Zagreb domaćin utrke Titana!

Foto: AFP

1500 natjecatelja iz cijeloga svijeta nastupit će 9. lipnja u Zagrebu na prvom izdanju utrke "TITANS – European Triathlon League". Utrka će započeti na Rekreativno-športskom centru Jarun s 2 km plivanja unutar regatne staze. Nakon biciklističke ruta, sveukupne dužine 90 km, natjecatelji će napustiti grad u smjeru zapada. Biciklistička dionica potom se lagano penje preko obronaka i spušta u Samobor te prolazi njegovim centrom. Natjecatelji će se potom usmjeriti nazad prema Zagrebu i u drugom, skraćenom krugu, proći kroz centar Svete Nedelje odakle će se ponovno vratiti do triatlonskog parka na Jarunu.

"Rijetko koji sport testira ljudske mogućnosti do takvih granica kao što to radi triatlon"

Trkaća dionica od 21 km kreće s Jarunskog jezera, prateći tok Save do Savske ceste koja će natjecatelje odvesti do samog centra i povijesne jezgre grada. Trčanje se nastavlja kroz Gornji grad, Trg Bana Josipa Jelačića, Lenucijevu potkovu i park Zrinjevac, nudeći natjecateljima zanimljive vizure. Iz centra se natjecatelji istim putem vraćaju Savskom cestom prema RŠC Jarun gdje se očekuje spektakularan finiš.

"Rijetko koji sport testira ljudske mogućnosti do takvih granica kao što to radi triatlon. Osim s vlastitim mogućnostima i drugim natjecateljima, u ovom se sportu sudionici trebaju moći nositi i s izazovima prirode. I sve to u kombinaciji tri sporta: plivanja, biciklizma i trčanja. Zamislite da trebate isplivati 78 dužina bazena od 25 metara, odvoziti polovicu prosječne etape utrke "Tour de France" i nakon toga otrčati polumaraton...", rekao je u najavi događaja Krunoslav Borovec, predsjednik Triatlon saveza Hrvatske.


Predrag Gađa, predsjednik organizacijskog odbora predstavio je Titans European triathlon League.

"Organizator utrke je Triatlon klub Ironman Hrvatska. Sljedeće godine uslijedit će utrke u drugim europskim gradovima gdje će natjecatelji prikupljati bodove potrebne za plasman u samu završnicu natjecanja koje će se svake godine održati u drugoj zemlji. U ovom trenutku u finalnoj smo fazi pregovora sa organizatorima utrka u Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Francuskoj".

Patrčević: Niti jedan drugi natjecatelj nije više motiviran od mene za pobjedu u ovoj utrci

Dejan Patrčević, najuspješniji hrvatski triatlonac najavio je utrku.

"Iako je do samog natjecanja ostalo više od tri mjeseca, već smo zabilježili velik broj prijava, a svoj su dolazak potvrdila neka od najvećih triatlonskih imena kao što su Faris Al Sultan, pobjednik najprestižnije triatlonske utrke, Svjetskog prvenstva Ironman Hawaii u 2005, te Natascha Badmann, prva Europljanka koja je osvojila Ironman Hawaii 1998. i potom ponovila taj uspjeh još 5 puta", rekao je Patrčević. Na pitanje što on osobno očekuje od utrke, kao natjecatelj, Patrčević je odgovorio: "Vjerujem da niti jedan drugi natjecatelj nije više motiviran od mene za pobjedu u ovoj utrci. U nastupima u inozemstvu sam nekoliko puta bio tako blizu pobjedi, ali mi to još uvijek nije pošlo za rukom. Super je kada imaš priliku pokušati pobijediti na svom terenu", rekao je Patrčević.

Organizatori su povodom natjecanja u suradnji s različitim partnerima osmislili i niz popratnih događanja sportske tematike, koja će se odvijati u tjednu natjecanja, od 5. do 9. lipnja, a to su Tjedan zdravog i sportskog života, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Međunarodna konferencija "Athlete of the Future", u suradnji s Kineziološkim fakultetom i
njegovim međunarodnim uredom, Sajam sporta, s početkom četiri dana prije utrke, namijenjen natjecateljima, pratećim timovima,
gledateljima i široj javnosti.
 

Pročitajte više