BiH prvi put u povijesti u Top 10, Hrvatska šesta momčad Europe

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMETNA reprezentacija Bosne i Hercegovine oborila je još jedan statistički rekord, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija (AA).

Nakon što je BiH reprezentacija od svog osnivanja jučer ostvarila najbolji plasman na FIFA ljestvici (14. mjesto), izabranici Safeta Sušića ispisali su povijest i u europskom rangiranju. Naime, po prvi put je nogometna selekcija BiH ušla u TOP 10 nacionalnih reprezentacija koje se natječu u UEFA zoni. Popularni "zmajevi" u odnosu na lipanjsku UEFA listu napredovali su za dvije pozicije, te su sada na devetom mjestu u Europi.

Međutim, s najnovijim plasmanom BiH još nije najbolje rangirana reprezentacije u našoj regiji. Lokalni primat i dalje drži Hrvatska, i pored pada od tri pozicije na Starom kontinentu. Momčad Igora Štimca na UEFA listi sada je šesta, dok je na FIFA-inoj listi na 8. mjestu.

Od ostalih reprezentacija država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije Crna Gora u UEFA-i kotira na 17. poziciji (u srpnju nazadovali za jednu poziciju), Srbija je 23. (-2), Slovenija 25. (napredak od tri mjesta / +3), dok je Makedonija 39. (-3).

Najbolja reprezentacija UEFA-e je, naravno, reprezentacija Španjolske, vodeća i na FIFA rang listi. Iza aktualnih svjetskih i europskih prvaka, u kontinentalnom poretku slijedi Njemačka, a potom: Nizozemska, Italija, Portugal, Hrvatska, Belgija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Engleska.

Pročitajte više