Real nikada nije ulovio minus iz prve utakmice: Gubili su sedam polufinala

Foto: Screenshot YouTube

JUVENTUS je sinoć u Torinu u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka pobijedio Real 2:1 i na uzvrat u Madrid nosi jedan, ali vrijedan gol prednosti.
 
Na stranu činjenica da su Talijani majstori igranja na rezultat i čuvanja minimalne prednosti, tradicija kaže da će Real u uzvratu morati nadmašiti sebe da bi zaigrao u velikom finalu u Berlinu.
Naime, Real je čak deset puta bio prvak Europe, a još tri puta je gubio finala (1962., 1964. i 1981.), no gotovo nestvarno zvuči podatak da ''Kraljevi'' nikad nisu izborili finale Kupa ili Lige prvaka kada bi u uzvratu polufinala morali juriti protivnikovu prednost. Sedam puta su se našli u takvoj situaciji i svih sedam puta ispali iz natjecanja. 
 
Prvi put dogodilo im se to u sezoni 1967./68. kad su u polufinalu igrali protiv Manchester Uniteda. ''Busbyjeve bebe'' su na Old Traffordu slavili 1:0, a u uzvratu u Madridu bilo je 3:3. Dovoljno da United uđe u finale i nakon 4:1 pobjede nad Benficom donese prvi naslov Kupa prvaka u Englesku.
 

 
Četiri godine poslije Real je u polufinalu morao na moćni Cruyffov Ajax, a Nizozemci su bili bolji u obje utakmice i bez većih problema su izborili treće finale zaredom protiv Juventusa na beogradskoj Marakani.
 

 
U sezoni 1986./87. posljednji protivnik do finala za Real bio je Bayern. Ipak, Bavarci su se pokazali kao nepremostiva prepreka za Butraguena i društvo te su ih na svom terenu u prvoj utakmici deklasirali s 4:1. Real je u uzvratu slavio s nedovoljnih 1:0.
 

Bayern je stao na put ''Kraljevima'' i 2001. Bavarci su bili bolji u obje utakmice (0:1, 1:2) i zasluženo su otišli u finale, koje su osvojili protiv Valencije.
 

Od 2011. do 2013. Real bi se svaki put plasirao u polufinale i svaki bi put ispao. Najprije su Leo Messi i Barca već na Bernabeu s 2:0 trasirali put u finale, a uzvrat na Camp Nouu (1:1) bilo je samo odrađivanje formalnosti.
 

Zatim ih je ponovno izbacio Bayern i to nakon penala. Prvu utakmicu u Njemačkoj dobili su Bavarci s 2:1. Real je u uzvratu rano poveo s 2:0, no ipak nije izdržao da ne primi pogodak. Kako se u produžecima rezultat nije mijenjao, penali su odlučivali tko će u finale, a tu je Bayern bio puno uspješniji.
 

Posljednji klub koji je stao na put Realu u polufinalu bila je Borussija Dortmund. Partija života Roberta Lewandowskog u prvom susretu u Dortmundu (4:1) pokazala se dovoljnom za finale. Real je na Bernabeu pokušao sve, no za više od nedovoljnih 2:0 nije mogao.

 
Je li vrijeme za rušenje tradicije ili će Real i osmi put pokazati kako nije momčad koja se zna nositi s pritiskom lova za rezultatom u europskim kupovima, saznat ćemo za sedam dana.
 

Pročitajte više