Olić u Munchenu otvara novu sezonu: Bayern i Borussia u panici, Hrvati u borbi za Ligu prvaka

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

UTAKMICOM Ivice Olića i njegovog Wolfsburga protiv Bayerna (petak, 20:30 sati), kluba s kojim je izgubio dva finala Lige prvaka, počinje nova sezona Bundeslige.

"Trebaju mi novi igrači", zavapio je trener Bayerna Pep Guardiola nakon što je njegova momčad s 0:2 izgubila njemački Superkup od najvećeg rivala Borussije iz Dortmunda.

Guardiola traži zamjenu za Javija Martineza koji će zbog pokidanih ligamenata propustiti gotovo cijelu sezonu. Pep je u novu sezonu i lov na trostruku krunu odlučio krenuti s formacijom 3-4-3, a upravo je Martinez trebao biti najbitniji nogometaš u toj formaciji.

Problem za Bayern - kako s novom formacijom bez najbitnijeg igrača?

Španjolac je trebao igrati na poziciji središnjeg braniča, te povezivati obranu i vezni red. Sjajno čita suparničke napade, odlično uklizava i briljantan je s loptom. Trebao je biti branič u fazi obrane, a u fazi napada zadnji vezni, no ozlijedio se u porazu od Borussije i zadao velike probleme Guardioli, koji ni u drugom pokušaju nije osvojio njemački Superkup.


Transformacija Bayerna iz faze obrane u napad i uloga Martineza

Zamijeniti Martineza može Holger Badstuber, ali Nijemac se na travnjake vraća nakon godinu i pol pauze zbog ozljede koljena i upitno je može li igrati još uvijek na najvišem nivou. Bavarci će zato u shopping, a kao novi središnji branič pominje se Romin Mehdi Benatia.

Ovog ljeta Bayern je doveo četvoricu nogometaša, a najzvučnije ime je Robert Lewandowski, najbolji strijelac prošle sezone koji je u napadu kluba iz Munchena naslijedio Marija Mandžukića. Još su stigli branič Juan Bernat iz Valencije, rezervni vratar Pepe Reina iz Liverpoola i Sebastian Rode, koji je poput poljskog napadača za Bavarce potpisao kao slobodan igrač.

Dva su bitna igrača napustila Munchen. Jedan je Mandžukić, koji će odsad golove zabijati u dresu Atletica, a drugi je Toni Kroos, ponajbolji igrač Svjetskog prvenstva, koji je potpisao za Real.

Borussia u šoku - Reus odlazi (prije ili kasnije) u Bayern

I dok Bayern paničari zbog ozljede Martineza, doprvak Borussia je u panici jer će uskoro izgubiti najboljeg igrača Marca Reusa, koji ne želi produljiti ugovor. Naravno, panika je veća time što će Reus najvjerojatnije poput Marija Gotzea i Lewandowskog otići u Bayern, a Borussia će na fenomenalnom igraču zaraditi samo 25 milijuna eura, koliko iznosi otkupna klauzula koju je javnosti otkrio predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

Odlazak Lewandowskog Borussia je preboljela dovođenjem Immobilea (Torino) i Ramosa (Hertha). Momčad je pojačao i branič Ginter iz Freiburga, a Borussijin igrač postao je i veznjak Nuri Sahin iz Reala.

Jedvaj i Krešić protiv Olića i Perišića za Ligu prvaka

I dok će se za titulu gotovo izvjesno boriti Bayern i Borussia, četvorica hrvatskih nogometaša trebala bi se boriti za plasman u Ligu prvaka. Tin Jedvaj i Dario Krešić s Bayerom, te Ivica Olić i Ivan Perišić s Wolfsburgom. Jedvaj će već ove sezone imati priliku zaigrati u Ligi prvaka budući da je momčad iz Leverkusena u završnici prošle sezone osvojila četvrto mjesto ispred Wolfsburga.

 

Leverkusen je, osim Jedvaja, doveo i Calhanoglua iz HSV-a, Drmića iz Nurnberga, te Wendella iz Gremija, a najbitniji odlazak je onaj Emrea Cana u Liverpool. Wolfsburg je malo trošio, te kao slobodne igrače doveo ofenzivce Bendtnera i Hunta, ali nije izgubio nijednog bitnog igrača.

Vidjet ćemo i što mogu Milan Badelj i Ivo Iličević, čiji je HSV prošle sezone tek u razigravanju ostao u ligi. Stiglo je ovog ljeta u Hamburg nekoliko zvučnih imena poput Lasogga (Hertha), Mullera (Mainz), Behramija (Napoli) i Djouroua (Arsenal).

Što kažu kladionice? Wolfsburg bez Lige prvaka, Bayern će bez problema obraniti titulu

Kladionice povratak u drugu ligu predviđaju Paderbornu, a blizu ispadanja je i Freiburg. HSV-u se, kao i Stuttgartu i Werderu, predviđa sredina ljestvice. Ako je suditi prema kladionicama Wolfsburg će i drugu sezonu zaredom završiti na petom mjestu, a u Ligu prvaka će ponovno Bayer i Schalke.

Prvak? Kladionice su uvjerene u Bayernovu titulu unatoč kuknjavi Guardiole i činjenici da su glavni igrači aktualnog prvaka Ribery i Robben godinu stariji, te da nije dovedena zamjena za Kroosa.

Pročitajte više