Godina iz snova za Kantridu: Matjaž Kek za Index analizira povijesni iskorak kluba

Foto: Getty images

DONOSIMO pregled jedne od najuspješnijih godina u povijesti kluba s Kantride. Naravno bilo je blistavih trenutaka i nažalost onih manje blistavih. O svemu tome porazgovarali smo s trenerom Rijeke Matjažom Kekom.

1. Povijesni Plasman u Europa ligu

2013. godina ostat će u Rijeci ponajprije upamćena povijesnim plasmanom u natjecanje po skupinama jednog kontinentalnog natjecanja. Uspjeh Riječana gotovo je nezamisliv kada se uzme u obzir da su prije samo dvije godine tavorili po sredini prvoligaške ljestvice. Nije zanemariva ni činjenica što je Rijeka plasman osigurala u susretima protiv bundesligaša Stuttgarta, postavši nakon Varteksa tek druga momčad u povijesti Hrvatske koja je izbacila jednu momčad iz tzv. Liga petica.

"Posložilo se puno stvari da stignemo do tog strašnog uspjeha. Treba biti hrabar i imati puno sreće, a mi smo imali oboje. Iskreno, kada sam dolazio na Kantridu nisam ni razmišljao o Europi. Osobno živim iz dana u dan, uživam u svakom trenutku. Kažem, poklopilo se puno stvari, rekao bi da smo preduhitrili život, preskočili nekoliko stepenica, bili malo prebrzi, ali zato je to tako sve slatko. Neki klubovi godinama grade momčad da uđu u Europa ligu i tamo uzmu četiri boda protiv velikih europskih momčad, a nam je to uspjelo u nešto više od pola godine. Od svih europskih susreta najvažniji za mene bio je onaj protiv Žiline, gdje smo visjeli kao luster. Da Pokrivač nije zabio onaj gol ne bi vidjeli ni play-off. Stuttgart je bio pak jedan veliki izazov, a pobjeda u prvoj utakmici na Kantridi, bila je zapravo prelomnica. U tom su trenutku igrači počeli zaista vjerovati u sebe i svoje mogućnosti. Ta spoznaja bila je vrlo bitna i ona je zaslužna što smo u velikom dijelu utakmica u natjecanju po skupinama izgledali kao ozbiljna momčad. Netko će reći da smo imali puno sreće, slažem se, ali sreću treba izazivati. Ako se ne varam, posljednjih desetak godina hrvatski su klubovi često ispadali zbog manjka sreće. Razlika je u tome što mi nismo čekali milosni udarca, mi smo ga odlučili zadati".



2. Izvrstan kadar i vrhunski stručnjak

Slovenac Matjaž Kek trenerom Rijeke postao je u ožujku 2013. godine, a proteklo ljeto Riječani su se pojačali s više od deset igrača. Između ostalih stigli su Zoran Kvržić, Marko Lešković, Nikola Pokrivač, Ivan Tomečak, Mate Maleš, Ivan Boras, Anas Sharbini, Ivan Krstanović, Andrej Kramarić i Domagoj Pusić. Sezonu ranije stigli su Vargić, Škarabot, Alispahić, Cesarec, Mujanović, Marić, Knežević, Benko, Brezovec i Vranješ, sveukupno u godinu i pol dana više od 20 kvalitetnih nogometaša.

"Rijeka nije velika sredina, nismo klub koji ima veliku tradiciju i pred nama je dugogodišnji proces dokazivanja, kakav sam prošao s reprezentacijom Slovenije. Isto sam htio usaditi i igračima Rijeke, međutim nije to lako. Treba pronaći karakter, igrače koji su sposobni pružiti ono što tražiš od njih. Moram biti iskren i reći kako sam potpuno zadovoljan s kadrom koji imam. Predsjednik Mišković napravio je uistinu izvanredan posao posljednjih godinu dana i svjestan sam da bi većina hrvatskih trenera dala sve da bude na mom mjestu i ima ovako slatke brige pri slaganju momčadi. No stalno ponavljam kako nam ta sređenost ne daje za pravo da budemo bahati. Skromnost je vrlina i tako pokušavam učiti svoje igrače. No za ugroziti Dinama na čelu 1. HNL vjerujem kako nam treba ipak još nešto više i to ne samo što se tiče pojačanja, nego i igre. Jedne ljetne i jedne zimske pripreme premalo su da se stvori odgovarajuća igra za vrhunske dosege. To su stvari koje se slažu godinama. Krenuli smo u pravom smjeru, ali nas očekuje još puno rada. Moram priznati da su nam europske utakmice puno pomogle u razvoju, a odličan su primjere izjave Tomislava Ivkovića nakon našeg posljednjeg gostovanja u Maksimiru. Istaknuo je kako smo utakmicu dobili europskim iskustvo. Slažem se, to je ta mirnoća i rutina o kojoj svaki trener sanja."



3. Povratak navijača na Kantridu

Rijeka je u novoj sezoni nakon Hajduka druga najposjećenija hrvatska momčad. Ne uzimajući u obzir europske utakmice, gdje je stadion u pravilu bio popunjen gotovo do posljednjeg mjesta, Rijeku je u prosjeku na domaćem terenu gledalo oko šest tisuća gledatelja po susretu. Porast interesa zamjetan je i na gostujućim travnjacima, tako da je Riječane u 20 prvenstvenih susreta ovog ljeta i zime gledalo oko 100 tisuća gledatelja, odnosno više od pet tisuća posjetitelja po utakmici.

"Ljudi nisu počeli dolazit na Kantridu zato što Rijeka ima nove dresove. Oni su morali nešto prepoznati u ekipi i to ne samo pojedinačnu kvalitetu igrača. Stalno ponavljam kako ništa ne znači imati 20 novih kvalitetnih igrača. To je samo jedna masa od koje treba stvoriti nešto, ekipu, igru i rezultat. Uvijek će biti nezadovoljnih i nije to lako sve uštimati. Mi smo u tome uspjeli, a navijači su to shvatili. Njih je vrlo teško prevariti. Možeš jednu, dvije utakmice, ali ne cijelu polusezonu. Armada je uistinu nešto posebno, stvara divan ambijent. Znate li vi koliko je prekrasnih pozitivnih slika s Kantride poslano u svijet u posljednjih pola godine, u utakmicama Europa lige. Mislim da svi možemo biti ponosni. Osobno bi volio da je tako na svim hrvatskim terenima tako. Nogometašima je jako teško igrati primjerice u uvjetima u kojima igra Lokomotiva. Domaće utakmice pred 300-njak gledatelja, to ne služi nikome. Da se vratim na Armadu. Nije fascinantna samo atmosfera na Kantridi, meni je posebno draga cijela ta pozitivna energija koja se osjeti u gradu. To je mojim igračima pravi vjetar u leđa. Mogu sad nabrojati nekoliko trenutaka u kojima sam shvatio kako se igračima tresu koljena od umora, a onda ih je huk s tribina pogurao u još jedan napad, u još jednu ofenzivu."

A sad ono što su Riječanima uvelike predbacivali posljednjih mjeseci...



1. Rijeka kao Dinamo 3


Rijeka je u godinu u i pol dana iz Maksimira dovela čak pet igrača - Alispahića, Pokrivača, Kramarića, Krstanovića i Tomečaka, međutim iz redova Lokosa stigli su još Mate Maleš i Ivan Boras. Svi ovi transferi doveli su do brojnih medijskih natpisa kako se stvorila osovina na relaciji Kantrida - Maksimir te da će Rijeka u budućnosti postati Dinamo 3.

"Kao što sam već nekoliko puta rekao to su prave gluposti. Ne znam zašto se u tom svijetlu nikada ne spominju svi igrači koje smo doveli iz Osijeka, od Kvržića, Leškovića, Pusića, Vargića itd. Ništa manje no iz Dinama pa ne govore da smo Osijek 2. Na ovu temu mogu samo reći kako smo dovodili igrače iz Dinama iz prostog razloga jer smo zaključili da nam ti nogometaši svojom kvalitetom mogu pomoći. Bili smo svjesni da ćemo ovim transferima omogućiti ljudima kojekakva ogovaranja, ali ako moram birati između jake Rijeke i predbacivanja, uvijek biram jaku Rijeku. Da nismo dovodili bez veze vidljivo je već nakon nekoliko mjeseci. Gotovo svi igrači koje smo doveli iz Dinama pokazali su kao istinska pojačanja, a neki su stigli i do reprezentativnog dresa. Podcjenjivanje mi je uopće objašnjavati sve ovo, ali što je tu je. Osobno bi najviše volio kad bi imali deset domaćih dečkiju poput Močinića, ali nemamo i prisiljeni smo graditi momčad na koji god način znamo i umijemo. Sada je vidljivo da smo sve ovo napravili u interesu Rijeke".



2. Bez pobjede u velikim derbijima

Do slavlja protiv Lokomotive proteklog vikenda, Riječani od susreta sa Stuttgartom na Kantridi nisu pobijedili ni u jednom derbi susretu proteklih pet mjeseci. U Europi su upisali četiri remija, a u prvenstvu nisu pobijedili ni Split, ni Dinamo ni Hajduk.

"Svjestan sam ja toga i na tome sam već počeo raditi, iako je vrlo teško detektirati problem. No reći da nismo pobijedili u derbijima je podcjenjivanje nekih drugih momčad poput Slaven Belupa i Istre. Činjenica je da nismo bili dovoljno kvalitetni, a mene najviše boli utakmica na Maksimiru. Slična je situacija i s Parkom mladeži. Zaista smo imali peha u tim dvobojima, da ne govorim kako smo previše bodova prosuli na Kantridi. To je problem koji pod hitno moramo riješiti. Individualne greške puno su nas puta pokopale, ali to je put sazrijevanja. Odličan je primjer mladoga beka Bertoše, koji je bio prisiljen uskočiti zbog ozljede Škarabota. Neko vrijeme curilo je na toj lijevoj strani, međutim sve smo izdržali i sada dobili jednog odličnog igrača. Tako to ide u nogometu. Što se tiče taktike, moramo biti jači u posjedu lopte, ali nije bitna samo statistika, važno je biti ubojitiji s loptom. Sve u svemu, ljeto je bilo dobro, neću reći sjajno jer je ostalo toliko prostora za napredak. To je ono što mene posebno raduje."



3. Keltski križevi, sukob s Torcidom

Rijeka je zbog Armadinih keltskih križeva ispraznila navijačku tribinu za susret protiv Lyona. Između ostalog, ostao je upamćen i veliki okršaj s Torcidom...

"Rekao sam već da sam protiv svakog nasilja, iako moram reći da Uefa često zna burno reagirati na neke prave sitnice. Tako to ide. Neplanski smo upali u Europa ligu, nismo bili pripremljeni na sve to skupa, ta oštra pravila. No ako ste primijetili, kako je rasla momčad, tako su rasli i navijači. Naravno po ponašanju. U posljednjim utakmicama sve je bilo perfektno i samo se nadam kako će tako biti i ubuduće. S druge strane moramo prihvatiti da će uvijek postojati osobe koje će raditi gluposti".

Pročitajte više