U19 reprezentacija na svom drugom Euru: "Igrat ćemo kao Bilićeva Hrvatska u Poljskoj"

HRVATSKA reprezentacija s Europskog nogometnog prvenstva oprostila se s četiri boda u skupini. Hrvatska U-19 reprezentacija pokušat će nadmašiti svoje idole u Estoniji gdje Europsko prvenstvo počinje 3. srpnja.

Dinko Jeličić Hrvatsku će voditi kroz skupinu protiv Engleske, Francuske i Srbije. 38-godišnji izbornik je mladu selekciju preuzeo prošlog ljeta nakon odlaska Ivice Grnje, koji je od 2002. odgajao generacije hrvatskih reprezentativaca, a prije dvije godine je na Euru stigao do polufinala u kojem su ipak bolji bili Španjolci (3:0). 

Izbornik koji "ne voli" hajdukovce radio je kao trener Dinamove škole i Dinamove filijale u Sesvetama

Jeličić je na samom početku svoje karijere dobio priliku postati izbornikom nakon što je radio kao trener mlađih uzrasta zagrebačkog Dinama, a onda postao i trener Dinamove druge momčadi Radnika iz Sesveta čiju momčad čine najbolji Dinamovi juniori. Upravo zbog takvog CV-a odmah se našao na meti kritika jer je u reprezentaciju uvrstio mahom igrače svojih bivših klubova Dinama i Radnika, dok su gotovo potpuno nestali Hajdukovi igrači, koji su do tada bili ravnopravno zastupljeni.

Neiskusni Jeličić poveo se za iskusnijim Slavenom Bilićem pa je kazao kako je glavni cilj već ispunjen plasmanom na drugo U-19 Europsko prvenstvo u povijesti.

"Biti ovdje je za nas već veliki uspjeh. Pokušat ćemo biti među najboljih šest ekipa koje će ostvariti plasman na Svjetsko U20 prvenstvo sljedeće godine. Imamo i druge ambicije, pokušat ćemo iznenaditi i proći u polufinale. Imamo kvalitetu", rekao je Jeličić u intervjuu za službene stranice UEFA-e.

"Igrat ćemo kao Bilićeva Hrvatska"

Poraz od Španjolske 2:1, remi s Italijom bez golova i 5:0 pobjeda nad Portugalom bili su dovoljni Grnjinoj Hrvatskoj za polufinale. Što očekuje Jeličić?


"Francuska voli dominirati, u kvalifikacijama su pobijedili Nizozemce sa 6:0, favoriti su skupine i vrlo su jaki. Srbija je završila kvalifikacije ispred Njemačke i ciljat će visoko, a Engleska je vrhunska momčad. Ovo je završni turnir, nema slabih protivnika".

"Siguran sam da će nas ostali poštovati nakon dva dobra ciklusa kvalifikacija u kojima smo pokazali da možemo puno s ovom ekipom. Ispunili smo naš cilj, sve ostalo je bonus - to je naša prednost. Motivacije nam ne nedostaje, a nema dodatnog pritiska", kaže Jeličić te nastavlja:

"Naši igrači nisu imali puno vremena za odmor, zato smo najviše radili na taktici. Nismo puno vremena proveli zajedno i zato nam je ovaj uspjeh još draži. Puno smo radili na defanzivi, dok nam je u napadu cilj zadržati što više loptu u nogama i stvoriti prilike za gol. Naša najbolja utakmica bila je u kvalifikacijama protiv Gruzije (3:1). Igrali smo većinom u 4-3-3 formaciji, a kasnije prešli u 4-2-3-1 i 4-4-2, kao Slaven Bilić na Euru. Slaven nije fan strogih formacija i slažem se s njim. To je zastarjelo, bitno je samo na početku, a tijekom utakmice se sve izmijeni".

Na Euro ne idu Kovačić, Livaja, Datković...


Hrvatskoj će nedostajati talentirani Mateo Kovačić, mlada napadačka zvijezda Marko Livaja i Rijekin branič Niko Datković.

"Bit ćemo slabiji bez njih, ali imamo kvalitetnu bazu od 30-35 igrača, i skupinu u kojoj je momčad važnija od svega ostalog. Nije nas strah. Imamo dovoljno kvalitete u Anti Rebiću i Marku Dugandžiću, koji je bio naš najbolji strijelac u kvalifikacijama. Njih dvojica su moćan tandem", zaključio je Jeličić.

Branitelji naslova Španjolci u drugoj skupini igraju protiv Portugala, domaćina Estonije i Grčke.


Utakmice Hrvatske na U-19 Euru:

3. srpnja Engleska - Hrvatska (16:30)

6. srpnja Francuska - Hrvatska (15:30)

9. srpnja Hrvatska - Srbija (19:00)

12. srpnja - polufinale
15. srpnja - finale

Pročitajte više