Prijeti nam stečaj olimpijskog sporta! Kulušić: Vlada politički progoni Hrvatski olimpijski odbor

Screenshot: HRT

HDZ-ov saborski zastupnik Ante Kulušić prozvao je u srijedu Vladu za politički progon Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a prijedlog izmjena Zakona o sportu, koji su u parlamentarnu proceduru uputili klubovi vladajuće koalicije, nazvao je pokušajem da se sport stavi pod potpunu kontrolu politike.

Vladajućim sastupnicima spočitnuo je i da su "podlegli propagandnoj metodi koja sve sportske djelatnike proglašava kriminalcima". Podsjetio je da je u HOO-u tijekom protekle dvije godine bilo osam različitih inspekcija, te da državna revizija nikada nije utvrdila nepravilnosti u raspolaganju javnim novcem.

"Unatoč tomu, premijer Milanović, valjda kao vrsni financijski stručnjak, potpisuje mišljenje Vlade u kojem stoji da je detaljnim uvidom u izvješće HOO-a uočio nepravilnosti i nenamjensko trošenje javnih sredstava", rekao je Kulušić.

Đujić: Ljudi prosvjeduju protiv HDZ-a u sportu

Napomenuo je da je, za razliku od HOO-a, 16 od 18 ministarstava dobilo uvjetnu ocjenu državnih revizora, među njima i resorno Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta.

Na Kulušićeve optužbe da vladajući žele u potpunosti kontrolirati sport odgovorio je SDP-ov Saša Đujić, podsjetivši da je Kulušić potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, u čijem je izvršnom odboru od ukupno 17 članova njih 11 iz HDZ-a.

"Protiv vas i onoga što vi i vaša stranka radite u hrvatskom sportu prije mjesec dana je na splitskoj rivi prosvjedovalo 30 tisuća ljudi", poručio je Đujić.

Vladajući su i poslijepodne upozoravali na gubitke Sportske televizije. "Nitko nema ništa protiv koncepta Sportske televizije, ali ima protiv toga da osnivač nije sve ove godine osigurao financiranje tog projekta i projekt je neodrživ", ocijenio je SDP-ov Željko Jovanović.

Jovanović: Sportska televizija krajem 2013. dugovala 56 milijuna kuna


Upozorio je da su ukupne nepodmirene obveze te televizije krajem 2013. iznosile 56 milijuna kuna, te upitao što će se dogoditi ako netko od vjerovnika aktivira jamstva i pokrene stečaj. "To će značiti stečaj svih olimpijskih sportova, jer će se sav proračun HOO-a potrošiti na podmirenje ovih jamstava i dugova", uvjeren je Jovanović.

"Pa zar je stvarno ta Sportska televizija toliki problem? A kada govorimo o HRT-u, koji proguta milijardu i 300 milijuna kuna hrvatskih građana, ne raspravljate tako žučno", uzvratio je vladajućima Ivan Šuker (HDZ).

Boro Grubišić (HDSSB) uvjeren je da bi se gubici Sportske televizije "uz malo dobre volje mogli pokrpati" iz onog što je potrošeno na projekte od kojih je Vlada odustala, poput dizajna registarskih tablica, masterplana bolnica, monetizacije autocesta itd.

"Znamo za slučaj korištenja zrakoplova ministrice vanjskih poslova, pa peglanje državne kartice gospođe ministrice kulture, pa plan outsourcinga koji je također plaćen konzultantskoj tvrtki ne zna se koliko točno milijuna ili stotine tisuća kuna. Pa onda na primjer Hrvatske vode su od 2012. godine potrošile za školovanje, educiranje svojih kadrova 100 tisuća eura", pobrojao je Grubišić.

Pročitajte više