Ronaldo je njegova briga: Evo čovjeka u kojeg će biti uprte sve oči!

Foto: AFP

RAFAEL DA SILVA, desni bek Uniteda, imat će izazov karijere: Kako zaustaviti Cristiana Ronalda, koji je u Manchesteru počeo kao desno krilo, a u Realu nezaustavljivo nadire s lijeve strane, prije nego što protivničke mreže raspara desnicom.

> Modrić ipak igra protiv Uniteda? Xabi Alonso ozlijeđen!

> Rooney glavna meta napada Reala: "Huligan i demon, gazio je Carvalha, a Pepea nazvao idiotom!"

Ronaldo je u Realu praktično nezadrživ: U 179 nastupa, otkad je prije četiri godine došao iz Uniteda, zabio je 182 gola, a za vikend je protiv Seville došao do 20. hat-tricka za španjolskog prvaka.

Je li 22-godišnji Brazilac, koji je u Manchester došao prije pet godina, i koji je sve do prošle sezone bio Unitedov "Ibanez", dakle borben, požrtvovan, ali "nebrušen" i puno skloniji napadu nego obrani, dorastao tom zadatku? Podsjećamo, radi se o mladiću koji je prije tri godine crvenim kartonom protiv Bayerna, itekako pridonio Unitedovoj eliminaciji u četvrtfinalu LP.

U svakom slučaju, u posljednje vrijeme bolji je nego prijašnjih sezona, i sudeći po igrama ove sezone, brzo će biti na razini najboljih svjetskih bekova, jer to je svakako klasa koju bi jedan od najboljih klubova svijeta trebao imati na toj poziciji.

Međutim, ima kvalitete bitne za suprotstavljanje Ronaldu: Vraški je brz, a posjeduje upornost kojom nadoknađuje manjak vještine i iskustva. Međutim, Ferguson je svjestan kako ne može samo na Rafaelu graditi "platformu" za zaustavljanje čovjeka kojeg je "odgojio" u ono što je danas, jedan od tri najbolja svjetska igrača.


U ovom dvoboju protiv Mourinha, Ferguson bi se mogao koristiti iskustvom "Njemačkog Mourinha" - Jurgena Kloppa, koji je u dvije utakmice njegove Borussie protiv Reala u skupini, potpuno nadigrao uglednog suparnika, a osim pobjede u Dortmundu, zaslužio i više od boda u Madridu. Jedan od glavnih razloga je što je blokirao Ronalda i to ovako:

"Naravno da Ronaldo 'sam' može pobijediti bilo koju momčad na svijetu, ali što ako mu se presiječe dotok lopte? Zato sam našem playmakeru Mariu Gotzeu naložio da, kada se branimo, stoji blizu Xabiju Alonsu, Ronaldovom glavnom poslužitelju i tako ga blokira. Onda je lopta kod Pepea, a to je prilično drugačija situacija kod one kada je kod preciznog djelitelja lopti kao što je Xabi."

Rečeno - učinjeno: Borussia je na Bernabeu ostala bez pobjede samo zbog Ozilovog gola za 2:2 minuti prije kraja, a na Westfalenu je Ronaldo zabio, ali je njemački prvak pobijedio 2:1.

Osim oslanjanja na Rafaela ili markera iz veze, United se može koristiti poučkom brojnih klubova koji su ove sezone pobijedili Real u Primeri: Guardian podsjeća kako su Sevilla, Betis i Granada na isti način slavili protiv Reala pobjede 1:0 - pustili su mu posjed lopte, ali istovremeno svoju polovicu napučili kako bi Ronaldu smanjili manevarski prostor.

Ili kako je to sažeo Pepe Mel, trener Betisa: "Realu morate dati loptu, ali mu uzeti prostor." Naravno, i paziti na kontre, jer munjeviti Ronaldo najopasniji je u takvim situacijama.

Pročitajte više