Pogledajte najuvjerljivije pobjede Dinama u posljednjih dvadeset godina

Foto: HINA

NAKON iznimno uvjerljive pobjede Modrih na otvaranju natjecanja po skupinama Europa lige, prisjetimo se najuvjerljivijih slavlja Dinama od hrvatskog osamostaljenja, odnosno u posljednjih 22 godine.

30. srpnja 1997. Dinamo- Partizan 5:0

Nakon minimalnog poraza u Beogradu, ni najveći optimisti nisu očekivali da će se stvari tako odvijati pred 33 tisuće ljudi na Maksimiru. Dinamo je u uzvratu prvog pretkola Lige prvaka poveo već u 13. minuti preko Silvija Marića. Dvije minute kasnije već je 2:0, a ovog puta zabio je Cvitanović. U 24. minuti bilo je 3:0, gol je zabio Viduka, a sjajno poluvrijeme Modrih zatvara Silvio Marić zgoditkom u 43. minuti. Konačnih veličanstvenih 5:0 postavio je svojim drugim golom na utakmici Igor Cvitanović u 69. minuti.


30. rujna 1997. Grasshopper - Dinamo 0:5


Samo dva mjeseca kasnije, nakon što je Dinamo ispao u drugom pretkolu Lige prvaka od Newcastlea, Modre je ždrijeb u prvom kolu Kupa Uefa spario sa švicarskom Grasshopperom. U prvoj utakmici u Zagrebu završilo je nevjerojatnih 4:4, da bi u uzvratu u Zuerichu, Dinamo golovima trostrukog strijelca Igora Cvitanovića i dvostrukog Roberta Prosinečkog upisao jednu od najljepših nogometnih pobjeda od neovisnosti Hrvatske. Kasnije je Dinamo prošao i MTK, a zaustavio ga je madridski Atletico 1:0 pobjedom na Calderonu, nakon 1:1 u Maksimiru.



20. rujna 2002. godine Dinamo - ZTE 6:0


U prvom kolu Kupa Uefa 2002. godine Dinamo je za protivnika izvukao mađarski ZTE. Već u prvoj utakmici Modri su pokazali o kakvoj se zapravo razlici u kvaliteti radi, a Mađari su pokisli napustili maksimirski travnjak. Redom su zabijali Silvio Marić, Dumitru Mitu, Ivica Olić, Kristijan Polovanec, a dva je dodao iskusni Vladimir Petrović. Bila je to impresivna pobjeda Dinama i do dan danas, najveća pobjeda zagrebačkog kluba od osamostaljenja Hrvatske. U nastavku natjecanja te sezone, Dinamo je ispao već sljedeće kolo od engleskog Fulhama, koji je kolo prije izbacio splitski Hajduk.


04. studenog 2004. Dinamo - Beveren 6:1


U sezoni 2004/2005. Dinamo je preko slovenskog Primorja i švedskog Elfsborga osigurao nastup u Europa ligi. Igrao je u skupini s Benficom, Stuttgartom i belgijskim Beeverenom, kojeg je pregazio u utakmici prvog kola. Igrom koju dugo nismo vidjeli na maksimirskom stadionu, Dinamovci su iznenadili sve. Visoku pobjedu protiv Beverena nitko nije očekivao.Strijelci za Dinamo bili su Da Silva (16), Mijatović (21), dvaput Zahora (35, 41), Kranjčar (55), te Mujčin (87). Jedini strijelac za goste bio je Vieminckx u 82. minuti.



20. kolovoza 2009. Dinamo - Hearts  4:0


U play-ofu Europa lige u sezoni 2009./2010 Dinamo je igrao protiv škotskog Heartsa. Modri su opet briljirali, 18 tisuća navijača na Maksimiru je gledalo uništavanje Heartsa. Dinamo je slavio 4:0 i praktički osigurao Europsku ligu. Golove su zabili Mandžukić, Papadopoulos, Vrdoljak i Bišćan. Ipak, u uzvratu je Dinamo pokazao jedno sasvim drugo lice i na kraju je izgledao kao da se jedva provukao dalje. Škotska momčad pobijedila je s 2:0, a moglo je i biti puno više golova u Dinamovoj mreži.


17. kolovoza 2011.  Dinamo - Malmo  4:1


U prvom susretu posljednjeg kola kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka Dinamo je pred 35 tisuća gledatelja na Maksimiru pregazili švedskog prvaka Malmö s 4:1. Golove za Modre zabili su dvostruki strijelac Sammir, Rukavina i Beqiraj. Bila je to zaista sjajna partija Dinama, koja je doduše dobila svoj tragični epilog, prvo uvjerljivim porazom u uzvratu u Švedskoj, a potom i jednim od najslabijih nastupa u povijesti Lige prvaka, sa šest uvjerljivih poraza i gol razlikom 3:22.



18. rujna 2014.   Dinamo - Astra  5:1


Dinamo ponovo ima što reći u europskim okvirima. U sezoni 2014./2015. plasirao se u Europa ligu naizgled prilično jednostavno, a Modri su sa šest ovosezonskih europskih pobjeda oborili rekord. Upisali su samo jedan poraz, od danskog Aalborga, međutim isti je protiv Rumunja debelo naplaćen. Momčad Zorana Mamića izgleda moćno i opasno, a kako su protivnici (Celtic, Red Bull, Astra) redom u vrlo lošem momentumu, nameće se pitanje radi li se uistinu o povijesnoj prilici za nikad dosanjano europsko proljeće.

 

Pročitajte više