HOO se brani: To što nismo mogli poslati reprezentaciju na turnir nema veze sa Sportskom televizijom

 Foto: Index

NA SVJETSKOM taekwondo kupu neće nastupiti hrvatski predstavnici jer Hrvatski olimpijski odbor, isti onaj koji gura propale projekte poput Sportske televizije, nije osigurao financijska sredstva koja su ranije odobrena financijskim planom
 
Hrvatski olimpijski odbor oglasio se priopćenjem, te poručio da to što ne može poslati reprezentaciju na turnir nema nikakve veze s propalim projektom Sportske televizije.
 
"Povodom medijskih napisa o otkazivanju nastupa Hrvatske taekwondo reprezentacije na Svjetskom kupu, a u svrhu cjelovitog informiranja javnosti, nalazimo potrebnim navesti sljedeće bitne činjenice:
 
Hrvatski taekwondo savez planirao je poslati osam članica hrvatske taekwondo reprezentacije u Meksiko, među njima i Anu i Luciju Zaninović. Ana i Lucija Zaninović trebale su prvo nastupiti na Grand prixu, a zatim bi cijela reprezentacija ekipno nastupila na Svjetskom kupu. Zbog nedostatka sredstava odlučeno je u dogovoru s Hrvatskim taekwondo savezom da će samo Ana i Lucija Zaninović nastupiti na Grand prixu, za što su i osigurana sredstva, a nastup reprezentacije na Svjetskom kupu je otkazan.
 
Prvi put u povijesti Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) hrvatski reprezentativci nisu mogli otputovati na neko međunarodno natjecanje koje je bilo predviđeno planom. HOO je u više navrata upozoravao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te Upravu za sport da će zbog neredovitog i djelomičnog transferiranja novaca HOO-u doći do ovakvog slučaja. Štoviše, za očekivati je da će ovakvih slučajeva u budućnosti biti nažalost i više, jer je došlo do promjena u sustavu financiranja koji je do sada vrlo dobro funkcionirao.
 
MZOS je u posljednja tri mjeseca HOO-u bez obrazloženja doznačilo manje iznose od onih predviđenih planom, zbog čega dolazi do poteškoća i kašnjenja u izvršenju obveza prema nacionalnim sportskim savezima. Neplaćene obaveze HOO-a na dan 21. studenoga 2014. godine iznose nešto više od 5 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na obveze prema nacionalnim sportskim savezima. Za mjesec studeni MZOS je doznačilo 3,8 milijuna kn za redovne programe nacionalnih sportskih saveza s točnim iznosima koje HOO mora transferirati savezima navedenima u specifikaciji MZOS-a. Sredstva se transferiraju odlukom Pomoćnika ministra a temeljem Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu. Kriteriji na koje se ta Uredba poziva HOO-u nisu poznati, jer do danas nisu doneseni.
 
U medijskim natpisima spominje se i financiranje Sportske televizije koje se dovodi u izravnu vezu s otkazivanjem nastupa Hrvatske teakwondo reprezentacije na Svjetskom kupu. Napominjemo kako se nastupi reprezentacija na međunarodnim natjecanjima financiraju kao javna potreba u sportu na državnoj razini te njihov izvor financiranja nije ni na koji način povezan s financiranjem Sportske televizije", stoji u priopćenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Pročitajte više