Počinje "proljeće" u HNL-u: Otišli najbolji strijelci, Igor Štimac najzvučnije pojačanje

Foto: Index, Hina

Ukoliko vremenske prilike to dopuste, ovog vikenda čeka nas početak drugog dijela sezone Prve HNL. Na nečiju sreću, na nečiju žalost, HNL se nastavlja, a s obzirom na startne pozicije nakon jesenskog dijela i uzimajući u obzir napravljeno tijekom stanke, proći ćemo situaciju u svim klubovima.
 
Borba za naslov
 
Borbe za naslov prema mnogima više - nema. Sedam bodova prednosti Dinama ispred Rijeke, uz odlazak Kramarića s Kantride, za mnoge je nepremostiva razlika među dva vodeća kluba.
 
Dinamo na valovima optimizma povodom solidnog završetka jeseni i još jednih "atomskih" priprema u sastavu sličnom onom u prvom dijelu sezone čeka proljeće. Nema više Čopa, za domaće prilike napadača koji zna napraviti razliku, ali tu je u prvom planu Henriquez, dok s klupe čekaju priliku mladi lavovi Gojak i Hodžić.
 
Nema ni Brozovića, čiji bi se izostanak mogao više osjetiti na igri Mamićeve ekipe, u uhodan tandem Marcela i Ademija sad će uskočiti Machado ili Ćorić, a tek ćemo na pravim prvenstvenim susretima, kao i kup okršajima, vidjeti kako to funkcionira na terenu. Došao je u redove Modrih Matel da pojača konkurenciju na desnom boku, a nakon sjajne polusezone u Lokosima, Mario Musa ima priliku za dokazivanje na nešto višoj razini.
 
U Rijeci se dogodilo mnogo više. No, od svega što se izdogađalo, ključ svojevrsnog straha kod Rijekinih navijača uoči proljeća su ozljeda Moisesa te naprasni odlazak Jajala. Na odlazak Kramarića ionako se duže vremena pripremalo, Kvržića se strateški poslalo u Speziju kad je doveden Tomasov, ali planove Keku remeti činjenica da na raspolaganju više nema dosadašnjeg nositelja veznog reda, kao ni vrlo važnog Brazilca, možda i najvažnijeg igrača uz Kramarića tijekom jeseni.
 
 
Moisesa bi kao igrača koji je sposoban igrati drugu špicu, polušpicu, srednjeg, ali i zadnjeg veznog, nadomjestiti trebao Alex, igrač sa stažem u Real Madridu, dok je umjesto Krame, ali i Krstanovića, sad tu tandem Balaj - Hristov, uz Ivančića koji čeka priliku. Radošević i Bradarić "glumit" će Jajala, vjerojatno uz zajamčenog startera Močinića, čiji je potpuni oporavak i prolazak priprema veliki dobitak za Riječane. Tu je i Cvijanović, možda se opet nametne i Zlomislić, a u rezervi je od novih lica još i Josip Mišić, ali on bi tek silom prilika trebao iskočiti u prvi plan.
 
Je li Rijeka slabija u odnosu na jesen? Jasno da jest, kad iz kluba ode igrač koji radi ono što je Kramarić radio u Rijeci, nesmiljeno zabija, momčad je slabija. Za sve ostale pozicije, krilo i zadnjeg veznog, nađene su adekvatne zamjene, dok će napad gotovo sigurno biti na nižoj razini od Kramine, nju je jednostavno teško doseći. Uz sve to, tu je i problem uigravanja, Kek je trener koji igrače uklapa u sustav i dosta toga temelji na automatizmu u igri, za što će sigurno trebati dosta vremena da ostvari s novim igračima. Promatrajući, dakle, sva događanja, može se reći da je Dinamo manje okrznut tijekom zime od glavnog konkurenta.
 
Pogled prema europskim pozicijama
 
U bitku za treću poziciju koja vodi u kvalifikacije Europa lige, u realnim kombinacijama to nosi i četvrta, s prve startne pozicije kreće Hajduk, s bodom ispred Lokomotive, pet ispred Zagreba i osam ispred Splita. I s kadrom slabijim nego na proljeće, no oslabljenim u manjoj mjeri no što se očekivalo, pa i najavljivalo s Poljuda.
 
Maloča, eto, opet nije napravio inozemni transfer, pa čak ni tuzemni, pa će biti predvodnik obrane koja će sličiti onoj s kraja jeseni, uz Milovića desno te vjerojatno Nižića na poziciji Milića. Kod Milića dolazimo do jednog od dva odlaska prvotimaca, a drugi je Filip Bradarić. Zahvalni veznjak kojeg je Tudor cijenio postao je spasitelj radne zajednice i igrača, njegovim transferom uprihodit će se za plaće, a treneru ostaju brige. No, ne Tudoru, koji je dao ostavku dva dana prije početka drugog dijela sezone.
 
 
Realno govoreći, Tudor je s ovim prijelaznim rokom mogao biti zadovoljan. Mislilo se da će u proljeće povesti desetkovanu momčad, a on je osim onih koje je otpisao izgubio dva igrača, za koja u ovoj momčadi ima zamjene. Nižić, čije je prokletstvo činjenica da može igrati na više pozicija pa nikako da se ustali na jednoj, je dobra opcija za lijevog stopera, dok na zadnjem veznom ima više opcija. Jedna je Vuković, mladi igrač koji se dobro razvija, druga je Mezga, doveden zapravo za tu poziciju, a treća je Mijo Caktaš, koji je prošlog ljeta baš na poziciji zadnjeg veznog pružio odlične izvedbe u par navrata. Sušić kao najbolji igrač jeseni i Milevskij kao onaj od koga se očekuje da bude ponajbolji do kraja sezone, su tu, i Tudorov nasljednik će na raspolaganju imati kadar s kojim treće mjesto ne bi trebao dovesti u pitanje.
 
Možda je zaista bila greška puštanje Anđelkovića, koji je mogao biti dobro iskorišten na proljeće u ovoj situaciji, no Tudoru je prekipjelo. Vjerojatno ne samo na spominjanih 15 tisuća eura za "famoznog" Žižića. I sad je Hajduk u mnogo nezahvalnijoj, čudnijoj i neizvjesnoj poziciji no do prije par dana. No, to je zapravo i trenutna stvarnost Bijelih.
 
Split lovi Lokose i Europu
 
Lokosi su opet odradili rošadu s Modrima, kod kojih je otišao Musa, a riješili su se još nekolicine igrača pa je u kombinaciji s 4-5 dolazaka teško najavljivati kako će to Ivković posložiti na proljeće. Indexova prognoza je kako sedam bodova ispred Splita, ako se "Crveni" poslože, možda neće biti dosta "Filijali" za čuvanje četvrtog mjesta, a pogotovo ne za korak više.
 
Splitovci su se, pak, malo osvježili. Odličnim poslovima doveli su na Park mladeži Woona i Blagojevića, profile igrača kakvi su im bili potrebni, a ostali su bez drugog vratara, otpisanih Vojnovića i Dujmovića te na koncu i Glumca, za koga je zamjena nađena u Tomislavu Barbariću. Bodovni učinak od jeseni je daleko ispod vrijednosti ove ekipe, ako je Zoran Vulić posložio talent i vrijednost na pravi način, uz još jednu u nizu najava "polusezone iskoraka Ante Ercega", Split je prvi konkurent Hajduku za treću poziciju.
 
Da, tu je i Medićev Zagreb. "Mourinho iz Kranjčevićeve" koristio je zanimljive načine priprema. Dao je igračima vrlo malo odmora između polusezona, cijele pripreme je odradio u Zagrebellu i detaljno birao pripremne susrete ovisno o podlozi i terminima. Prošla dva mjeseca konstantno se priča, također, o transferima iz Kranjčevićeve, prije svega Gabrijela Bobana i Livakovića, no Medić ima na raspolaganju istu momčad s kojom je bio svojevrsni hit jeseni. Dosta da bude i hit proljeća? Vidjet ćemo, oko ostanka u ligi u Kranjčevićevoj ne bi trebali brinuti, a za treću ili četvrtu poziciju bi morali iznenaditi.
 
Spašavanje žive glave
 
Donji dio HNL-a nudi najavu jednako zanimljivije, ako ne i zanimljivije borbe od one za vrh. Prva tri kluba tablice dijeli 20 bodova razlike, dok su zadnja tri kluba u razmaku od samo tri boda. Slaven Belupo je, i bodovno i atmosferom, korak ispred Istre 1961, Osijeka i davljenika Zadra. Bit će zanimljivi ti okršaji i sav popratni "karneval" nenogometnog sadržaja, no daleko od toga da ovdje nema materijala za dobar nogomet.
 
Slaven Belupo ga je, uostalom, prikazao u zadnjem dijelu jeseni, koju su završili s četiri susreta bez poraza, od čega su bile tri pobjede. Čačić je od bitnih igrača ostao bez beka Melnjaka, ali je zato napad pojačao jednim od najzanimljivijih mladih igrača HNL-a, Dinamovim Petrom Mišićem. Kad ga se spoji sa odličnim Ozobićem i dobrim Brlekom, Delićem i ostalima, Koprivničani imaju sve potrebne temelje za nastavak dobre i efikasne igre.
 
Istra je oslabljena, Igor Pamić je izgubio "sebe" na terenu, Slavka Blagojevića, te Woona. Dva su to od tri prva imena pulske momčadi, uz Radonjića, a sve pridošlice tek moraju pokazati hoće li biti pojačanja. Pamić, dakle, opet mora na brzinu nešto posložiti, vjerojatno i na proljeće u sustavu "čvrsti blok i Radonjićeva ubojitost".
 
Osijek je možda i najveći gubitnik prijelaznog roka. Ostali su bez važnog veznjaka Mišića, prvog stopera Jonjića, a otišao je i Dugandžić. Od provjerenih imena došli su Vojnović i Čuljak, dok treba vidjeti koliko pomoći mogu Laštro i Aganspahić, pristigli iz BiH prvoligaša.
 
Povratak Igora Štimca

 
Na koncu, Zadar, čiji je glavni adut - Igor Štimac, naslijedio Ćiru Blaževća baš oko Božića, nakon što je klub obezglavljen uhićenjem Rene Sinovčića.
 
Bivšem izborniku odgovaraju ovakva okruženja, kad je voda do grla i kad je mnogo protivnika oko njega, moguće je čak da uživa u tome. Kako bilo, donio je novu energiju posrnulom Zadru, a tek ćemo vidjeti je li doveo i prave igrače. Vraćanje Hrvoja Vejića u Prvu ligu nakon par sezona trećeligaškog nogometa može biti dvosjekli mač, unatoč iskustvu bivšeg Hajdukovca, no na Stanovima uz to sad imaju jednu od zanimljivijih ofenzivnih linija. 
 
Uz Terkeša, tu su otprije Solomon, koji je "živ" igrač i ostavio je dobar dojam tijekom jeseni te Pešić koji je u Zadru na neki način konkretizirao svoj talent, ima za HNL prilike sasvim dobar udarac, dodavanje, ali i ideju u igri. Veliko pojačanje trebao bi biti Mujan, možda i najveći talent svog godišta na Poljudu, dok možda ugodno iznenadi i Drago Gabrić, čija je karijera u stagnaciji zadnjih sezona. Iz Rijeke je stigao i ofenzivac Okechukwu, koji se zasad istaknuo golovima na pripremnim susretima, a tek ćemo vidjeti njegovu vrijednost u prvoligaškog konkurenciji.
 
Tinejdžerski pečat HNL-u
 
I proljeće će, kao i jesen, dovesti na scenu neka nova mlada imena, koja će zbog svog talenta ili spletom drugih okolnosti, preskočiti uobičajene stepenice u razvoju. Listu mladih snaga HNL-a predvode već afirmirani 17-godišnjaci, Dinamov Ante Ćorić i Hajdukov Nikola Vlašić, a u Maksimiru najavljuju i sve više prilika za dva krilna igrača Endrija Cekicija i Ivana Fiolića, kao i za konačno registriranog Danija Olma, "velikog talenta Barcelone".
 
Na Poljudu će priliku sigurno dobiti Elvir Maloku i Andrija Balić, koji šetaju između prve i druge momčadi, a u novom sustavu Tudor vidi priliku za Bašića, koji je već dugo na sceni, no i on ima tek 18 godina. U Lokomotivi u rubriku tinejdžera spadaju lijevi bek Petar Mamić, kao i napadači Marko Kolar i Mirko Marić, a na desnoj strani obrane prilika se uslijed odlazaka možda otvori Karlu Bartolecu.
 
U Zagrebu za velikog talenta slovi Robert Mudražija, veznjak koji se predstavio javnosti pogotkom u pobjedi Pjesnika na Poljudu. U Parku mladeži je već često spominjani Marko Rog, veznjak ofenzivnih sklonosti koji je dogurao i do seniorske reprezentacije, a vidjet ćemo hoće li u Osijeku nakon povratka s posudbe priliku dobivati mladi napadač Nikola Mandić.
 
Zadarski Stanovi su trenutno vrlo zanimljivi u ovom kontekstu, uz veznjaka Franu Čirjaka koji dobiva priliku u ovoj sezoni, tu su još tri 19-godišnjaka koje smo već spomenuli. Tonći Mujan je već poznat široj javnosti i iz Hajduka, ordinira krilnim pozicijama, dok su u napadu dva mlada Nigerijca na posudbi iz Rijeke, spomenuti Solomon i Okechukwu.
 
Kup kao utješna nagrada
 
Ukoliko smo već zaključili da bi sve osim novog Dinamovog naslova bilo iznenađenje u prvenstvu, Kup jamči više zanimljivosti u borbi za trofej, pogotovo u novom formatu u kojem je finale jedna utakmica na unaprijed izabranom stadionu (ubrzo se očekuje odluka). 
 
Prve utakmice četvrtfinala (Vinogradar - Hajduk, Istra 1961 - Dinamo, Rijeka - Lokomotiva, Split - Zadar) su na rasporedu već tijekom sljedećeg tjedna nakon prvog proljetnog kola, a lanjske finaliste Dinamo i Rijeku, kao prve favorite, žele iznenaditi Hajduk i Split. Lako je, zapravo, moguće da u u polufinale uđu četiri najjača kluba po kvaliteti igračkog kadra u domaćem nogometu, što bi donijelo napete dvoboje.

Utjecaj vremenskih uvjeta
 
Infrastruktura Prve HNL, možda i još ponešto, i dalje tjera sudionike i ljubitelje domaćeg nogometa na često gledanje u nebo. Ovdje vremenski uvjeti imaju utjecaj na domaću nogometnu ligu kao malogdje u Europi. Već ovotjedna prognoza, a sigurno će biti još vikenda s bogatom količinom padalina u narednim tjednima, jamči stanje travnjaka koje odmah u startu otežava posao igračima. Nisu, dakle, nemoguće ni odgode, ali ni novi snježni i "vodeni" okršaji. Doduše, u HNL-u ništa nije nemoguće.
 
Blato i kaljuža će tako po svemu sudeći biti kulisa borbe za prvoligaške bodove tijekom veljače i ožujka, a tek se možemo nadati da se ti isti termini neće koristiti u opisivanju raspleta hrvatske lige.
 

Pročitajte više