Platini, upomoć! Francuska se boji doigravanja za Brazil

Foto: Guliver Image/Getty Images

FRANCUSKI nogometni savez ima problem sa FIFA-inim pravilima dodjeljivanja statusa nositelja u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

FFF je, prema pisanju L`Equipea, odlučio poslati službeni protest FIFA-i zbog pravila određivanja nositelja u dodatnim kvalifikacijama, kojih se Francuzi plaše jer propuštanje SP-a, nakon debakla na onom u JAR-u 2010., bilo bi katastrofa.

U baražu su Francuzi trenutno daleko od statusa nositelja i tako im prijete dvoboji s Portugalom, Grčkom, Švedskom i Hrvatskom. Problem tamošnji savez vidi u tome što je Francuska, za razliku od ostalih konkurenata, u kvalifikacijama odigrala dvije utakmice manje (u skupini I je pet momčadi, u ostalima šest) pa joj je i UEFA koeficijent manji.

Nezadovoljstvo sustavom kvalifikacija izrazio je i izbornik Tricolora Didier Deschamps nakon pobjede 4:2 kod Bjelorusije u posljednjoj utakmici. Francuska za Španjolskom zaostaje tri boda. "Furija" dočekuje Gruziju u posljednjoj utakmici, a Francuzi Finsku i samo bi čudom mogli izbjeći kvalifikacije. Francuska je trenutno 25. reprezentacija svijeta.

Ipak, Francuzi pišu kako su šanse da takav prosvjed kod FIFA-e upali vrlo male.

Podsjetimo, Francuska je na posljednje svjetsko prvenstvo otišla čuvenom Henryjevom rukom protiv Irske.

Pročitajte više