Indexov pregled kola: Šovšić kao Zidane i ostale čudnovate podudarnosti

Foto: Index

ŠESTINA HNL-a je za nama, a tek u šestom kolu je netko od vodećeg dvojca, Rijeka ili Dinamo, prosuo bodove. Štoviše, prosuli su ih jedni i drugi, Riječani su izgubili sva tri, Dinamovci dva, a od "Europljana" nije se proslavio niti Hajduk. Tek je Split spasio obraz predstavnika u Europa ligi, ali i tome ima razlog.

B postave nisu dovoljne za HNL
 
Dinamo, Hajduk i Rijeka odlučili su se za logične i nimalo neuobičajene poteze između dvije važne europske utakmice. U prvenstvene susrete poslali su sastave bez najjačih aduta, ali dok Dinamo i Rijeka imaju širok kadar, isto se za Hajdukov baš i ne može reći. I onda se dogodilo da je Dinamo van svih očekivanja, mada sa šarenom ekipom, izgubio dva boda kući od Zagreba, Rijeka s kombiniranim sastavom sva tri od Lokomotive, a Hajduk, pomalo i očekivano, upisao poraz s postavom koja više nikad neće igrati zajedno.
 
Usporedimo li sastave iz europskih utakmica prošlog tjedna s onima u nedjelju, dolazi se do ovih zaključaka. Od udarne postave Dinama protiv Petrolula Zagrebu su se suprotstavila trojica, Eduardo, Soudani i Čop. Hajdukovaca se u odnosu na prvu postavu u Kijevu protiv Osijeka bilo dvoje, Kalinić i Gotal, a Riječana u odnosu na Sheriff troje, Leovac, Samardžić i Jahović.
 
Jedini koji nije kalkulirao je trener Splita Ivan Matić. On je, doduše, već izgubio previše bodova u prvenstvu da bi olako shvatio Slaven Belupo pa je čak osam prvotimaca protiv Torina napalo i Koprivničane, odmor su dobili tek Belle, Dujmović i Rog, mada je ovaj potonji morao ući i riješiti susret. Crvenima se isplatio ovakav pristup u HNL-u, no vidjet ćemo hoće li žaliti u četvrtak. Na koncu, o opravdanosti poteza ova četiri trenera možemo pričati tek nakon uzvrata play-offa Europa lige.
 
Vodič za kladioničare
 
Pustite priče o Filijali i prijelazima poluvrijeme/kraj, HNL ima novi hit, zove se "Istra 1961 odigrat će 1:1 u gostima". I na četvrtom gostovanju ove sezone Pamićeva ekipa uzela je bod s tim rezultatom, nakon Poljuda, Parka mladeži i Koprivnice neporaženi su napustili i zadarske Stanove.
 
Drugi savjet za kladioničare počinje pitanje: Koliko je utakmica HNL-a ove sezone završilo 0:0?Odgovor je - nula. U 30 dosad odigranih susreta nije se dogodilo da su mreže mirovale, pa iščekivanje takvog detalja prebacujemo i na sedmo kolo, a prosjek pogodaka po susretu je trenutno dosta visok, pada prosječno čak 3,36 pogodaka unutar 90 minuta na prvoligaškim travnjacima. I još jedna mala napomena, Zadrani su u ovom kolu dobili tek dva žuta kartona i još nije dosuđen jedanaesterac protiv njih.
 
"Ukleto mjesto" u Kranjčevićevoj
 
Zanimljivost ovog kola je i još jedna dvojbena sudačka odluka, gotovo identična kao u prošlom kolu na susretu Zagreba i Osijeka, ovaj put na ogledu Lokomotive i Rijeke. Opet na stadionu u Kranjčevićevoj, opet je riječ o prosudbi da li je prekršaj bio unutar ili izvan kaznenog prostora. Ono što je gotovo nevjerojatno je da se to dogodilo gotovo na istom mjestu na kojem je Krovinović srušio Jonjića, a Zebec pokazao na bijelu točku.
 
Ovaj put je Pejin nedvojbeni prekršaj Samardžića na Rukavini okarakterizirao dovoljnim za najstrožu kaznu, iako je početak kontakta bio izvan kaznenog prostora. Jedino opravdanje koje Pejin može upotrijebiti u svoju korist jest to da je upitno da li je kod tog prvog kontakta napravljen prekršaj, čisti udarac po nozi Rukavine uslijedio je tek unutar šesnaesterca. U svakom slučaju, nimalo jednostavna situacija.
 
Šovšić kao Zidane
 
Sigurno vas ponekad poneki potez s HNL travnjaka podsjeti na poteze velikana ove igre u svjetskim razmjerima, no način na koji je Šovšić panenkom realizirao jedanaesterac za vodstvo Lokosa neodoljivo podsjeća na realiziran jedanaesterac Zinedina Zidana iz finala Svjetskog prvenstva 2006. godine. Izuzetna je podudarnost ova dva poteza.
 

 
Razigrani Radonjić
 
Dejan Radonjić probudio se čim se vratio iz Dinama u Istru 1961, konstantno sije nemir pred protivničkim vratima, zadarsku obranu je dobrano namučio, trudio se, a na kraju i smireno pogodio za konačnih 1:1. 
 
Šok iz Zadra
 
Na kraju kola, pomalo i iznenađujuće unatoč tome što je Zadar pretposljednji, Ferdo Milin napustio je klupu kluba sa Stanova. Neopoziva ostavka trenera koji je na toj poziciji proveo 23 mjeseca ostavila je Zadrane bez stratega, a HNL privremeno bez jednog talentiranog stručnjaka. No, očito je da je osjetio da je potrebna promjena. "Ne mogu podići formu momčadi", objašnjenje je ovog poteza.
 
Utakmica kola: Lokomotiva - Rijeka
 
Utakmica s najvećim brojem pogodaka ovog tjedna bila je ujedno i najsadržajnija u moru uspavanki na ostalim terenima. Rijeka s kombiniranim sastavom nije pokazala dominaciju, a nakon što je Jahović promašio ono što se ne smije promašiti uslijedilo je isključenje, dvojbeni kazneni udarac, a zatim i autogol Špikića/pogodak Pavičića. Sve na štetu Rijeke, osim spretnog gola Jahovića, koja je tako zaustavljena na nizu od 16 pobjeda, dok je trener Filijale Tomislav Ivković spasio trenersku poziciju.
 
Igrač kola: Damir Šovšić (Lokomotiva)
 
Damir Šovšić je u Kranjčevićevoj podsjetio na svoja najbolja izdanja na tom stadionu u dresu Zagreba, mada se može reći da trenutno igra najzreliji nogomet u karijeri. Protiv jedne Rijeke s manjkom agresivnosti ovaj igrač starog kova, koji se neće potrošiti trkom, ali će nepogrešivo razigravati suigrače, je došao do punog izražaja. Dirigirao je igrom Rijeke, podijelio niz lopti za prilike, a i uz malo sreće panenkom realizirao kazneni udarac za vodstvo.
 
Pogodak kola: Valentino Stepčić (Zagreb)
 
Već sad se može reći da će ovo biti jedan od najljepših pogodaka sezone, lob udarac s preko 30 metara, iz prve je dočekao loptu spuštenu od Sigalija i savršenom putanjom prebacio Eduarda. Lopta je od prečke ušla u mrežu, a ovaj gol nije samo bio lijep, već i vrijedan boda protiv aktualnih prvaka.

Tragičar kola: Jozo Špikić (Rijeka)
 
Rijeka je izgubila nakon 16 uzastopnih pobjeda, a "čavao u njen lijes" utakmice u nedjelju zabio je upravo Jozo Špikić. Mladi BiH stoper koji je ulaganje za budućnost momčadi s Kantride ušao je u igru u 73. minuti, a u 82. je glavom zakucao loptu u mrežu ubačenu od strane Pavičića. Pogodak se pripisao veznjaku Lokosa, no teško da bi ta lopta završila u mreži bez intervencije Špikića, baš kao što je moguće da bi Rijeka bez ovog poteza ostala barem neporažena.
 
Izjava kola: Matjaž Kek (Rijeka)
 
Da se i u porazu može naći razloga za zadovoljstvo potvrdio je nakon izgubljenog susreta u Kranjčevićevoj trener Rijeke Matjaž Kek. "Hvala bogu da je ova serija pukla, da o njoj više ne slušam", riječi su Slovenca nakon što je Rijeka izgubila susret poslije 16 pobjeda u nizu u svim natjecanjima. Pitanje je kad će opet doći do te brojke.

Momčad kola:
 
 
Dominik Livaković (Zagreb) - brojnim intervencijama sačuvao mrežu od više primljenih pogodaka na Maksimiru i donio bod Zagrebu
Nikola Matas (Osijek) - Ordinirao je desnim bokom Osijeka protiv neuvjerljivog Jozinovića i asistirao za drugi pogodak
Ivan Šimurina (Zadar) - Dobar u obrani, strijelac u napadu
Tomislav Mrčela (Lokomotiva) - Sudjelovao u zaustavljanju Rijekinih napada, ponešto prijetio i prema naprijed
Valentino Stepčić (Zagreb) - Još jedna odlična ovosezonska utakmica mladog veznjaka, okrunio je prekrasnim pogotkom za bod protiv Dinama
Marko Rog (Split) - Ušao s klupe i prelomio susret protiv Slaven Belupa, najljepša ovosezonska priča HNL-a
Damir Šovšić (Zagreb) - rutinsko izdanje "španera" Lokomotive, realizirao kazneni udarac i stvorio par prigoda suigračima lijepim proigravanjima
Josip Mišić (Osijek) - Dominirao je veznim redom Osijeka, koji nije dozvolio Hajdukovcima da se nametnu
Ivan Baraban (Osijek) - Otvorio bravu Hajduka, lijepo se ubacio i iz blizine zabio za vodstvo
Dejan Radonjić (Istra 1961) - Strijelac drugu utakmicu uzastopce, prijetnje tijekom cijelog susreta okrunio golom u maniri iskusnog strijelca za 1:1
Ante Rukavina (Lokomotiva) - Trudi se Ante otkad je došao iz Dinama, rastrčan i razigran je bio, izborio jedanaesterac i crveni karton

Pročitajte više