Čitatelji Indexa podijeljeni: Šimunićev slučaj je pouka drugima - Igraj nogomet i drži jezik za zubima!

Foto: Index

PITALI smo vas: Slažete li se s konačnom presudom Josipu Šimuniću kojom mu je onemogućen nastup na Svjetskom prvenstvu zbog skandiranja "Za dom!"

Većina onih koji su glasali u anketi, njih 59 posto od 30 tisuća, slaže se s kaznom od deset utakmica neigranja za iskusnog hrvatskog braniča. Time je praktički okončana njegova karijera u dresu reprezentacije za koju je odigrao čak 105 utakmica.

Izdvojili smo najzanimljivije komentare s našeg foruma i Facebook profila:

"Šimunić je više žrtva svoga neznanja i nedostatka obrazovanja iz područja povijesti nego što je ljubitelj fašizma. Kod kuće u Australiji tata mu je vjerojatno rekao da je ta parola izraz domoljublja i da ju je poželjno uzvikivati, a siroti je Joe to pasivno prihvatio. Budući da ne vjerujem da se u Australiji uči hrvatska povijest, a on kao nogometaš nije imao drugih obrazovnih interesa osim nogometa, zaista je mislio da čini dobru stvar. Pouka: obrazovanje je sve!"

"Šimunić jednostavno to nije trebao govoriti, ovo je vrlo ružan oproštaj od nacionalnog tima, a zbog svojih igara, zasluga i borbenosti za hrvatski dres, zaslužio je oproštaj u Brazilu, po mogućnosti nekim lijepim rezultatom. Sam si je kriv i što mu ja mogu? Ponavljam po tko zna koji put, svi sportski savezi trebaju održavati brifinge igračima svih nacionalnih selekcija bilo kojeg sporta, posebno u nogometu, što igrači smiju raditi, a što ne smiju, uspostaviti jasna pravila, da to postoji, ne bi se ovakve stvari događale, i naravno odrediti stroge kazne za one koji ne poštivaju pravila. Samo zbog jedne stvari mi je drago kaj ne ide u Brazil, a to da je spor, ostario igrač koji se jednostavno ne bi mogao nositi s onim ritmom."

"Žao mi ga je zbog nogometnih kvaliteta, jer igra na poziciji na kojoj smo deficitarni, ali zna se da takvim rasistima nije mjesto na nogometnim travnjacima."

"Ne slažem se s presudom, jer taj poklič je postojao u Hrvatskoj stoljećima prije nego li što je fašizam nastao, a uostalom, da to i nije slučaj, opet je ta ista FIFA primila tu istu NDH u svoje članstvo 1941., tako da je tragikomično i licemjerno da sada kažnjava nekog igrača zbog pokliča koji se povezuju s tim entitetom koji su oni svojevoljno primili u svoje članstvo."

"Ovaj incident ide u skupnu riznicu ponašanja naših igrača na internacionalnim događajima. Napucavanje lopte poslije prekida, skidanje dresova poslije postignutog gola, dobacivanje sucu, komentiranje sudačkih odluka, okruživanje suca pri nezadovoljstvu odlukom... Ja sam posve uvjeren da postoji pravilo po kojem za ovo nabrojano igrač može dobiti izravni crveni karton i kaznu neigranja od 10 utakmica, neki naši igrači bi se još godinama "zaboravljali" na terenu. Isto tako je s posve nepotrebnim šou programom koji je poveo Šimunić, tijekom internacionalnog  događaja, pod kapom institucije kao što je FIFA. Ta FIFA određuje pravila ponašanja, a na igračima je da igraju nogomet, najbolje što znaju, dok traje utakmica, odnosno događaj na kojemu se, očigledno, sve gleda s povećalom. I ne nismo jednaki s drugim državama i reprezentacijama: keltski križ na navijačkom transparentu HR kluba, ne gleda se isto kao keltski križ na zastavi Irskog kluba. Poštenje, ravnopravnost i jednakost je relativan pojam, pogotovo u nogometu. Zato neka je ovo pouka za budućnost - igraj najbolje što možeš i drži jezik za zubima, dres na tijelu, a živce pod kontrolom. A domoljublje upražnjavaj kao Srna, plaćajući čarter let za naše navijače da nas mogu poduprijeti na važnim gostovanjima."

"Naravno da je kazna opravdana, jer se između ostalog daje iz preventivnih razloga. Da Šimunić sada nije kažnjen, svaka budala dobrog driblinga i prazne glave bi mogla da koristi nacističke, rasističke i ostale neprikladne i zabranjene pozdrave. A što se tiče porijekla i značenja pozdrava, pa zar mislite da je kažnjen bez prethodne analize i iznošenja dokaza?"

"Domoljublje ne smije nikoga odvesti u fašizam. To nije domoljublje već sramoćenje domovine. To domovini čini ogromnu štetu... A ako zaista voliš domovinu, nećeš joj to činiti."

"Nek ide u Australiju urlati antimaorske slogane pa ćemo vidjeti gdje će završiti. Tipični domoljub kao Thompson, lijeva ruka na srcu, desna u našim džepovima. Kao došao je u Hrvatsku radi domoljublja ne radi para, a onda uzimao 400-500 tisuća eura po sezoni za polurekreativni nogomet. Već par godina govori kako će čim završi karijeru otići u Australiju i tamo otvoriti akademiju za australsku djecu. Kad je tamo onda poštuje njihove zakone i pravila, a kad dođe u Hrvatsku onda misli da može sve, uzima mikrofon u ruke i u dresu Hrvatske (ne desničarske nego cijele hrvatske reprezentacije) urla "Za dom" jer je on kao veliki i učeni povjesničar zaključio da to nije fašistički urlik mada ga hrvatski zakon takvim karakterizira."

"Josipe Šimuniću, obožavam tvoju nogometnu izvedbu, ali uništio si mi snove svojom glupošću. Sanjao sam da ti i Dudu, moji najomiljeniji nogometaši današnjice, odigrate zajedno u hrvatskomu dresu na velikoj sceni, a ti si sve uprskao."

Pročitajte više