Povijesni UFC 157: Rousey donosi WMMA u najjaču svjetsku promociju

Foto: Fightsite

U ANAHEIMOVOM Honda Centeru 24. veljače održat će se prva ženska borba u UFC-u. Meč između Ronde Rousey (6-0) i Liz Carmouche (8-2) dobio je i ulogu glavne borbe večeri na UFC-u157 ispred okršaja legende Dana Hendersona i bivšeg prvaka u poluteškoj kategoriji Lyota Machide. Izravni prijenos iz Anaheima pogledajte na Fight Channel PPV-u s početkom u 04:00h.

UFC, a posebno predsjednik Dana White puno nade polažu u Rondu Rousey. Njihov roster trenutno ima dva ženska borca, a priča se samo o jednoj. Nedugo prije, sam Dana White je govorio kako se žene nikad neće natjecati u oktogonu, no to je bilo prije nego je 26-ogodišnja Amerikanka počela armbarirati sve protivnice redom. Prelaskom Strikeforceovih boraca u UFC, Rousey je postala prva UFC-ova prvakinja u bantamu. Sve svoje protivnice završila je polugom, a samo jednom njen meč trajao je duže od minute.

Njena protivnica svoju MMA karijeru počela je 2010., a prije toga pet je godina provela u američkim marincima. Carmouche je poražena dva puta u karijeri – od Sare Kaufman, koja je u zadnjem nastupu izgubila od Rousey i od Nizozemke Marloes Coenen u meču za Strikeforceov naslov.

No, jasno je da se ovdje ne radi o njoj. Čini se da UFC ne zanima toliko ženski MMA koliko Ronda Rousey i njen potencijal da postane crossover zvijezda i privuče novu publiku. Ako Rousey slučajno izgubi, to bi mogao biti i smrtni udarac za ženske borbe u UFC-u, pogotovo s obzirom da je Cris Cyborg zatražila da je otpuste iz UFC-a.

Prije dama u ring će ući velikan slobodne borbe Dan Henderson (29-8) i Brazilac Lyoto Machida (18-3). Amerikanac se trebao boriti s Jonom Jonesom na otkazanom UFC-u 151, a zbog kasnog javljanja da je ozlijeđen pao je u nemilost Dane Whitea. No, budući da Henderson ima 42 godine, ako pobijedi Machidu zaslužio bi vjerojatno posljednju priliku za naslov u karijeri. To će ovisiti i o ishodu meča između Alexandera Gustafssona i Gegarda Mousasija.

Zbog ozljede koljena Henderson je pauzirao cijelu 2012., a posljednji smo ga put vidjeli u jednom od najboljih mečeva u MMA povijesti protiv Shoguna Rue.

Prideov prvak u dvije kategorije u Anahaeimu će se boriti s još jednim koji se našao u nemilosti šefova. Lyoto Machida još svjež nakon poraza od Jonesa odbio je novi meč s prvakom i morat će pričekati novu priliku. „The Dragon“ je bio impresivan u posljednjem nastupu u kolovozu kada je u stilu Brucea Leeja nokautirao Ryana Badera.

U velteru, ćemo vidjeti zanimljiv okršaj između Josha Koschecka i povratnika Robbieja Lawlera. Nakon osam i pol godina „Ruthless“ se vraća u UFC koji je napustio s omjerom 4-3. Iako u zadnjih osam mečeva ima tri pobjede i pet poraza, Lawler je vrlo popularan borac i zato je imao i priliku boriti se za Strikeforceov naslov protiv Jacarea Souze početkom 2011. U zadnjem nastupu poražen je odlukom od Lorenza Larkina i nakon toga se odlučio na povratak u velter. Joshu Koschecku meč s Lawlerom bit će 22. u UFC-u, no nakon poraza od Hendricksa u posljednjem nastupu pitanje je koliko bi mu nova pobjeda donijela.

Teškaški dio main carda zauzimaju Brendan Schaub i Lavar Johnson. Nakon što je nokautirao Cro Copa, Schaub je i sam bio nokautiran dva puta zaredom, od Minotaura i Bena Rothwella i u okršaju s Johnsonom vrlo vjerojatno se bori za ostanak u UFC-u. Johnson je impresivno počeo svoju UFC karijeru s dva nokauta večeri protiv Joeya Beltrana i Pata Barryja, da bi u zadnjem meču pao kao žrtva poluge Stefana Struvea.

Prijenos UFC-a 157 pogledajte na Fight Channelu u noći sa subote na nedjelju 24. Veljače s početkom u 04:00 sata.

UFC 157: Rousey vs. Carmouche

Ronda Rousey vs. Liz Carmouche
Dan Henderson vs. Lyoto Machida
Urijah Faber vs. Ivan Menjivar
Josh Koscheck vs. Robbie Lawler
Brendan Schaub vs. Lavar Johnson

Uvodne borbe:

 Michael Chiesa vs. Anton Kuivanen
Court McGee vs. Josh Neer
Sam Stout vs. Caros Fodor

Pročitajte više