Brojke ne lažu: Simon uvjerljivo najbolji, Hrvatska daleko od europskog vrha

 Foto: Index, Hina, FIBA

HRVATSKA košarkaška reprezentacija napustila je Eurobasket u osmini finala. Ispala je iznenađujućim porazom od Češke nakon još jedne vrlo loše predstave igrača Velimira Perasovića. Nakon subjektivnih dojmova i analiza, vrijeme je da pogledamo i golu statistiku po kojoj je Hrvatska daleko od europskog vrha. 

>>> NAJNOVIJE VIJESTI I ANALIZE S EUROBASKETA PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI - EUROBASKET 2015

Perasovićeva momčad je nakon šest utakmica 21. reprezentacija na Eurobasketu po broju postignutih koševa po utakmici, 17. je po broju asistencija, a 7. po prosječnom broju skokova.

Simon ispred svih

Kruno Simon je najbolji strijelac i asistent momčadi s 13.7 poena po utakmici i 3.7 asistencije, a i odlično je skakao za beka s 4.7 skokova po utakmici. Bio je i vrlo efikasan. Gađao je 54% za dva poena, a isti postotak je imao za tri poena.

Bogdanović i Rudež zakazali na šutu, Šarić izgubio najviše lopti

Drugi najbolji strijelac je Bojan Bogdanović s 10.8 poena u prosjeku, ali s vrlo slabim postotkom šuta za tri poena. Naime, Bogdanović je na turniru pogodio 4 trice iz 24 pokušaja, odnosno samo 16.7%.

Lošije je jedino šutirao Damjan Rudež koji je gađao trice 2/13, odnosno 15.4%. Uz to, na turniru nije pogodio nijedan šut za dva (0/6) tako da mu je ukupan šut na cijelom Eurobasketu katastrofalnih 2/19, uvjerljivo najlošije od svih igrača Hrvatske.

Bilan igrao manje od Drapera

Još izdvajamo učinak Darija Šarića koji je najbolji skakač ekipe, ali također ima i najviše izgubljenih lopti. (2.8 po utakmici) Uz to najgori je izvođač slobodnih bacanja u momčadi. Jedini ih je u ekipi gađao ispod 60%. (48% u prosjeku). Šarić je odigrao i najviše minuta na ovom prvenstvu (172), dok je Miro Bilan igrao najmanje, tek 20 minuta u 4 utakmice.

Što se tiče naturaliziranog Hrvata, Dontayea Drapera, njegovo vođenje na prvenstvo je bilo totalni promašaj. Igrao je samo 8.8 minuta po utakmici jer je bio fizički nespreman, a bilježio je 0.7 poena po utakmici uz 0.8 asistencija. "Najbolja" brojka su mu skokovi kojih je u prosjeku bilježio 1.2. po utakmici. Nekako smo dojma da bi neki od domaćih talenata (Ante Delaš ili Dominik Mavra) nadmašili ove brojke.

Samo je BiH izgubila više lopti od Hrvatske

Dvije stvari su osudile Hrvatsku na neuspjeh na ovom Eurobasketu. Puno izgubljenih lopti i loš vanjski šut. Kao momčad Hrvatska je prosječno gađala 29.4% za tri (postotak bi bio još gori da Simon nije gađao preko 50% u prosjeku) , a imala je i 14.8 izgubljenih lopti po utakmici. Kada igrate pod takvim grčom cijeli turnir, teško je napraviti dobar rezultat.

Više izgubljenih lopti po utakmici u prosjeku je jedino imala Bosna i Hercegovina, čak 17.

S druge strane ukupan šut Hrvatske je najgori na turniru, 40.5%. U tom segmentu najbolje su četiri reprezentacije kojima svi predviđaju najveći uspjeh na turniru. Srbija, Grčka, Španjolska i Francuska. Srbi šutiraju najbolje. 51.9% iz igre.

Porazno je i što Hrvatska nakon šest utakmica nema niti jednog igrača u Top 20 strijelaca (niti asistenata), a tamo ga imaju Ukrajina, Nizozemska i BiH, koje su ispale prvoj fazi. Za usporedbu, vodeći Pau Gasol zabija 23 poena po utakmici, Čeh Vesely zatvara Top 5 sa 16,8 poena. Vodeći asistent EP-a Čeh Šatoransky ima 8,8 asista po utakmici, a još je 28 igrača ispred najboljeg hrvatskog asistenta Simona. Šarić je po skokovima tek 21. na turniru, a hrvatski igrači su i po defanzivnim elementima daleko od vrha. 

 

Pročitajte više