Sve počinje i (zasad) završava s Kostelićima

Foto: Guliver Image/Getty Images

"JANICA će 2002. godine biti vladarica svjetskoga skijanja i olimpijskih igara", pisalo je u famoznim Kostelićevim dnevnicima koje je vodio Ante. I bila je. Kako? 

Obitelj Kostelić sve je podredila Olimpijskim igrama. Ante, Janica, Ivica, pa čak i majka Marica, žive u "olimpijskom ciklusu". Kada netko od Kostelića kaže da su Olimpijske igre najvažniji događaj u životu sportaša, onda to i ima težinu.

Budući da hrvatski zimski sport počinje i zasad završava s Kostelićima, donosimo vam pregled dosadašnjih njihovih nastupa na Olimpijskim igrama...

"Treba žrtvovati dio sezone ako hoćeš do medalje na Igrama. Olimpijske igre su iznad svega", rekao je jednom Ante, doktor za tempiranje forme uoči velikih natjecanja.

Janičinin, ali i obiteljski, olimpijski put počeo je u Naganu. Godine 1998., Hrvatska je odbrojavala dane do početka Svjetskog prvenstva u Francuskoj, ali iz Japana dostizale su vijesti koje su sve više budile zanimanje javnosti. Naime, prije početka Zimskih olimpijskih igara u Naganu, odlučeno je da će 16-godišnja Janica Kostelić nositi hrvatsku zastavu na ceremoniji otvaranja turnira, a ista ta klinka, samo dva mjeseca nakon što je ušla u seniorsku konkurenciju, osvojila je 8. mjesto u kombinaciji, te je postala prva skijašica kojoj je to pošlo za rukom. Osim toga, Kostelić je spust završila na 25. mjestu, superveleslaloma na 26., dok je u veleslalomu bila 24., a samo je u slalomu odustala od vožnje.

Svijet je ostao bez riječi. Janica je odmah stekla brojne simpatije navijača, sponzori su promptno reagirali te su navalili na Antu Kostelića. Naravno, čim je stigao sponzorski novac, Janica se počela razvijati u normalnim uvjetima za treniranje i rezultati nisu izostali.

Ante i Ivica su iz bolničkog kreveta gledali Janicu

Nagano je upoznao Janicu, ali ne i Antu i Ivicu.

"U Nagano nisam mogao ići jer sam bio u bolnici. Mračan je to dio moje karijere, ali i cijele obitelji jer je i otac bio ozlijeđen, pa smo Igre pratili iz bolničkog kreveta. Janica je morala sama nastupiti", prisjetio se Ivica.

Igre iz Nagana pamtimo i po nastupu trostrukog olimpijca Vedrana Pavleka koji je u Japanu završio svoju karijeru 28. mjestom u veleslalomu te 30. u superveleslalomu. Njemu je na kraju sportske karijere pripala čast da ponese hrvatsku zastavu na svečanosti zatvaranja Igara.

U sljedećem nastavku pročitajte kako je Janica pokorila Salt Lake City...

Pročitajte više