Mamićev očajnički potez: Na Zapad smiju samo članovi kluba

Foto: Index

ZDRAVKO MAMIĆ odlučio je povući novi očajnički potez kako bi spriječio ujedinjenje Bad Blue Boysa i Torcide na najvećem derbiju hrvatskog nogometa u zajedničkoj borbi protiv Dinamovog šerifa i oličenja svega lošeg u hrvatskom nogometu.

Na nedjeljni derbi na Maksimir Torcida je najavila dolazak u velikom broju, a nekad veliki rivali BBB pobrinut će se da Splićani dobiju ulaznice zaobilaženjem zloglasne "vaučerizacije" koja je ujedinila sve navijačke skupine. Dok MZOS i HNS tvrde da je pomirenje navijača i bio cilj uvođenja novih mjera, Mamić ne spava mirno znajući da bi mu već na derbiju navijači mogli doslovno skakati iznad glave. Već drastične mjere osiguranja i provjera odlučio je za derbi još postrožiti. 

Djeca na tribine sa zdravstvenom iskaznicom, ali bez roditelja!?

"Ulaznice za tribinu zapad mogu kupiti isključivo članovi GNK Dinamo uz predočenje važeće članske iskaznice. Ovo se ne odnosi na djecu starosti do 15 godina koja ne moraju biti članovi kluba da bi kupili ulaznicu za tribinu zapad".

Što se tiče pravilnika natjecanja, u potezu Dinama nema ništa sporno. No, kako se može opravdati odredba koja dopušta ulaz djeci mlađoj od 15 godina (bez članske, ali sa zdravstvenom iskaznicom) istovremeno braneći ulaz njihovim roditeljim ili punoljetnoj pratnji ako nije član kluba.

"Ako se kupuje ulaznica za dijete do 16 godina dovoljno je predočiti zdravstvenu iskaznicu ili presliku iste. Zdravstvena iskaznica sadrži sve potrebne podatke i jednostavnija je za nošenje za razliku od rodnih listova", priopćio je klub.

Gradska skupština zeznula policiju: Kafići oko Maksimira će točiti alkohol

Na svakoj ulaznici bit će vidno istaknuto ime i prezime vlasnika ulaznice te će svatko pri ulasku na stadion morati pokazati dokument kojim se potvrđuje kako osoba koja piše na ulaznici zaista ulazi na tribinu. Jedna osoba može kupiti maksimalno 6 ulaznica.

Policija je uoči derbija zatražila od Gradske skupštine i kafića u krugu stadiona da na dan utakmice Dinama i Hajduka ne toče alkohol, ali ta točka nije uvršetna na dnevni red. Odlučeno je kako će o tome ubuduće odlučivati gradonačelnik Milan Bandić, ali ta će odluka zaživjeti tek sljedećeg tjedna. Na taj je način zaobiđen zahtjev policije i navijači će prije utakmice imati gdje namočiti grla.

Na smrznute tribine bez šalova i kapa?

Dinamo je objavio i pravila ponašanja u krugu stadiona te problemi i pitanja s kojima bi se nepripremljeni građani mogli susresti u krugu Maksimira na dan derbija.

Između ostalog, važno je znati da je pokušaj ulaska, dolazak i boravak na prostoru sportskog objekta u alkoholiziranom stanju iznad 0,5 g/kg - protupravno ponašanje.

Također, zabranjeno je maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta, pa navijači moraju pripaziti kako će se odjenuti za zagrebačkih 0-4 stupnja Celzijeva, koliko je najavljeno za nedjelju.

Upozorenje ili najava: Što je postupak odvajanja navijača?

U nizu propisa ističe se i detalj iz Pravilnika o sigurnosti HNS-a koji govori o tome da se portupak razdvajanja navijača primjenjuje ako navijači budu pronađeni na pogreškom sektoru (među protivničkim navijačima). Tada mogu biti premješteni na prioritetni sektor (gostujuća tribina) ili udaljeni sa stadiona, već kako odluči organizator i policija.

Što se gostujuće tribine tiče, klub domaćin treba osigurati gostujućim navijačima 5% kapaciteta stadiona, a u slučaju da odvojeno područje stadiona za gostujuće navijače čini više od 5%, sva mjesta u tom područja moraju biti stavljena na raspolaganje gostujućem klubu. Na primjeru stadiona Maksimir koji ima kapacitet za 35123 gledatelja, a na tribinu jug (gostujuću tribinu) stane 3931 gledatelj GNK Dinamo treba osigurati između 1750 i 3931 ulaznica što će prvenstveno ovisiti o sigurnosnoj prosudbi, posebice kod utakmica visokog rizika kakvom je označen i nadolazeći derbi.

Ako ne sjedite na svom mjestu, kazna je od 5-25 tisuća kuna!

Važno je znati i da Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima propisuje obvezu gledatelja da sjedi na mjestu koje im je označeno na kupljenoj ulaznici, jer u protivnom čine prekršaj, za koji se može izreći novčana kazna od 5.000 do 25.000 kuna.

Ulaznice za derbi se prodaju do subote svakoga dana od 10 do 18 sati, a prodaja na dan utakmice počinje u 9 ujutro.

Cijene ulaznica: Zapad dolje 80 kn, Istok 50 kn, Sjever dolje 30 kn.

Pročitajte više