Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Sa Strachanom dolaze bolji dani za Škotsku

SVE najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Prijateljske utakmice, Škotska - Estonija

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za prošli Euro i jako loših rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu Craig Levein je bio prisiljen napustiti klupu Škotske. Uz razočaravajuće rezultate argument za smjenu Leveina nogometni savez našao je u činjenici da je momčad igrala neatraktivan, često i predefanzivan nogomet, što su mu posebno zamjerali navijači. Za novog izbornika izabran je Gordon Strachan, igračka i trenerska legenda Škotske. Strachan je, osim u Aberdeenu i Dundeeu, ostavio dubok trag u Manchester United i Leedsu, odigrao je 50 utakmica za reprezentaciju a kao trener najbolje je rezultate ostvario u Celticu.

Što igrači misle o svom novom treneru najbolje dočarava izjava pomoćnika Marka McGheea: "Osim male nervoze jer je došao novi trener na prvom treningu je prevladao entuzijazam. Na trenutke smo morali smirivati igrače."

Sam Strachan zna što ga čeka na klupi Škotske te vjeruje da može ispuniti velika očekivanja nacije:

"Jako sam ponosan što sam postao izbornik Škotske. Znam da nas čekaju teški dani, no i lijepi dani. Nadam se da ću, uz pomoć drugih, biti uspješan i učinit ovu naciju sretnom. Ovo je pravi trenutak za mene za preuzimanje ovog posla. Iskusan sam, volim raditi s ljudima i volim im pomagati da postanu bolji."

Strachan će na klupi debitirati protiv Estonije s gotovo jednakim kadrom koji je nastupao pod Leveinom. Nedostaju tek ozlijeđeni veznjak Fletcher, krilo McCormack, mladi veznjak Forrest i iskusni branič Caldwell. Najveće iznenađenje je što je pozvan lijevi bek Lee Wallace koji trenutno nastupa za Glasow Rabngerse u četvrtoj ligi. Za kapetana je izabran veznjak Celtica Scott Brown.

"Htio sam imati jaku momčad za dvoboj s Estoniom i to će nam pomoći u pripremama za utakmice s Walesom i Srbijom u ožujku. Veselim se početku i jedva čekam voditi momčad", rekao je Strachan.

Estoniji će utakmica sa Škotskom poslužiti kao priprema za gostovanje u Nizozemskoj te potom i za domaću utakmicu s Andorom, dva kvalifikacijska dvoboja u ožujku.

"Škotska je jak protivnik. Nogomet im je bitan i atmosfera na stadionu će biti posebna. Moramo biti spremni prilagoditi se okolnostima. Imaju novog trenera, igrači će se htjeti dokazati i ovo je jako važna utakmica za njih. Mi nećemo pokušavati ništa novo, nastojat ćemo igrat lijep nogomet kao do sada i na taj način ćemo pokušati doći do rezultata", izjavio je izbornik gostiju Tarmo Ruutli.

Ruutli danas ne može računati na tri veznjaka, inače standardne reprezentativce Vunka i Lindperea te na Dmitriyeva, no trener Estonije se nije požalio zbog toga: "Morat ćemo se prilagoditi tomu."

Napadač Estonije Henrik Ojamaa, koji igra za Motherwell, je otkrio da ga je donedavni trener Stuart McCall, sada pomoćnik Strachana, ispitivao o Estoniji:

"Pitao me o načinu na koji Estonija igra. No, nisam mu puno otkrio. Škoti će htjeti pobjedu i svi igrači žele impresionirati novog trenera."

Prognoza:

Škotska - Estonija, tip 1

Atmosfera u Škotskoj reprezentaciji naglo se promijenila dolaskom Strachana na klupu. Novi trener često može donijeti pozitivan impuls u svlačionici, a u Škotskoj se utjecaj legendardnog Strachana osjeti na svakom koraku. Pitanje je koliko novi izbornik može dugoročno učiniti na klupi Škota koji ne posjeduju kvalitetu za velike stvari, no sigurno je da će igrači danas biti posebno motivirani pokazati se pred njim. Po početnoj postavi možemo zaključiti da će Strachan promijeniti stil igre i očekuje se nastup u klasičnoj formaciji 4-4-2 s Adamom i Brownom kao pokretačima igre, krilima Commonsom i Snodgrassom te s Rhodesom i Fletcherom u napadu. Ofenzivnija formacija više odgovara samim igračima, kao i navijačima te očekujem dobru utakmicu od strane domaćina.

Estonija je u prošlom kvalifikacijskom ciklusu uspjela iznenaditi Sloveniju u Irsku u gostima, no inače je riječ o momčadi koja jako rijetko dolazi do bodova van svog terena. Limitirana momčad bez pravih zvijezda, i bez dva bitna veznjaka, teško će se nositi s motiviranim Škotima i vjerujem u pobjedu domaćina.

Pročitajte više