Liverpoolovo drugo najskuplje pojačanje: 40 milijuna eura za brazilskog majstora koji zabija bez gledanja

Foto: Getty Images / Guliver image

ROBERTO FIRMINO (23) nakon četiri i pol sezone u Hoffenheimu, potpisao je za Liverpool, koji je za njega platio 29 milijuna funti (40 milijuna eura), čime je postao drugo najskuplje pojačanje u povijesti Redsa, nakon Andyja Carrolla, za kojeg su 2011. Newcastleu izbrojali 35 milijuna funti.

Neymarovim izbacivanjem Firmino postao prvi brazilski adut na Copi


Firmino je potpisao na pet godina, a preostalo je da obavi liječnički pregled, što će napraviti kada se vrati s Copa Americe u Čileu, gdje je upravo zabio odlučujući gol za pobjedu Brazila protiv Venecuele u zadnjem kolu skupine za prolazak u četvrtfinale.

Nakon što je Neymar suspendiran do kraja natjecanja, upravo je Firmino glavni ofenzivni adut Brazila, dok se Selecao u vezi uzdaje u još jednog Liverpoolovog asa, Philippea Coutinha.

Firmino je za reprezentaciju debitirao tek u studenom prošle godine, ali je u pola godine već sakupio devet nastupa i četiri gola. Odličan i efikasan ofenzivac kvalitetno može igrati kao "lažna devetka" iako je po vokaciji "desetka", u 151 utakmici za Hoffenheim postigao je 47 golova. U klubu i reprezentaciji najčešće je povučeni napadač, a na tom mjestu trenutno igra za Brazil na Copi. Ali, koju god ofenzivnu poziciju Firmino preuzme, neće razočarati.

Mlad, gladan, efikasan, kreativan, brz, radnik... Liverpool je konačno bogatstvo dao za pojačanje, a ne promašaj

Čini se kako je Liverpool nakon niza preskupih promašaja od "pojačanja", naročito prošlog ljeta, konačno kupio igrača kakav im treba, posebno za riješenje jednog od niza velikih problema koji ga muče, a to je neefikasnost. Jer Firmino ne samo što je mlad, gladan i veliki ljubitelj engleskog nogometa, odlikuju ga kreativnost, velika brzina, ali i ono što je posebno bitno u Premier League i nije baš svojstveno brazilskim umjetnicima njegovog tipa - "oranje terena".


Samouvjerenost je još jedna u nizu njegovih kvaliteta, kao što smo već pisali prije nekoliko mjeseci, kada je Firmino drugi put prošle sezone zabio gol "bez gledanja" prema mreži.

U četiri godine od druge brazilske lige do jednog od najatraktivnijih igrača Bundeslige, standardnog reprezentativca Brazila i skupog pojačanja Liverpoola

Put od druge brazilske lige do jednog od najatraktivnijih igrača Bundeslige, standardnog reprezentativca Brazila i skupog pojačanja Liverpoola, nije bio lak. Početkom 2011. Hoffenheim je tada 18-godišnjaka za 6 milijuna eura doveo iz Figueirensea, s kojim je Firmino upravo izborio povratak u prvu brazilsku ligu. Kada je nakon eksplodirao, to je bilo impresivno - sezonu 2013/14 završio je s 23 gola i 21 asistencijom.

Scolariju to nije bilo dovoljno da ga povede na SP, ali njegov nasljednik Dunga neće ponavljati grešku, iako nitko u Brazilu nije ni znao tko je igrač kojeg je pozvao u reprezentaciju krajem prošle godine. Kao što smo već napomenuli, Firmino mu je nezamjenjiv, a spomenutu samouvjerenost pokazuje i tako što je zabio već u prvoj utakmici koju je za reprezentaciju igrao od početka, kada je protiv Austrije postigao sjajan pobjednički gol.

Scolari ga nakon fantastične sezone nije poveo na SP, ali Dungi je nezamjenjiv


Prošlu sezonu nova Liverpoolova zvijezda završila je s nešto skromnijim, ali ipak odličnim brojkama; 7 golova i 10 asistencija, pa je dugo najavljivani prelazak u Englesku, koja mu je bila velika želja, bio samo pitanje dana.

Liverpoolu je Firmino već peto pojačanje od kraja sezone, nakon golmana Adama Bogdana, braniča Joea Gomeza, veznjaka Jamesa Milnera i napadača Dannyja Ingsa.

Peto ljetno pojačanje Liverpoola mijenja čovjeka od 50 milijuna funti koji odlazi u City

Ali, Anfield se sprema i za odlazak i to ključnog igrača. Manchester City ne obazire se na odbijanje ponuda za Raheema Sterlinga i samo podiže uloge. Kada dođe do 50 milijuna funti, Sterling će otići, a mijenja ga Firmino.

Pročitajte više