Hrvatska domaćin U17 Eura: Organiziramo prvenstvo na kojem su se probili Rooney, Fabregas, Kroos...

Foto: Hina

UEFA je odabrala Hrvatsku za domaćina Europskog prvenstva U-17 reprezentacija 2017. godine. Hrvatska će po prvi put biti domaćin ovakvog natjecanja, a "pozitivna odluka Izvršnog odbora Uefe rezultat je kvalitetne pripreme, analize i kandidature koju je Savez predao Uefi." s ponosom ističu u HNS-u.

Prema novom sustavu natjecanja, u Hrvatskoj će igrati 16 najboljih europskih selekcija, a hrvatski  kadeti automatski imaju osiguran nastup. Hrvatska je do sada bila domaćin završnice amaterskog Kupa regija, a 2017. će po prvi puta organizirati Uefino europsko prvenstvo za mlađe kategorije.

izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović i tehnički direktor Romeo Jozak predstavili su hrvatsku kandidaturu i Europsko prvenstvo koje se s obzirom na gradove i mjesta u kojima se igra, može nazvati i "Kvarnerskom Rivijerom".

"Nagrađena je naša aktivnost s mlađim kategorijama. Pokazali smo kako se treba boriti za mjesto u europskoj nogometnoj obitelji", rekao je Vrbanović na početku.

"Megalomanija nas ne zanima, nastojali smo ostvariti projekt koji je realan. U Hrvatskoj smo osuđeni na proizvodnju i prodaju igrača. Na ovom natjecanju igrat će godište 2000., koje postaje nacionalni projekt", dodao je šef svih mladih reprezentacija Romeo Jozak.

"Prošli pobjednik natjecanja je Engleska, a igralo se na Malti. Sljedeće se igra ove godine u Bugarskoj. Igrat će se 20 dana u 4 skupine, nakon čega slijedi eliminacijska faza. Gledat ćemo zvijezde nogometne budućnosti. Igra se u Poreču, Rovinju, Crikvenici, Kostreni i Rijeci te Novom Vinodolskom. Prije početka sezone napunit ćemo turističke kapacitete. Imamo punu podršku lokalne samouprave", rekao je HNS-ov šef marketinga Alan Balen.

Vrbanović je nastavio: "Infrastruktura će se poboljšati u gradovima domaćinima. Neće se graditi novi stadioni, ali ne zaboravimo da je ovo događaj u vlasništvu UEFA-e, pa je podizanje svega na višu razinu nužno."

"Slovenija je bila domaćin U-17, Srbija U-19, dakle UEFA pazi na regionalni razvoj, a ovo je prva prilika Hrvatskoj. Švedska, Finska, Irska bili su konkurenti za organizaciju. Finale će se igrati na novoj Kantridi, a ako ne bude gotova, onda na Drosini", poručili su iz HNS-a. 

Eurosport će prenositi utakmice kadetskog EP. Zvijezde prethodnih U17 Eura bili su Rooney, Fabregas, Gotze, Kroos...

Pročitajte više