio je da će i sljedeći posao tražiti na "otoku", a već ga se povezuje s odlaskom u Manchester City koji je otpustio Roberta Mancinija. Benitez bi se volio vratiti u Liverpool, a na Anfieldu nisu imuni na trenera koji je vratio klub u europski vrh. Drugi su problem navijači, koji će mu zamjeriti rasprodaju naboljih igrača, loše rezultate u prvenstvu i na kraju, vođenje Chelseaja, no nakon posljednjih otužnih sezona Liverpoola i Benitezovog novog naslova, sve je više onih koji zazivaju njegov povratak.

Pročitajte više