Odmah drama: Red Bull ostao bez postolja, Massa traži žestoku kaznu za Kobayashija!

Foto: Hina 

RED BULL ugurao se danas na postolje u prvoj utrci nove sezone F1, no nakon utrke njihov pilot Daniel Ricciardo je diskvalificiran!  U utrci u kojoj je slavio Nico Rosberg, Ricciardu su na kraju oduzeti bodovi, a Danac Kevin Magnussen u McLarenu popeo se na drugo mjesto. Treći je u novom poretku Jenson Button. Međunarodna automobilska federacija kaznila je Red Bull jer je Ricciardo probio ograničenje potrošnje od 100 kg goriva po satu. Riječ je o novom pravilu kako bi se ograničila snaga novih turbo hibridnih motora.

Vozač i inženjeri Red Bull Racinga nisu uspjeli uvjeriti istražitelje FIA-e na saslušanju u svoje dobre namjere i Australcu je oduzeto njegovo prvo postolje. 

Nezadovoljstva je bilo i u ekipi Williamsa. Nakon sudara u prvom krugu razočarani Felipe Massa je pozvao FIA-u da žestoko kazni Kamuija Kobayashija. Njegovu vožnju usporedio je s onom Romaina Grosjeana na Spa stazi 2012. godine, kada je Francuz kažnjen zabranom nastupa u Italiji. Felipe traži istu kaznu za Japanca zbog manevra koji je Williamsov tehnički direktor Pat Symonds nazvao "čistim ludilom".

Massa je za Autosport izjavio: "Jako me je udario, što je stvarno šteta jer je sve bilo pod kontrolom prilikom starta. To je vrlo opasno i ne možete raditi takve stvari. Ne vidim razliku između ovoga i onoga što je učinio Grosjean u Spa. Nadam se da će dobiti veliku kaznu jer ne možete raditi takve stvari.”

Kobayashi preuzima krivnju za današnji incident i nakon utrke se ispričao.

"To je definitivno bila moja pogreška. Imao sam problema s prianjanjem. Ispričavam se svojim navijačima, ljudima u momčadi i Felipeu", rekao je Caterhamov vozač.

Nova sezona donijela i radikalne promjene pravila. 

Prvi put nakon 1988. godine u bolide se vraćaju turbomotori. Motori su 200 konja slabiji od prošlogodišnjih, a bolidi sporiji i do četiri sekunde. Radikalne su to promjene za vozače u novoj sezoni Formule 1. Promijenila se i mjenjačka kutija pa vozači sad imaju osam brzina na raspolaganju. I sustav bodovanja je drugačiji, uvedeno je dvostruko bodovanje posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju.

Pročitajte više