Francisco "Croata" Barrio: Ne znam zašto Pejićev trener misli da će me pobijediti, to je smiješno

Foto: FFC

FRANCISCO BARRIO samo je jedan od boraca koji će se boriti na FFC 15 spektaklu u Poreču 21. studenog. No po mnogočemu je poseban. Ovaj 25-godišnji Argentinac nadimka „Croata“ rođen je u Buenos Airesu, a od malih je nogu živio u Hrvatskoj gdje ga je dovela očeva karijera koji je bio brigadir HV-a u Domovinskom ratu. U Hrvatskoj se zaljubio i u hrvanje trenirajući u klubu „Lokomotiva“, a onda je s treninzima nastavio i nakon povratka u Argentinu gdje je sedam puta za redom osvojio titulu državnog prvaka u ovome sportu, jednom prvaka čitave Južne Amerike, a dvaput je bio panamerički vice-prvak.

2012. godine Francisco se bacio u MMA vode, a onda je doputovao u Hrvatsku na borbu s Darkom Banovićem pod okriljem FFC organizacije. Trebao je ostati samo kratko, no upoznao je Gorana Babića, vidio kako se ovdje trenira i u Argentinu se do dan danas još nije vratio, a ljubav prema svojoj drugoj domovini Hrvatskoj obilježio je i tetovažama na glagoljici dok mu na zapešću stoji „Hrvatska“ i „Argentina“, a na lijevoj lopatici hrvatski grb.

Francisco je član nedavno oformljenog House Of Pain MMA teama, a o svojim kolegama i trenerima imao je samo riječi hvale.

"Ja sam član tima House of Pain kojeg vodi Goran Babić. Treniram s izvrsnim sparing partnerima kao što su Tadija Majić, Luka Jelčić, Aleksandar Rakas, s nama je i Igor Pokrajac, a tu su i Jakob Kosić, Jure Begić i Pleurat Smajli. Tu su Halmi i Senyei, borci iz Mađarske koji su s nama u timu i dolaze sparirati s nama. Imamo dosta boraca i svi su jako dobri. Za pet, šest godina ćemo svi biti u velikim organizacijama. Ja sam najgori od njih! Pa onda mislite. A meni dobro ide."

Ovih je dana potpuno posvećen treninzima za nadolazeći meč, a na samom početku razgovora se osvrnuo i na svoj zadnji meč s Patrickom Perešom

"Moj zadnji meč je bio s Patrickom Perešom. Borio sam se u kategoriji do 70 kg i bio sam jako dobro spreman. Dominirao sam sve tri runde i nisam ni jednom trenutku bio u problemima. Mislim da ga prije mene nitko nije tako izdominirao. Jako sam se dobro osjećao u tom meču. Moja je jača strana hrvanje, a s Goranom Babićem sa se pripremao za stand-up. Mislim da sam odradio bolji stand-up nego on!"

No Barrio se u nadolazećem meču bori u lakšoj kategoriji...

"Od zadnjeg meča se promijenilo to što ću se sada boriti u drugoj kategoriji, u onoj do 66 kg. To je oduvijek bila moja kategorija, samo sam zadnji meč odradio u drugoj. I moja prva FFC borba protiv Darka Banovića je bila u kategoriji do 66 kg. No onda sam bio ozlijeđen i nisam htio spustiti toliko kila. Sad idem ponovno u 66 kg i lovim FFC titulu! Od zadnjeg sam meča radio puno na stand-upu, to je ono što mi najviše fali. A puno sam radio grappling i, naravno, hrvanje. Radim na svemu, a najviše na stand-upu. No moja je taktika i u sljedećem meču najviše koristiti hrvačke tehnike."

"Želim pobjedom do UFC-a"


O Filipu Pejiću s kojim se bori na FFC-u u Poreču nije imao tako žestoko mišljenje kao o nesuđenom protivniku Vasi Bakočeviću.

"Ja sam fizički jači od Pejića. Možda on ima devet borbi, a ja pet, no ja imam više iskustva od njega. Ciljam na pobjedu jer želim titulu koja će mi pomoći da uđem u UFC. Naravno, svi su čekali taj meč s Vasom. O Pejiću nemam nikakvo mišljenje. Ni dobro ni loše. Nemam ništa protiv njega. No znao sam da ću se s njim boriti jednog dana, već sam ga odavno proučio. Bilo je ili on ili Vaso Bakočević. Znao sam da će kad-tad doći do tog meča i da ću se s njima morati boriti."

Iako je Bernard Ban, trener Filipa Pejića, uvjeren je u pobjedu svoga borca,  Francisco misli da je to samo puko ohrabrivanje vlastitog pulena:

"Ban zna da sam ja hrvač, on je i sam hrvač. Zna kako stojim. Misli da će me Pejić lagano pobijedit, ali ne znam zašto. On je hrvač, to bi mu trebalo biti smiješno. Smiješno je da na taj način uopće razmišlja. Ne kužim to. Svi misle da ću ja izgubiti! Svu mi kažu da sam ja loš u stojci, da nemam pojma. Tako je rekao Banović, to je rekao i Pereša, imali su kao dobru taktiku... Jedina dobra taktika im je da nauče hrvati jer ću ih ja rušiti. A sredit ću ih i gore jer je moj udarac puno jači od njihovih. Imam više kila, hrvač sam, imam jak udarac..."

Kao što je to često u borilačkom svijetu, Barrio pred ovaj meč mora skinuti dosta kila.

"Za sad je sve dobro. Naravno, skidam puno kila. Neću reći koliko! Ali puno. Mislim da najviše u FFC-u do sada. Treniram sa svojim kondicijskim trenerom Goranom Sajkom u Vita Fitnessu. Počeo sam s njime trenirati u veljači. Nikad prije nisam radio fizičku spremu, samo sam hrvao. Sad sam to totalno promijenio i stvarno se bolje osjećam. Goran Sajko mi pomaže i s prehranom, a dijetu mi je propisao i Marijan Mesec, poznati hrvatski bodybuilder."

"Nakon Pejića zaslužujem borbu za titulu"

Kako je FFC u Ljubljani otvorio lov na svoje prve titule, ne čudi što je i Francisco bacio oko na pojas u svojoj kategoriji koji bi mu mogao biti odskočna daska za neku veću organizaciju. No Francisco je svjestan da se prije toga mora potruditi u ringu i izvojevati još koju pobjedu.

"Sad mi je u glavi samo pobjeda nad Pejića i nakon toga zaslužujem borbu za titulu. Ja i Račić smo si dobri i trenirali smo zajedno i znam da se želi spustiti u nižu kategoriju. Nadam se da će pustiti tu titulu da se ne trebamo boriti i da ću dobiti nekog drugog. Ima dobrih boraca do 66 kg u Europi. Neka mi dovedu nekoga da ga pobijedim i osvojim tu titulu!"


U idućoj borbi kaže da bi se ponovno htio naći prsa o prsa s Darkom Banovićem, austrijskim borcem bosanskom porijekla.

"Htio bih revanš s Banovićem da ga srušim u prvoj rundi. On je pričao da smo mi hrvali i sad nakon godinu dana, ponovno se želim „hrvati“ s njim (kroz smijeh). Ja sam u MMA-u godinu dana, a njemu sam dao godinu dana da nauči hrvati. Bio je dobar protiv Blažićevića, ako sad pobijedi i ako Račić ne pusti titulu, dajte mi revanš s Banovićem!"

I za sam kraj, „Croata“ je iznio svoju prognozu ishoda svoje sljedeće borbe.

"Moja prognoza? Pobijedit ću ga. Ja bih ga htio nokautirati, ali svejedno mi je. Može i treća runda. Htio bi doći do treće runde jer mi treba više materijala i snimaka za highlightse. Imao sam kratke borbe, nemam nikakvu dobru snimku. Trebam te tri runde da me malo snime. Ali svejedno mi je. Može nokaut, submission... Važno je samo da pobijedim."

Pročitajte više