Debakl na Kantridi: Riječani čekali da Škoti pobijede sami sebe

Foto: NKRijeka, Index, Hina

RIJECI treba čudo za prolazak u treće pretkolo Europske lige. U prvoj utakmici drugog pretkola Riječani su na svom travnjaku s 0:3 izgubili od škotskog Aberdeena.
 
 
 
Uraganski početak Rijeke nagovještavao je da će Škoti na Kantridi primiti "petardu"
 
Nakon prvih 20 minuta, koje su protekle u potpunoj dominaciji Rijeke i uraganskim napadima, izgledalo je da je jedino pitanje s koliko golova u svojoj mreži će se Aberdeen vratiti u Škotsku.
 
Već u drugoj minuti Tomasov je mogao raspametiti Kantridu, no gostujući vratar Ward bio je brži od njega. Tri minute kasnije Tomasov je tukao iz dobre pozicije, ali pored gola.
 
Liverpoolov vratar spašavao goste
 
Veliku priliku Rijeka je propustila u osmoj minuti kada je goste spasila vratnica nakon pokušaja Tomasova, koji je dobio priliku od prve minute ispred Jugovića i Kvržića.
 
Redali su se pokušaji Radoševića, Moisesa i Sharbinija, no Ward, koji za Škote brani na posudbi iz Liverpoola, bio je fenomenalan i najzaslužniji je što Rijeka nije prva stigla do vodstva. 
 
Vargić poklonio vodstvo Škotima
 
I dok je Ward spašavao svoju momčad, riječki vratar Vargić gurnuo je svoje suigrače u katastrofu. Iz prvog izborenog kornera Aberdeen je poveo nakon što je Vargić pogrešno procijenio let lopte i omogućio Considineu da s druge vratnice pošalje loptu u praznu mrežu.
 
Od tog šoka Rijeka se nije uspjela oporaviti. Samo pet minuta kasnije Vargić je ponovno matiran, ali gol je poništen jer je strijelac Pawlett bio u zaleđu.
 
Aberdeen prelomio utakmicu golom iz zaleđa?!
 
Ni zvižduci dobro ispunjene Kantride nisu probudili Kekovu momčad, pa je Aberdeen do drugog gola stigao iz treće svoje prilike na utakmici. Pawlett se sjajno ubacio nakon ubačaja Logana i fantastičnim udarcem glavom s desetak metara poslao loptu u mrežu. Usporena snimka pokazala je da je ofenzivac gostiju najvjerojatnije bio u zaleđu, kao i deset minuta ranije.
 
McLeanov volej za debakl kakav Kantrida ne pamti još od Partizana
 
Nakon drugog gola Kek je iz igre izvadio defenzivnog veznog Radoševića, a uveo napadača Bezjaka kako bi pokušao barem smanjiti vodstvo gostiju. Međutim, umjesto da potpuna ofenziva donese smanjenje zaostatka, u 75. minuti uslijedio je novi šok na Kantridi. Lijepu akciju odigrali su Goodwillie i McLean, koji je iz preciznim udarcem iz voleja postavio konačan rezultat.
 
Riječani su čekali da Škoti pobijede sami sebe
 
Škoti, koji su u prvom pretkolu zbog gola u gostima izbacili makedonsku Škendiju, na Kantridi su pokazali ono što godinama krasi Kekovu Rijeku - kompaktnost, disciplinu i borbenost. S druge strane, Rijeka je nakon početnog pritiska pokazala bezvoljnost, te je izgledalo kao da očekuje da se impresionirani Škoti pobijede sami sebe.
 
Rijeka nije pronašla rješenje za škotske dvometraše, Kek na poluvremenu najboljeg pojedinca ostavio u svlačionici
 
Nedostajalo je proigravanja ispred gostujućeg kaznenog prostora u kojem su dominirali braniči Aberdeena, redom dvometraši. Umjesto da su Riječani pokušali spustiti loptu i slomiti ih brzinom, većim dijelom utakmice su pokušavali zabiti gol nakon ubačaja, a to protiv Škota nije prolazilo.
 
Čudi i odluka Keka da Tomasova, najboljeg igrača prvog poluvremena, ostavi na klupi nakon 45 minuta. Zamijenio ga je Kvržić, čiji ulazak nije donio ništa pozitivno. Zakazao je i Sharbini, koji je pokušavao Warda ugroziti dalekometnim udarcima, toliko bezopasnim da su izazivali smijeh na tribinama.
 
Oprašta li se Rijeka već u srpnju od Europe?
 
Uzvrat u Škotskoj je za tjedan dana, pa bi se Rijeka, koja je prošle dvije sezone igrala u grupnoj fazi, već u srpnju mogla oprostiti od Europe i okrenuti HNL-u u kojem je također loše počela novu sezonu.
 
Sastavi:

 
 

Pročitajte više