Blatterov reizbor nije utišao pobunu: Englezi najavljuju bojkot FIFA-e

Foto: Hina

SEPP BLATTER od jučer je novi predsjednik FIFA-e, peti put zaredom pobijedio je na izborima na Kongresu u Zürichu gdje mu je jedini protukandidat bio jordanski princ bin Ali Hussein.

> Princ Jordana odustao od utrke, Blatter ostaje na čelu FIFA-e!

> Šuker okrenuo ploču: "Želim Blatteru puno sreće i uspjeha"

> Vodič za navijače: Kako bojkotirati FIFA-u, ali zadržati ljubav prema nogometu
 

Uvertira u izborni Kongres bila su uhićenja najbližih Blatterovih suradnika, redom iz vrha FIFA-e, čelnici nogometnih saveza i konfederacija. Američki FBI do temelja je potresao Blatterovo nogometno carstvo, no iskusni Švicarac je ostao nedodirljiv i još jednom pobijedio unatoč nikad jačoj oporbi.

Platini: Ponosan sam

Iako je u svom govoru nudio riječi pomirbe, jasno je da s izborima nije završio raskol unutar nogometne organizacije. Michel Platini još jučer je u ime europskih saveza od Blattera tražio ostavku, a Englezi najavljivali mogućnost bojkota FIFA-e. Europa je na izborima stala uz jordanskog princa.

Predsjednik UEFE Francuz Michel Platini je prije samih izbora zaključio kao postoji mogućnost da će UEFA svoje klubove maknuti iz natjecanja pod okriljem FIFA-e.

"Ponosan sam što je UEFA branila i podržala promjene. FIFA mora vratiti svoj kredibilitet. Promjene su nužne. Čestitam prijatelju Princu Aliju na sjajnoj kampanji i svima koji su ga podržali", rekao je Platini.

Englezi: Ovo nije gotovo!

Spominje se i mogućnost da europski članovi istupe iz Izvršnog odbora FIFA-e, a na kongresu u subotu predstoji i odluka o broju mjesta za europske reprezentacije na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. Vjeruje se da je velika većina europskih saveza glasovala protiv Blattera, a Švicarac je pokupio većinu glasova iz Afrike, Azije i Južne Amerike.


Predstavnik engleskog saveza, koji je veliki Blatterov protivnik, Greg Dyke najavio je mogućnost bojkota FIFA-e od strane UEFA-inih zemalja ako Blatter osvoji peti mandat.

"Ovo nije gotovo! Trećina delegata kažu da im je dosta poraza i korupcije. Blatter nije čovjek koji može donijeti promjene. FIFA-i treba promjena od korijena do vrha. To se neće dogoditi s Blatterom i treba tražiti drugo rješenje. Engleskoj bi za to trebala podrška svih europskih saveza. Nema smisla da se povuče samo Engleska, ili još 2-3 zemlje", rekao je Dyke.

Bijela kuća: Odluka o predsjedniku je na članovima FIFA-i

Odmah nakon izbora reagirala je i Bijela kuća, čiji je glasnogovornik Josh Earnest izjavio kako "odluka o predsjedniku FIFA-e ostaje članovima te organizacije, od koje cijeli svijet očekuje korjenite promjene". Upravo su na optužnicu američkog ministarstva pravosuđa uslijedila uhićenja u Zuerichu.

Figo: Nogomet je izgubio

Luis Figo, legendarni portugalski nogometaš koji je odustao od kandidature u posljednji tren i podržao jordanskog princa, rekao je: "Ovo je još jedan crni dan za FIFA-u. Izgubio je nogomet. Ako Blatter ima i malo pristojnosti, podnijet će ostavku".

SP 2018 ostaje u Rusiji


Rusija je i prije izbora, nakon izbijanja skandala, stala uz Blattera. Upravo je SP 2018. u Rusiji jedna od glavnih tema skandala jer se sumnja o podmićivanje FIFA-inih čelnika kod dodjele domaćinstva. Vladimir Putin poručio je Amerikancima da se drže svog dvorišta i da neće uzeti Rusiji SP.

"Zadovoljni smo rezultatom, ali kao članica europske obitelji, smatramo da su potrebne promjene", poručio je  Vitalij Mutko, ruski ministar sporta, koji je bio na čelu ruske kandidature za SP 2018, a ranije predsjednik nogometnog saveza i Zenita. Zanimljivo, ministar jedne države je i član IO-a FIFA-e, koja, podsjetimo brani miješanje politike u sport.

FIFA-in glavni tajnik Jerome Valcke potvrdio je kako nema sumnje da će se SP 2018. održati u Rusiji. U srpnju bi se trebao održati ždrijeb kvalifikacija.

Pročitajte više