Cakiru Hrvatska - Srbija: Tenzije na Maksimiru smiruje "kartondžija" koji je izbacio United iz lige prvaka!

Foto: AFP

CUNEYT CAKIR, kontroverzni turski sudac poznat po nedavnom isključenju Nanija na uzvratnoj utakmici osmine finala LP između Uniteda i Reala, ali i po tome da pati od "nepodnošljive lakoće kartoniranja", sudit će utakmicu najvišeg rizika, Hrvatska - Srbija, sljedeći petak na Maksimiru.

Štićenik moćnog turskog lobija u Uefi

Ponavatelji prilika u Uefi slažu se kako Cakir nije dovoljno kvalitetan sudac, ni dostojan tako teških utakmica, da nije moćnog turskog lobija koji ga gura. Uefin potpredsjednik je njegov sunarodnjak Senes Erzik i tu treba tražiti "tajnu" njegovog proboja i uspjeha.

Cakir je nakon prošlotjedne utakmice na Old Traffordu bio i ostao glavna tema medija i navijača. Osim njih, "oka sokolova" iz cijelog svijeta, ali i brojni bivši i sadašnji nogometaši, žestoko su podijeljenih mišljenja oko toga je li trebao isključiti Nanija ili ne.

Podsjećamo, nakon što je Naniju strogo "uručio" crveni karton u 56. minuti, dok je United vodio 1:0, Manchester se srušio: Samo 12 minuta kasnije Real je golovima Modrića i Ronalda preokrenuo rezultat i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka.

"Turski Bebek" nema milosti: Isključio Gerrarda na Wembleyu, Terryja na Nou Campu, Balotellija na Ettihadu!

Cakir (36), međunarodni je sudac od 2006., a osim po lakom potezanju kartona, mladosti i perspektivnosti, na svog hrvatskog pandana Ivana Bebeka podsjeća i po tome, što mu je "core business" rad u osiguravajućoj kući.

Debitirao je u Ligi prvaka 2010., a sljedeće godine potvrdio je reputaciju "revolveraša", kada je na utakmice prve nokaut runde Europa lige Manchester City - Dynamo Kiev (1:0), isključio Marija Balotellija i usput podijelio još osam žutih kartona. Kijevljani su prošli dalje zbog pobjede 2:0 u prvoj utakmici.

Cakiru utakmica Hrvatske i Srbije neće biti prvi vrući teren: u proljeće prošle godine na Nou Campu sudio je polufinalni uzvrat LP, Barcelona - Chelsea (2:2). Isključio je Johna Terryja, ali opet "nije donio sreću" domaćinu, koji su ispali iako su imali dva gola i igraća više. Blues su naime, u prvoj utakmici pobijedili 1:0.

Nije se ustručavao mahati kartonima ni na Euru: Na samom kraju utakmice Italija - Irska (2:0), trenirao je strogoću tako što je isključio Irca Keitha Andrewsa, a u polufinalu Španjolske i Portugala podijelio je devet žutih.

Pretposljednji u nizu dokaza da Cakir ne priznaje "domaćinsko suđenje", bio je u rujnu prošle godine, kada je na kvalifikacijskoj utakmici za SP, Engleska - Ukrajina (1:1) na Wembleyu, bezu pardona isključio kapetana domaćih Stevena Gerrarda.

Pročitajte više