Profesionalizam? Klubovi bez računa su praonice novca, a mi plaćamo sumnjive igrače

Foto: N. Dugi /Cropix

PANIKA koja je zavladala hrvatskim institucijama par mjeseci do ulaska u EU gotovo da je fascinantna. Znojni državni činovnici ispoljavaju frustracije sa svakim novim člankom koji je potrebno prilagoditi europskim zakonima, pucaju pod pritiskom promjena i rokova, a neki i neznanja. Sport u Hrvatskoj bi trebao doživjeti radikalne promjene u samoj svojoj definiciji, što se moralo dogoditi prije ili poslije. Zakoni EU strogo nadgledaju dodjelu državnih potpora koje znače život hrvatskim klubovima. No, profesionalni klubovi mogu iz javne kase uzimati tek za razvoj mladih igrača i struke, ili zatražiti minimalnu pomoć. Za svaki od tih segmenata nužno je odvojeno knjigovodstvo.

Licemjerno je pričati o profesionalizmu

Jasno da ovakvo tumačenje izaziva bojazan jer hrvatski klubovi teoretski žive od gradskih i državnih domacija, kroz otpise poreznih dugovanja, radove na stadionu ili kupovinu dionica. No, ta tvrdnja također nije u potpunosti točna, jer mnoge lokalne zajednice nisu namjenski ulagale u svoje klubove niti mogu stvoriti novac za sport bez privrede. Kada je nestalo resursa u središtima počelo je i neodrživo stanje u sportu, gdje klubovi posluju blokirani, ili pretvoreni  upraonice novca. Nedavno je po prvi put izrađena studija financiranja sporta, svojevrsna inventura, koja je pokazala da su sportske udruge prihodovale više od dvije milijarde kuna u godinu dana. Velik je to novac, i ako se mi ne pitamo gdje je, Europa će očigledno pitati.

Pomoćnika ministra Petra Skansija zatražili smo da nam objasni kako će ustrajati na ovim izmjenama ako je i sam do jučer zagovarao stav da su državne tvrtke jedine koje mogu izdržati kolektivni sport u Hrvatskoj?

"Ove izmjene dosta obaraju moje viđenje sporta. Mišljenja sam da kolektivni sport nije moguće financirati iz džepa roditelja, to može podnijeti samo džep mecene i to je najoptimalniji oblik. Možda će Hrvatska jednog dana biti zanimljiva.
Najbolji oblik funkcionalnog kluba je da on ima vlasnika"

Kako ćete provesti usklađivanje ako ni sami ne vjerujete u novi model?

"Možda ćemo morati priznati sebi da je naša uloga slična američkom koledžu.  Mi ćemo odgajati za druge. Mi smo kao žaba koja vidi da potkivaju konja pa digne nogu. Vidimo vani profesionalizam, a ovdje je to nešto drugo. Ne može profesionalac biti šest mjeseci bez plaće, a klub u blokadi"

I drugi klubovi zaslužuju biti prvaci i izvoziti igrače u serijama

Ministarstvo će lako uskladiti zakon, ali kako će to izgledati u praksi?

"Lako se prebaciti iz profesionalnog u amaterski klub, zato i djeluje Povjerenstvo za profesionalne klubove pri ministarstvu. Amaterizam? Na treba stvarati paniku oko toga, zašto ne? Ako poslovanje bude jednostavnije i transparentnije, to je dobro. Mi moramo postaviti pravila da natjecanje bude jednako dostupno svim klubovima, a kod nas vlada nejednakost.

Zadnji put sam o tome razgovarao u području nogometa i rečeno mi je da će se klubovi adaptirati, ako to za njih znači svjetlo na kraju tunela, ako će imati šansu da rade s mladima i grade rezultat. Jednog dana možda će biti prvaci i izvoziti u serijama kao što to neki drugi rade godinama. Svi moraju imati iste uvjete za to, a mi to moramo osigurati"


Razmišljate li o mehanizmima kojima će neki klubovi pokušati zaobići pravila?

"U Nizozemskoj su kažnjeni klubovi jer im je grad poklonio zemljište, pa ga otkupio natrag po jako dobroj cijeni"

Određene potpore profesionalnim klubovima mogu se odrediti, jesu li kriteriji dovoljno jasni?

"Potpora lokalnih zajednica i države mora biti adekvatna onoj kvaliteti klubova koji potpora zaslužuje. Ako su Dinamo i Hajduk dva velika kluba, oni moraju imati iste uvjete. Zato je i pokrenuta inicijativa Naš Hajduk, oni smatraju da Hajduk i Dinamo ne mogu jednako djelovati na tržištu"

Ako se pokažu točnima podaci o potporama Grada Zagreba Dinamu, moći ćemo zaključiti da toliko novac više neće povlačiti?

"Vjerojatno te silne milijune neće dobiti. Možda će ih morati i vratiti, ne znam"

Dinamo osim od transfera, namakne novca i od Uefe.

"Super. I drugi klubovi bi htjeli imati takvu mogućnost. Ako sam jedan to može, onda je to nezanimljivo"

Je li pretvaranje duga državi u dionice također potpora?

"Treba vidjeti tko se u slučaju Hajduka okoristio i je li bilo uputnije da klub ide u stečaj i krene ispočetka. No, to je stvar procjene. I završena je priča"

Ne dolazi u obzir gašenje klubova!


No, i drugi klubovi krenuli su u privatizaciju na sličan način.

"Mi moramo zaštiti sport jer ga Hrvati vole i neće nam oprostiti ako izgubimo veći dio klubova, to ne dolazi u obzir. Amaterizam nije kraj svijeta za one koji si ne mogu ništa drugo priuštiti. Dapače, možda bi jedna liga poput danske, gdje igraju i profesionalci i amateri mogla biti zanimljiva i proizvoditi igrače"

Više ne možemo tolerirati da netko živi na državnim jaslama i nenamjenski troši taj novac kupujući igrače sumnjive kvalitete, vrti fiktivni novac, i još na kraju stvara dužničku krizu kod individualaca. Model profesionalizma koji mi imamo nije dopušten" 

Što je s vašom košarkom?

"Kod nas vlada problem autoriteta. Nijedan trener ga nema, a autoritet ti može dati samo onaj tko je iznad tebe. Ako me pitate za red u košarci, svakako bih tu spomenuo Cibonu. Što je s njihovim financijama?"

To smo htjeli pitati mi, ali valjda sve ima svoje vrijeme.
 

Pročitajte više