UFC 201: Lawler nokautiran nakon 12 godina, Woodley postao novi prvak

Foto: Fightsite

TYRON WOODLEY nokautirao je Robbiea Lawlera u prvoj rundi glavne borbe UFC 201 eventa postavši novi prvak velter kategorije. Karolina Kowalkiewicz vjerojatno je izborila borbu za titulu protiv svoje sunarodnjakinje, a Matt Brown je nokautiran prvi put u svojoj karijeri.

Nastavlja se izuzetno slaba godina za UFC prvake nakon što je bez pojasa ostao i Robbie Lawler. Tako je Demetrious Johnson ostao jedini UFC prvak koji je pojas držao i na početku 2015. godine. Uistinu je došlo ludo vrijeme u MMA te je konkurencija nikad izjednačenija, a fanovi mogu apsolutno uživati.

Što se tiče ove borbe, Woodley je od samog početka pokazao kako želi brzo završiti. Već krajem prve minute radio je jako dobro u klinču, no sudac Dan Miragliota ih bezrazložno razdvaja. To ipak nije izbacilo Woodleya iz ritma, nastavio se sjajno kretati sve dok nije dočekao priliku za napad. Nevjerojatno eksplozivno je doletio desni kroše točno u bradu Lawlera i borba je bila gotova. Woodley je postao novi prvak i tek drugi borac koji je nokautirao Lawlera, više od 12 godina nakon što je to uspjelo Nicku Diazu.

Sunaslovna borba donijela je duel Karoline Kowalkiewicz i Rose Namajunas, u borbi za prvu izazivačicu slamka kategorije. A nakon borbe je gotovo sigurno kako će UFC pojas i nakon iduće borbe ostati u Poljskoj, budući da je Karolina Kowalkiewicz došla do pobjede i vjerojatno susreta s Joannom Jedrzejczyk. Bila je to vrlo neizvjesna borba, gdje je Rose Namajunas u prvoj rundi uspjela u svom naumu. Dva puta je srušila Poljakinju te radila dovoljno za prednost. Drugu rundu se Karolina sabrala te počela pogađati kvalitetne udarce, dok je Namajunas dolazila do prilike kontrolirati klinč, ali bez uspješnih rušenja. Bila je to vrlo izjednačena runda, a na kraju je ona presudila, budući da je u posljednjih pet minuta Kowalkiewicz potpuno preuzela kontrolu stand up borbe i osigurala si bodove za tu rundu. Na kraju podijeljena odluka sudaca i Karolina Kowalkiewicz je i dalje neporažena u svojoj profesionalnoj karijeri.

UFC 201 donio je i prvi nokaut poraz u karijeri Matta Browna, a ujedno i veliko borilačko uskrsnuće Jake Ellenbergera. Znajući kako mora pobijediti te ujedno ostaviti sjajan dojam, Juggernaut je u borbu krenuo odlučno i već nakon sedam sekundi je desnim krošeom Browna poslao na pod. Čvrsta brada je izdržala te se Brown brzo diže na noge. Ipak, prošlo je tek nešto više od minute kad Ellenberger pogađa nogom u jetru, Brown pada i tu je vrlo brzo bilo gotovo. Fantastična pobjeda Ellenbergera i prvi nokaut poraz u karijeri Matta Browna.

Na glavnom programu vidjeli smo i najbolji UFC nastup Erika Pereza do sada. Prve dvije runde bio je potpuno dominantan u svakom segmentu nad Jorge Riverom, da bi u trećoj prvu prihvatio brawl na samom početku, a onda se ipak smirio i uspješno priveo borbu kraju za uvjerljivu pobjedu odlukom. Glavni program otvorili su članovi muha divizije, Ryan Benoit i Fredy Serrano, a Benoit je slavio podijeljenom odlukom nakon tri runde, iako je čak pet puta u borbi bivao srušen, a stand up mu se ipak nije činio toliko dominantan. Ne može proći niti jedan UFC event bez kontroverzne odluke sudaca.

Glavni program prošao je u znaku Nikite Krylova i Jorgea Masvidala. Krylov je došao do svoje 21. pobjede u karijeri i to ponovno prekidom. Ukrajinac još nikad nije doživio sudačku odluku u svojim borbama, a to se nije dogodilo niti protiv Eda Hermana. Ovdje je Herman odradio vrlo odlučnu prvu rundu, no u drugoj se upalio “killer instinct” Krylova. Hermana je prvo uzdrmao krošeom, zatim je primio nekoliko jakih udaraca, da bi se uspio izvuči na poziciju odakle je povukao lijevi high kick. Sjeo je direktno na vrat Hermana i borba je bila gotova. Peta uzastopna pobjede za Krylova u poluteškoj kategoriji.

Masvidal je napokon izbjegao neizvjesnu borbu kakva su čak tri puta za redom rezultirale porazom podijeljenom odlukom. Protiv debitanta u velter kategoriji, Rossa Pearsona, kontrolirao je borbu kroz svih 15 minuta, a samo veliko srce britanskog borca je razlog da borba nije završila ranije. Masvidal je bio dominantan te je taktički kvalitetno odradio ovu borbu i najavila povratak već za pet ili šest tjedana.

Wilson Reis je brzo ugušio zamjenskog protivnika Hectora Sandovala te sad u miru čeka borbu za naslov prvaka, dok je Anthony Hamilton ekspresno nokautirao Damiana Grabowskog. Bojan Veličković i Michael Graves odradili su bez pobjednika, dok je Damien Brown bio bolji od Ceyara Arsamendije.
 

UFC 201 – Rezultati

Tyron Woodley def. Robbie Lawler – KO (R1 2:12)
Karolina Kowalkiewicz def. Rose Namajunas – podijeljena sudačka odluka
Jake Ellenberger def. Matt Brown – TKO (R1 1:46)
Érik Pérez def. Francisco Rivera – jednoglasna sudačka odluka
Ryan Benoit def. Fredy Serrano – podijeljena sudačka odluka

Nikita Krylov def. Ed Herman – KO (R2 0:40)
Jorge Masvidal def. Ross Pearson – jednoglasna sudačka odluka

Anthony Hamilton def. Damian Grabowski – KO (R1 0:14)
Wilson Reis def. Hector Sandoval – SUB (R 1 1:49)

Michael Graves vs. Bojan Veličković – neodlučena borba
Damien Brown def. César Arzamendia – KO (R1 2:27)
 

Pročitajte više