Šuker: Nema rata između mene i ministra Jovanovića

Foto: Hina

NEMA nikakvog rata između HNS-a i ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a Fifa i Uefa su sve rekle kad je u pitanju odnos između Saveza i resornog ministarstva, i za mene je to zakon, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Naime, HNS je jučer izvijestio javnost o pismu Fife i Uefe u kojem se od hrvatske Vlade traži da prestane neumjesno uplitanje u interne procese Hrvatskog nogometnog saveza.

> Jovanović: "Birokrati HNS-a, Uefe i Fife, prestanite s neumjesnim prozivanjima Hrvatske Vlade i miješanjem u hrvatske zakone!"

> HNS na izvanrednoj presici: Fifa i Uefa poslali priopćenje o uplitanju Vlade u rad HNS-a!

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na to je odgovorilo da nikada nije bilo uplitanja Vlade u hrvatski nogomet, te da HNS mora prestati lažno optuživati Vladu i da mora prestati neumjesno prozivanje hrvatske Vlade od birokrata iz HNS-a, Fife i Uefe. Također, od UEFA-e i FIFA-e ministar Jovanović će tražiti detalje pisma koje je HNS poslao nogometnim organizacijama.

Šuker i Vrbanović protiv kopanja po prošlosti: "Želimo boljitak nogometu, a ne tražiti samo krivce"

"Respektiramo svačije mišljenje, ali sada želimo gledati u budućnost, želimo boljitak u nogometu, da ne tražimo samo krivce. Volio bih vidjeti kakvo je stanje u drugim savezima, volio bih vidjeti na sto slučajeva kako se ponašala Sportska inspekcija, a ne samo na slučaju Lokomotive, Dinama i HNS. Zar smo mi najlošiji? Mi smo napravili što je tražila Sportska inspekcija, ali ne želimo tolika miješanja, jer ona prave razdor prema jednoj strani. Razmišljali smo i nekim jačim stvarima, ali ne želimo se zamjeriti politici. Fifa i Uefa su svoje rekli, i za mene je to zakon", kazao je Šuker na novinarske upite o odnosima između HNS-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Na novinarski upit da li je ovo rat između HNS-a i Ministarstva obrazovanja i sporta, te hoće li doći do sastanka sa ministrom Jovanovićem, predsjednik Saveza Davor Šuker je rekao: "Nema nikakvog rata. Rat je u Ukrajini, na Krimu. Uefa ima kongres 27. ožujka u Astani, i nakon njega ćemo imati više podataka, pa ćemo onda vidjeti".

"Uništit ćemo nogomet"

"Nogomet je biznis broj jedan u svijetu, a možda to kod nas nije, kad vidimo odgovor vlade i lokalne samouoprave. Ženski nogomet ne može se igrati, a trebao bi biti u proračunima lokalnih samouprava. Mi pomažemo koliko možemo, nemojmo samo tražiti krivce. Nadam se da ćemo biti pametniji, jer uništavamo naš proizvod, od 500 novinskih članaka 490 je o lošem, o močvari i sličnom. Da li bi se u Njemačkoj ili Španjolskoj pred tako važnu utakmicu, kao što je bila ona sa Islandom za odlazak na SP, nacionalna televizija bavila aferama o namještanju utakmica. Mislim da ne bi. Zar nas toliko više vole vani, negoli mi sami sebe", rekao je Šuker nakon potpisivanja sponzorskog ugovora između HNS-a i Zagrebačke pivovare.

Napomenuo je i da će Hrvatska protiv Malija igrati 31. svibnja u Osijeku.

"Zbog navijačkih izgreda platili smo Uefi i Fifi četiri milijuna eura kazni. Stoga, molim policiju da odradi posao, ne možemo mi okrivljavati tko je huligan. Ako netko zapali baklju, pa riješimo ga se više. Mi više ne možemo to trpiti, uništit ćemo nogomet. Želio bih da utakmicama imamo po 20.000 navijača, da nema baklji i parola, i da budemo čisti od huligana", zaključio je Šuker.

Pročitajte više