Protivnik po mjeri: Medveščak protiv Severstala mora tražiti pobjedu

Foto: Ronald Goršić / Cropix

NAKON poraza od St. Peterburga, Medveščak nastavlja svoju prvu gostujuću turneju u KHL-u u potrazi za drugom pobjedom. Najavu utakmice donosi KHL.hr.

Poraz protiv SKA Sankt Peterburga je jedna, vrlo realna, stvar. Čak i bez Ilje Kovalčuka, momčad s Neve predstavljala je moćnog protivnika protiv kojeg je očekivati bodove bilo prilično uzaludno. No, "medvjedi" u ovom ogledu za protivnika imaju ekipu koja nema takav pobjednički pedigre. Severstal je tip momčadi protiv koje Medveščak mora ciljati osvajati bodove ako želi razmišljati o nastupu u doigravanju.

Kako stvari sada stoje, domaća momčad nalazi se na 9. mjestu Zapadne konferencije sa 6 osvojenih bodova i bježi gostima iz Zagreba dva boda i dvije pozicije na ljestvici. Treba pretpostaviti kako je Mark French razmjerno zadvoljan trudom svojih igrača protiv St. Peterburga, tako da ne treba iznenaditi ako bi dobar dio rostera koji je dobio neke od prvih sezonskih minuta na prošlom gostovanju zaradio dodatne prilike protiv Severstala. 31 udarac na gol protiv najjače momčadi lige svakako je dio trenerove sintagme o tome da "igrači koji odigraju dobro trebaju imati priliku da to ponove".

Ako ne gledamo bodovnu razliku dvije momčadi, onda pogled možemo baciti na ostale brojke. Severstal je u Kontinentalnoj ligi dosad zabio 11 pogodaka i primio 20, dok su "medvjedi" dali 12 golova, a vadili 16 pakova iz svoje mreže. Powerplay domaće momčadi (ne) funkcionira na 15.8% iskorištenosti prilika s igračem više, dok su Medvjedi na impresivnih 26.3% što uglavnom duguju činjenici kako su zabili 4 takva pogotka u domaćem otvaranju protiv CSKA Moskve. Medveščak ima prednost i u igri s igračem manje gdje su spriječili 86.4% svih protivničkih powerplay šansi, a Severstal 78.3% takvih prilika suparničkih ekipa.

Dva najbolja igrača Severstala u tekućoj sezoni zasad su Nikolaj Bušujev, najbolji strijelac ekipe s 3 postignuta pogotka i novopridošli Vladimir Antipov, koji se pokazuje kao vrijedna ljetna kupovina. Druga pridošlica, golman Ivan Kasutin, igrao je samo jednu utakmicu gdje je primio čak 7 pogodaka. Srećom za trenera Igora Petrova tu je Jakub Štepanek, koji je ostale četiri utakmice branio na vrhunskoj razini (93.3% obrana i 2.17 primljenih pogodaka po utakmici).

Iako je ekipa predvođena Andrejem Nazarovim (sada u Donbassu) prošle godine izborila konferencijsko polufinale, povratak u doigravanje nije se doimao izglednim na početku sezone. Severstal ni sada ne igra briljantno, ali momčad Igora Petrova nalazi se na solidnoj poziciji ulazeći u ovaj dvoboj i predstavljat će još jednog neugodnog protivnika za Medveščak – pobjede u ovoj lige ne dolaze lako.

Pročitajte više