Goluža traži izlaz iz brončanog razdoblja: Prisjetite se kako je Hrvatska posljednji put razbila Bjelorusiju

Foto: Screenshot: Wikipedia, Guliver Images/Getty Images

HRVATSKA rukometna reprezentacija u ponedjeljak igra protiv Bjelorusije u sklopu 1. kola Europskog prvenstva koje se održava u Danskoj. Utakmica se igra u Kopenhagenu u dvorani Brondby s početkom u 18 sati.

Mučenje s Rumunjima i Islanđanima, gaženje Korejaca i Australaca

Kako je Hrvatska pod vodstvom Slavka Goluže otvarala turnire? Keta je kao izbornik debitirao u Švedskoj na SP-u, a u prvom kolu Hrvatska je igrala protiv Rumunjske, koja nas je dugo držala u šahu. Zahvaljujući raspoloženom Štrleku (8 golova), Hrvatska je minus dva s poluvremena pretvorila u plus šest na kraju utakmice. Golužin drugi turnir bio je Euro u Srbiji 2012. godine. Islanđani su na odmor otišli s plus dva, a Hrvatska je, ponovno zahvaljujući Štrleku, preokrenula rezultat i pobijedila rezultatom 31:29.

Pola godine kasnije, hrvatski rukometaši su nastupili na Igrama u Londonu, a u 1. kolu stradala je Južna Koreja s ogromnih 10 golova razlike (31:21). Hrvatska je bez problema preskočila i prvu prepreku na prošlogodišnjem SP-u u Španjolskoj, kada je sirota Australija primila 36, a zabila samo 13 golova.

Bjelorusiji se loše piše



21:9 rezultat je prvog poluvremena utakmice između Hrvatske i Bjelorusije u osmini finala Svjetskog prvenstva održanog u Španjolskoj prošle godine. Tko zna s koliko bi golova Bjelorusi stradali da Goluža u nastavku utakmice nije dao priliku mlađim igračima; Filipu Iviću, Stipi Mandaliniću, Lovri Špremu i Luki Stepančiću, koji je do kraja dvoboja zabio šest golova i postao najbolji strijelac utakmice. Susret je na kraju završio rezultatom 33:24. Bez obzira na sve ove podatke koji debelo idu u korist hrvatskim rukometašima, čovjek koji od 1996. stoji na hrvatskom golu zna što čeka njega i ekipu u 1. kolu.

"Bit će teško, prve su utakmice uvijek takve. Svi su još nabrijani, motivirani, puni snage i žele se dokazati da su s razlogom na turniru", rekao je legendarni Venio Losert.


"Međutim, zna se zašto smo mi ovdje. Želimo pobjedu, želimo pokazati što znamo", nadodao je.


Prvi vratar reprezentacije Mirko Alilović označio je najopasnijeg pojedinca u redovima bjeloruske momčadi.

"Ako zaustavimo Sergeja Rutenku, obavili smo 90 posto posla", poručio je hrvatski vratar.

Kad smo kod Rutenke, koji slovi za jednog od najboljih rukometaša svijeta, u posljednjem međusobnom susretu nije se previše iskazao. Hrvatska obrana dopustila mu je samo četiri pogotka, a toliko su još zabili i njegov brat Džianis, Sergej Šilovič i Vitali Kazhaneuski.

Zanimljiv je podatak da je Bjelorusija odigrala čak šest pripremnih utakmica uoči početka Eura, a ostvarili su polovičan uspjeh. Izgubili su od Švicarske, Mađarske i Češke, a dobili su Poljsku, Rusiju i Egipat.

Goluža upozorava: Neće nam biti kao u Španjolskoj

Izbornik hrvatske reprezentacije Slavko Goluža zna da je recept za pobjedu protiv Bjelorusije čvrsta obrana i brza kontra. Uostalom, upravo smo tako došli do pobjede na SP-u. Hrvatska je utakmicu završila s učinkom od 62 posto šuta izvana (33/53), dok smo realizirali 12 od 14 istrčanih kontri. Veliki minus kod Bjelorusije su vratari, koji su prošli put upisali svega šest obrana, odnosno učinak im je bio mizernih 15 posto.

"To je za nas najvažnija utakmica, utakmica koja donosi jedan mir, samopouzdanje. To je kvalitetna ekipa, opasna i neće nam biti kao u Španjolskoj", upozorio je Goluža, koji je ipak otkrio planove na ovom turniru.

"Igrači su motivirani, vrijeme je da napravimo korak dalje na ovom Euru", poručio je izbornik, aludirajući na to da je brončano razdoblje, nadajmo se, iza nas.

Pročitajte više