Chelsea pojačao velikog rivala: Čech nakon 11 godina među Bluesima prešao u Arsenal

Foto: Getty Images / Guliver image

PETR ČECH (33) legedna Chelseaja i jedan od najboljih golmana svijeta, prelazi u jednog od najžešćih rivala kluba u kojem je u 11 godina osvojio sve - Arsenal, koji godinu dana prije isteka ugovora za njega plaća odštetu od 11 milijuna futni, oko 15 milijuna eura.


Klubovi su dogovorili odštetu, Čech je još ranije dogovorio uvjete s Arsenalom i preostalo je tek da češki vratar tokom dana obavi liječnički pregled i postane prvo ljetno pojačanje aktualnog pobjednika FA Kupa.

Zanimljivo, Čech će prvu službenu utakmicu za Arsenal imati na otvaranju sezone 2. kolovoza, na susretu u kojem osvajač Kupa igra protiv prvaka, dakle Chelseaja.

Iako je ovaj prelazak već dulje vrijeme bio izgledan, transferi između žestokih suparnika (posebno kada je u pitanju jedan od najtrofejnijih igrača u povijesti Chelseaja) rijetki su i uvijek predstavljaju vijest od posebnog značenja.

Naravno, prije nekoliko godina Chelsea ne bi ni pomišljao pojačati velikog rivala, ali Čech je povratkom deset godina mlađeg Thibauta Courtoisa s posudbe postao rezerva i prošle sezone sakupio tek 16 nastupa, nakon što je desetljeće ranije bio nezamjenjiv i jedan od nedodirljivih senatora na Stamford Bridgeu, uz Terryja, Lamparda i Drogbu.

S obzirom da mu sljedeće godine istječe ugovor, zbog ogromnih zasluga za klub i usprkos tome što je Mourinho želio da simbol kluba ostane, gazda Roman Abramovič dao je blagoslov da Čech može otići gdje želi, pa čak i u Arsenal. Koji u posljednje vrijeme konačno izgleda kao klub koji bi s "još dva igrača" konačno mogao postati materijal za šampionsku momčad.


Jednog, itekako bitnog sada imaju, jer kako je rekao Chelseajev kapetan John Terry, "Čech će Arsenalu donijeti između 12 i 15 bodova". Ako bi to preveli na tablicu prije mjesec dana završenog prvenstva, Arsenal sa Čechom imao bi jednak broj bodova, ili tri više od aktualnog prvaka Chelseaja i tako bio prvak.

David Ospina (26), kolumbijski golman koji je nakon SP-a došao u Arsenal iz Nice, prošle sezone dijelio je mjesto na golu s Wojciechom Szczesnyim, ali Wenger želi pobjednika i golmana koji nosi trofeje, a Čech je upravo to.

Prije točno 11 godina došao je u Chelsea iz Rennesa, kao službeno najbolji golman Le Championnata, a Abramovič ga je platio 7 milijuna funti, klupski rekord za vratara.

Od pustih milijardi koje je potrošio na svoju nogometnu igračku, ovo ulaganje Abramoviču je bilo jedno od naisplativijih, jer Čech je za Chelsea nastupio više od 300 puta, a dao je veliki doprinos osvajanju četiri naslova prvaka Engleske, četiri FA Kupa, tri Liga kupa, te po jedne Lige prvaka i Europa Lige.

Od individualnih nagrada tijekom ere u Chelseaju tri puta proglašen je najboljim golmanom Premier League, jednako toliko puta Uefa ga je proglasila najboljim golmanom godine, a dva puta izabran je u idealnu momčad engleskog prvenstva.

Pročitajte više