Nevjerojatna priča: Od konduktera do junaka Seville

Foto: Hina

NIKADA nemojte odustajati od svojih snova, poručuje svojom životnom pričom Carlos Bacca, kolumbijski napadač koji je Sevilli s dva gola u finalu protiv Dnjipra donio trofej Europske lige.
 
Bacca dolazi iz siromašne obitelji iz Pueto Colombije, gradića udaljenog 20 minuta vožnje od Barranquille. Kada nije trebao pomagati ocu ribaru u lovu, Carlos je s prijateljima igrao nogomet. Bio je talentiran, ali nedovoljno da bi ga zapazili skauti iz većih kolumbijskih klubova. 
 
"Radio sam kao kondukter, a o nogometu nisam ni razmišljao"
 
Zbog loše financijske situacije u obitelji s 20 godina prekinuo je s nogometom i zaposlio se kao kondukter.
 
"Prodavao je karte po autobusu. Počinjao je raditi u zoru, a kući je stizao noću", prepričava Carlosov otac.
 
"Život mi je bio daleko od laganog tada. Morao sam raditi kao kondukter jer je obitelji bio potreban novac. Nogomet? O njemu tada nisam razmišljao."
 
 
Profesionalac postao s 23 godine i u debiju odmah ušutkao kritičare: "Hrabri nisu oni koji potonu, već oni koji se dignu jači"
 
Jednog dana otac je saznao da klub Atletico Junior de Barranquilla organizira probni turnir za nogometaše, a Bacca je na tom turniru oduševio i postigao 48 golova. Dvije godine kasnije postao je profesionalac i debitirao za Atletico.
 
"Prvu profesionalnu utakmicu odigrao sam s 23 godine. Svi su govorili tko je taj Bacca, što će vam on?! A ja sam u debiju zabio dva gola i ušutkao ih. Imao sam teško djetinjstvo, ali nikad nisam odustajao. Hrabri nisu oni koji potonu, već oni koji se dignu jači."
 
Već u prvoj profesionalnoj sezoni postao je najbolji strijelac kolumbijskog kupa, a potom je u sljedeće dvije sezone kao najbolji strijelac lige vodio Atletico do dva naslova prvaka. 
 
Početak u Europi bio je težak, ali iz Belgije je otišao kao najbolji igrač i strijelac
 
U siječnju 2012. godine ispunila mu se želja da ode u Europu. Za milijun i pol eura doveo ga je Clubb Brugge, iako je ranije bio blizu transfera u moskovski Lokomotiv. Početak u Europi bio je težak, prva tri mjeseca bio je rezerva i bez postignutog gola, a nakon što je u travnju zabio prvi gol više ga nitko nije mogao izbaciti iz momčadi.  
 
Do siječnja 2013. postigao je 18 golova i privukao interes velikih europskih klubova. Bio je najbolji strijelac kluba i lige, te je proglašen najboljim igračem belgijske lige. 
 
Rakitić ga branio na početku karijere u Sevilli
 
Sevilla ga je dovela u lipnju 2013. godine za sedam milijuna eura, što danas izgleda kao "sića" budući da ga klub iz Andaluzije planira prodati za 30 milijuna eura. Međutim, i početak u Sevilli bio je težak za Kolumbijca.
 
"Baccu su mnogi na početku kritizirali. Istina, imao je problema s realizacijom u nekim utakmicama, ali vidi se da je riječ o odličnom napadaču", branio ga je Ivan Rakitić, koji je s njim prošle sezone igrao u Sevilli i sjajno surađivao.
 
Marca ga proglasila pojačanjem sezone, izabran za najboljeg južnoameričkog igrača Primere
 
Uskoro je Kolumbijac počeo zabijati, pogotovo u Europskoj ligi gdje je u četvrtfinalu pogodio protiv Porta, u polufinalu protiv Valencije i u finalu u raspucavanju protiv Benfice. Marca ga je proglasila najboljim pojačanjem sezone, a izabran je za najboljeg južnoameričkog igrača Primere ispred Angela Di Marije i Neymara. 
 
 
 
Noćna mora za braniče i vratare
 
Brz, snažan i sjajan tehničar Bacca je noćna mora za sve braniče, a njegov osjećaj za gol i fenomenalna realizacija donijeli su Sevilli obranu naslova Europske lige. Dva puta je pobjegao obrani Dnjipra i oba puta rutinski matirao vratara Bojka za titulu, ali, i što je za Sevillu važnije, za plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. 
 
Navijači Uniteda: Doveli ste nam pogrešnog Kolumbijca, želimo Baccu
 
Ipak, nije sigurno da će Bacca i sljedeće sezone oduševljavati navijače Seville budući da su za njega zainteresirani najveći europski klubovi, a da su navijači Manchester Uniteda na društvenim mrežama već iskazali želju da na Old Traffordu sljedeće sezone gledaju 28-godišnjeg Kolumbijca. "Doveli ste nam pogrešnog Kolumbijca. Umjesta Falcaa, želimo Baccu!"
 
 
 

Pročitajte više