Uzeo je prsten i ušao u povijest: Nevjerojatni James triple-doubleom odveo Miami do naslova

MIAMI HEAT je u petoj utakmici NBA finala pobijedio Oklahomu s 121:106 i postao prvak drugi put u povijesti. Prvi su osvojili u sezoni 2005/06.

Miami od pete minute utakmice nije ispuštao prednost. Na poluvremenu je vodio deset razlike (59:49). U nastavku  je Oklahoma mogla smanjiti na dva ili tri poena razlike kada je Kevin Durant predvodio kontranapad. Međutim, izgubio je loptu, a Miami je to kaznio s dvice trice. Najprije je pogodio Mario Chalmers, a zatim i Shane Battier. Treću četvrtinu Miami je s četrnaest razlike potopio Oklahomu.

"Mnogi od nas smo sanjali ovakvu situaciju. Za mene, koji sam došao iz Južne Dakote i imao priliku igrati u dva finala, san je postao stvarnost. Nisam ovo želio propustiti ni za šta na svijetu", rekao je Mike Miller koji je tijekom cijele sezone imao problema s ozljedama, a u petoj utakmici finala je bio jedan od junaka šutirajući tricu 7-8.

Ukupno je Miami pogodio četrnaest trica iz 26 pokušaja čime su izjednačili rekord NBA finala.

Durant: "Boli. Teško je."

Kevin Durant bio je najbolji košarkaš Oklahome s 32 poena, a poslije utakmice nije krio razočarenje.

"Boli. Teško je. Mi smo svi braća u našem timu i sve nas boli ovaj poraz. Došli smo do finala i nismo tu željeli stati. Nažalost jesmo i teško nam je", rekao je uplakani Durant nakon utakmice.

Nike već objavio reklamu za osvojeni prsten

LeBron James je još jednom pokazao da je trenutno daleko najbolji košarkaš na svijetu. Ostvario je triple-double s 26 poena, trinaest asistencija i jedanaest skokova. To je prvi triple-double u utakmici kojoj se slavi naslov još od 2003. i Tima Duncana, a LeBron je do svog prvog naslova došao godinu dana mlađi nego veliki Michael Jordan.

"Ovo mi je najljepši dan u životu. Ovaj mi naslov znači sve. Lani sam donio tešku odluku o napuštanju Clevelanda, no znao sam što želim od svoje budućnosti. Znao sam i da je pred Miamijem blistava budućnost. Ovo je ispunjenje snova. Sve se isplatilo", rekao je James koji je proglašen najkorisnijim igračem finala.

James, Cris Bosh i Dwayne Wade su odigrali najbolju utakmicu u playoffu. Prvi put su sva trojica postigla iznad 20 poena i ovo vjerojatno nije njihov posljedni zajednički naslov.

Nike je nakon završetka utakmicu objavio reklamu u čast prvog Jamesovog prstena. LeBron je s najvećim proizvođačem opreme kao 18-godišnjak potpisao ugovor vrijedan 90 milijuna dolara.

Pročitajte više