Ove sezone su igrali u Ligi prvaka, a sada su zbog ovih rezultata svjetski raritet

Foto: Guliver Image/Getty Images

AKTUALNI viceprvak Rusije FC Rostov ove sezone niže vrlo zanimljive rezultate. Kao što se moglo očekivati, premijerni europski izazovi ostavili su traga na nastupima u domaćem prvenstvu pa tako nakon 22 kola zauzima osmo mjesto ljestvice sa svega 32 bodova, čak 19 manje od prvoplasiranog Spartaka. Ipak, osam kola prije kraja, četvrto mjesto koje vodi kontinentalnim nastupima sljedeće sezone bježi Rostovu svega tri boda, slijedom čega sezona još nije sasvim izgubljena.
 
Prisjetimo se, iako su prošle godine senzacionalnim drugim mjesto oduševili nogometnu Rusiju, malo tko je očekivao da će ostaviti duplji pečat u Europi, dapače, rijetko ih je tko uopće vidio u skupinama Lige prvaka. Europsku sezonu počeli su u trećem pretkolu, gdje su s ukupnih 4:2 izbacili belgijski Anderlecht. U play-off dobili su još teži zadatak, no na kraju je "oružje" bio prisiljen položili i slavni Ajax koji je iz natjecanja ispraćen s ukupnih 5:2.
 
Svjetski raritet: Osam prvenstvenih remija, osam puta 0:0
 
Ždrijeb u Nyonu bio je nemilosrdan i kad su se izvlačile skupine za LP. Rostov je završio uz bok s minhenskih Bayernom, Atleticom iz Madrida te PSV-om. U teškoj grupi završio je na trećem mjestu s pet bodova, a u almanahe će ostati upisana 3:2 pobjeda protiv Bavaraca. Rostov je tim slavljem osigurao europsko proljeće, gdje je u knockout fazi s čak 5:1 izbacio prašku Spartu, da bi u šesnaestini finala zaustavljen od Manchestera s minimalnih 2:1. 
 
Ali zašto je Rostov u posljednje vrijeme interesantan nogometnim kroničarima? Prvenstveno zbog jednog raritetnog podatka. Naime, u zadnjih mjesec dana ova ruska momčad odigrala je četiri prvenstvena susreta i sva četiri remizirala rezultatom 0:0. Nadalje, u posljednjih devet ligaških susreta, Rostov je ostvario dvije pobjede, čak šest remija i poraz, a svih šest neriješenih rezultata završilo je najnepopularnijim rezultatom.
 
Nikada jedna momčad sredine tablice nije primila tako malo golova
 
No ni tu nije kraj ovosezonske posebnosti u prezentacijama Rostova. Naime aktualni doprvak Rusije ove je sezone u Premierligi, uz osam pobjeda i šest poraza, upisao čak osam remija, od kojih su baš svi završili identičnim rezultatom, onim 0:0. Da stvar bude zanimljivija, ova ruska momčad čak jednom u Ligi prvaka, u domaćem susretu protiv PSV iz Eindhovena, odigrala dvoboj bez golova.
 
Ako ste pomisli da Rostov ima izrazito neubojit napad, to baš i nije istina, u prosjeku daju nešto više od gola po utakmica, međutim ono što čudesno jest da Rostov ima jednu od najboljih obrana Starog kontinenta. Vjerovali ili ne, u dosadašnje 22 utakmica prvenstva Rostov je primio samo 12 golova. Pokušajte se sjetiti kada je jedna momčad iz sredine tablice primila toliko malo golova.
 
 
Rostov ima četvrtu najbolju obranu Europe
 
Za usporedbu, pogledajte popis momčadi koje su u ovom trenutku primile najmanje golova u domaćem prvenstvu diljem Europe. U vodstvu je Porto sa svega 13 primljenih golova u 28 utakmica, što je prosjek od nevjerojatnih 0.46 golova po susretu. Slijede Benfica i Bayern, Juventus, PSG, Feyenoord, Tottenham i tako dalje. Kao što vidite, sve se radi o ekipama koje su ili glavni favoriti za naslov ili u samom vrhu ljestvice.
 
U ovom trenutku Rostov zauzima sjajno četvrto mjesto sa svega 0.54 primljena gola po susretu u prosjeku, što je upravo nevjerojatno kada se uzme u obzir da tavore po sredini prvenstvene ljestvice. Pitate se tko su članovi tog čuvenog obrambenog trojca? 26-godišnji Slovenac Miha Mevlja, 29-godišnji Rus Vladimir Granat te 37-godišnji Španjolac Cesar Navas, nekada član Malage i Racing Santandera.
 
Notorni defenzivac: Armenčev prvi trenerski posao u 64. godini života 
 
I prošle je sezone Rostov imao granitnu obranu. U 30 utakmica primili su svega 20 golova, što je 0.66 po utakmici, a taj doseg ove sezone još su poboljšali. Rezultat je to uigranosti posljednje linije, ali i dolaska novog trenera Ivana Danilianta, koji je momčad preuzeo u rujnu prošle godine. Daniliant se nije proslavio, upisao je samo sedam pobjeda u 28 utakmica, međutim njegova defenzivna ideologija upravo je nevjerojatna.
 
Ovom 64-godišnjem Armencu Rostov je prvi klub u samostalnoj trenerskoj karijeri. Naime, još tamo sredinom 90-ih Daniliant je bio trener juniora Karntena, da bi u lipnju 1998. preuzeo kormilo Moldavije. Krajem 1999. vratio se u Karnten kao sportski direktor, a tu je funkciju obnašao i u Klagenfurtu punih osam godina prije no što je kao direktor omladinske škole prešao u Rubin. U Rostovu je od siječnja 2015. bio pomoćni trener, da bi nakon smjene Kurbana Berdyeva, preuzeo trenersko mjesto.
 
NAJBOLJE OBRANE EUROPE:
 
Porto        13 golova u 28 utakmica¸    / prosjek 0.46
Benfica     14 golova u 28 utakmica     / prosjek 0.50
Bayern      15 gola u 28 utakmica        / prosjek 0.53
Rostov      12 golova u 22 utakmice  / prosjek 0.54
Juventus    20 golova u 31 utakmicu   / prosjek 0.64
Paris SG    21 gol u 31 utakmicu        / prosjek 0.67
Feynoord    21 gol u 30 utakmica        / prosjek 0.70
Tottenham   22 gola u 31 utakmicu     / prosjek 0.70
Shakhtar     17 golova u 24 utakmice  / prosjek 0.71
Atletico       24 gola u 31 utakmicu     / prosjek 0.77
Basaksehir  22 gola u 27 utakmica     / prosjek 0.81

Pročitajte više