Alternativni vodič za navijače: Kako jeftino na Euro

Grafika: Index

ZA RAZLIKU od Svjetskog prvenstva u Brazilu, gdje su gradovi domaćini bili razbacani diljem jedne od najvećih zemalja svijeta, navijački džep na kontinentalnoj smotri u Francuskoj bit će pošteđen dugotrajnih i skupocjenih transfera. I dok su prekooceanski let u daleki Brazil te oni nacionalni prema Manausu i Recifu prosječnog hrvatskog navijača koštali i po nekoliko tisuća eura, odlazak na utakmice Europskog prvenstva bit će nemjerljivo pristupačniji, no krenimo redom.
 
AVIONSKI PRIJEVOZ
 
Letovi za Pariz
 
Prvu utakmicu na EP-u Hrvatska će 12. lipnja igrati u Parizu, a do glavnog grada Francuske postoji nekoliko prilično pristupačnih kombinacija. Jedna od njih svakako je irska low-cost kompanija koja 8. lipnja ima let Zadar - Pariz za svega 200-tinjak kuna. Zanimljivo, u prodaji je i let 12. lipnja, na dan utakmice, ali igrom slučaja avion na aerodrom Beauvais slijeće nešto prije 20 sati, dok je dvoboj s Turcima na rasporedu u 15 sati.
 
Druga opcija također uključuje let Ryanairom na relaciji Venecija - Paris 12. lipnja. Cijena karte iznosi također 200-tinjak kuna, a u Parizu bi trebali biti oko 12.35h na dan dvoboja s Turcima. Ukoliko će vam problem predstavljati prijevoz do Venecije, osim što možete ići s osobnim automobilom, parkirati ga na aerodromu i podijeliti troškove, uvijek je isplativo kontaktirati slovensku firmu GoOpti, koja vas od Zagreba do ovog međunarodnog talijanskog aerodroma može odvesti za svega 150kn.
 
Treća opcija za let u Grad svjetla je aviokompanija Wizzair, koja 11. lipnja ima u prodaji let iz Beograda za 370kn. Kako noćni bus od Zagreba do Beograda košta 220kn, u Pariz možete biti za 80-tak eura, što je zgodna i pristojna opcija, pogotovo ukoliko ste pozicionirani u istočnom dijelu Hrvatske. Wizzair nudi još jednu alternativu. Naime 12. lipnja u ranim jutarnjim satima ima let iz mađarskog Debrecena za 230kn. Ni on nije predaleko Zagrepčanima i Slavoncima.
 
Ukoliko nemate namjeru gubiti vrijeme na transfere u Veneciju, Beograd ili Debrecen, nekoliko je ponešto skupljih opcija iz Zagreba. 11. lipnja poljski LOT nudi let iz glavnog hrvatskog grada u Pariz za 910kn, a ukoliko kojim slučajem želite putovati na sam dan utakmice, AIR Franceu platit će te 2167kn, što je najjeftinija opcija ukoliko želite stići na vrijeme za utakmicu. Ukoliko planirate putovati direktno iz Splita, najjeftinije je 11. lipnja ići Czech Airlinesom za 1416 kuna.
 
 
 
Letovi za St. Etienne
 
S obzirom da low-cost kompanije ne nude direktan let za St. Etienne, najjednostavnija i najjeftinija opcija letjeti je 15. lipnja, dva dana prije dvoboja s Češkom, Ryanairom iz Zadra za Marseille. Cijena karte iznosi 367 kuna, a kako je Marseille od St. Etiennea udaljen 335 kilometara, u ukupni trošak valja uračunati i 5-satnu vožnju autobusom u iznosu od maksimalno 150 kuna.
 
Druga opcija pogoduje onima iz sjevernih dijelova Hrvatske. Naime, kompanija Easy-jet nudi let 17. lipnja na relaciji Venecija - Lyon za 427kn. Do Venecije se, kao što smo već rekli može doći GoOptijem, dok su Lyon i St. Etienne udaljeni 60 kilometara i povezani konstantnim linijama. Jednosmjerna autobusna karta od Lyona do St. Etiennea iznosi 60kn, a vožnja traje manje od 60 minuta.
 
Ukoliko se želite kockati, postoji još jedna zanimljiva opcija. Španjolska kompanija Iberia u prodaji ima let 17. lipnja iz Splita preko Rima u Lyon za 658 kuna. U Lyonu bi trebali biti u 16.30h. Ukoliko već imate ulaznicu za susret protiv Češke i uspijete nekako organizirati prijevoz od aerodroma u Lyonu do stadiona Geoffroy-Guichard, na utakmicu bi mogli stići taman nekoliko minuta prije početka dvoboja.
 
Najjeftinija opcija kada govorimo o letu iz Zagreba jest belgijskom nacionalnom kompanijom. Transfer iz Zagreba za St. Etienne 16. lipnja, dan prije druge utakmice, košta 1123kn, međutim ima dva stajanje i traje preko 17 sati. Istog dana postoji i let za Lyon koji traje petnaestak sati i košta 912kn. Kao što smo već spomenuli, iz Lyona do St. Etiennea može se lako putovati lokalnim autobusom.
 
Letovi za Bordeaux
 
Najjeftinija opcija za doći do dalekog Bordeauxa let je iz Venecije. Kompanija EasyJet u popodnevnim satima 21. lipnja ima let za svega 322 kune, a u Bordeaux ćete stići u 18 sati i 30 minuta, dva i pol sata prije utakmice. Ukoliko želite ići dan ranije, postoji opcija s letom iz Bologne. Ryanair ovu kartu nudi za svega 217 kuna. Do Bologne se također može iz Zagreba ići GoOptijem, ali za prijevoz bi se trebalo raspitati barem nekoliko tjedana unaprijed.
 
Kada govorimo o letu iz Zagreba, najjeftinija opcija četverosatni je let Air Franceom 20. lipnja za 3031kn. Istovremeno, Brussels airways za 1323 kune nudi šestosatni let iz Zagreba za Toulouse, koji je nekih 200-tinjak kilometara udaljen od Bordeauxa, odnosno  dva i pol sata vožnje autobusom. Naravno, u prodaji su i ponešto jeftiniji letovi iz Zagreba, ali uključuju barem dva presjedanja i letove od preko 17 sati.
 
Za one iz južnih krajeva, Zadra, Splita ili Dubrovnika postoji također nekoliko zanimljivih opcija. Za početak, može se 17. lipnja letjeti Ryanairom iz Zadra za Pariz po cijeni od 700kn pa onda osmosatnom vožnjom autobusom do Bordeauxa. Autobus (kompanija Flixbus) bi trebao koštati do 250kn. Druga alternativa let je iz 21. lipnja, na dan utakmice, iz Splita za Toulouse 1436 kune. U Toulouse bi trebali stići u 16.30, što je više no dovoljno za stići na susret koji počinje u 21 sat.
 
Transferi između Pariza, St. Etiennea i Bordeauxa
 
Kada se jednom nađete u Francuskoj, kretati se između gradova domaćina možete autobusom, željeznicom i avionom. Za početak ćemo proći zrakoplovnim opcijama, koje su više no pristupačne. Naime 17. lipnja direktan jednosatni let Air Franceom iz Pariza za Lyon košta 352 kune, dok na relaciji St. Etienne, odnosno Lyon - Bordeaux. 20. lipnja EasyJet nudi karte za također 352 kune.
 
Avionske karte toliko su jeftine da se ne isplati ni tražiti alternativne načine transfera, međutim za one koji se boje letenja, reći ćemo kako je autobusna karta od Pariza do St. Etiennea oko 200 kuna, a vožnja traje oko sedam sati. Vlakom ćete stići nešto brže, za tri sata, međutim najjeftinija karta je 400 kuna. Autobus od St. Etiennea do Bordeauxa ne vozi planinskim klancima u središtu Francuske već uz mediteransku obalu pa vožnja traje preko 10 sati, a karta košta oko 300kn.
 
Ukoliko se plasira u knockout fazu Europskog prvenstva, Hrvatska bi svoju utakmicu osmine finala mogla igrati u Lyonu, Parizu ili Lensu. I dok se povratak u Lyon i Pariz čini relativno jednostavnim, ponešto više novaca trebat će za transfer do Lensa, koji se nalazi na samom sjeveroistoku Francuske, uz granicu s Belgijom. Bordeaux i Lens dijeli gotovo osam stotina kilometara. Ukoliko želite ići avionom, morat ćete letjeti u još sjeverniji Lille, a cijena avionske karte iznosi 445 kuna.
 
PRIJEVOZ AUTOBUSOM I OSOBNIM AUTOMOBILOM
 
Naravno, bit će onih kojima ne pada na pamet letjeti ili onih koji će kao brojnija grupa iznajmiti kombi i voziti cijelim putem. Put za Pariz vodi preko Salzburga, Minhena, Stuttgarta, Strasbourga, Metza i Reimsa. Trebao bi trajati od 17-20 sati, ovisno o stajanju, te koštati između 1500 i 2000 kuna, s uključenim gorivom i cestarinom. Ukoliko se u kombiju nađe sedam ili osam ljudi, pojedinac će put do od Zagreba do glavnog grada Francuske platiti manje od 300kn.
 
Od Pariza preko Auxerrea do St. Etiennea ima svega nešto više od pet sati vožnje, a procjenjuje se kako troškovi vožnje ovom rutom variraju između 600 i 800kn. Vožnja od St. Etiennea do Bordeauxa, ukoliko se vozi planinskom cestom preko Clermona identična je i što se tiče udaljenosti, vremena i cijene. Na koncu, ukupni troškovi prijevoza od Hrvatske preko Pariza, St. Etiennea i Bordeauxa, pa opet preko Pariza natrag iznose oko 5500 kuna, što je oko 800 kuna za troškove prijevoza po osobi.
 
Ukoliko se namjeravate voziti autobusom, trebate znati da svaki petak agencija Panturist ima autobus koji vozi na relaciji Zagreb - Strasbourg - Pariz. Jednosmjerna karta košta 800kn. Karta između Pariza i St. Etiennea je 200kn, a iz St. Etiennea za Bordeaux 300kn. Ukupno bi takvoj osobi trebalo oko 2500 kuna za prijevoze. Ukoliko ste malo dubljeg džepa možete putovati superbrzim i luksuznim francuskim vlakovima, međutim morate znati da su često skuplji od avionskih letova.
 
Interesantna opcija za neke može biti i najam automobila u Parizu. Ukoliko ste 12. lipnja sletjeli u Pariz s nekoliko prijatelja za vas bi najjeftinije moglo biti rentati automobil. Primjerice, VW Polo od 15. lipnja do 23. lipnja koštao bi vas ukupno 900kn. U tih osam dana možete se odvesti u St. Etienne, ostati tamo nekoliko dana pa produžiti za Bordeaux te se naposljetku dva dana nakon dvoboja sa Španjolcima vratiti u Pariz.
 
 
 
SMJEŠTAJ
 
Kada govorimo o smještaju, onda morate uzeti u obzir da su cijene ipak ponešto veće no inače. Tako ćete u Parizu, u terminima dvoboja s Turcima, za krevet   spavaonici platiti 250-350kn. Od hostela preporučujemo Pariscoree, Paranjib i Sabine Guesthouse. Ovaj posljednji najbliži je St. Deniseu, no kako je Pariz dobro povezan metroom, ne morate se brinuti o lokaciji. Inače, privatna soba koštat će vas oko 400kn. Smještaj možete potražiti i na AIRBNB-u, gdje sobica za dvoje košta 250-300kn.
 
U St. Etienneu je situacija malo kompliciranija. Naime, u ovom trenutnu na Hostelworldu nema slobodnog smještaja ni u ovom gradu, ali ni u obližnjem Lyonu. Ništa bolja situacija nije ni na Booking.com-u, gdje se trokrevetne sobu još mogu naći za 1000kn jedino u okolici Lyona. Ono što možete napraviti jest bookirati sobu preko AIRBNB-a. Još ima nešto slobodnih apartmana, a cijene soba kreću se oko 200 kuna po danu.
 
Ništa bolja situacija nije ni u Bordeauxu. Naime na Hostelworldu ostalo je još tek nekoliko slobodnih mjesta po hostelima i guesthousima, a cijene su išle u nebo. Tako ćete primjerice privatnu sobu u L`Etoile Bleu platiti 854 kune. Doduše, na Booking.com-u još ima dosta hotelskog smještaja, a ako budete brzi možete pronaći sobu za 700 kuna po noći. Srećom opet će vam pomoći AIRBNB, gdje trenutno ima pregršt opcija za 200njak kuna po danu.
 
Oni avanturističkog duha mogli bi pokušati pronaći smještaj na Couchsurfingu. U St. Etienneu ima pregršt sjajnih domaćina, a posebice u Bordeauxu i Parizu, gdje se broje u tisućama. Ukoliko imate sreće, smještaj za vrijeme EURA tako nećete ni platiti, a postoji mogućnost da upoznate vrlo zanimljive domaće ljude koji će vam pokazati grad i upoznati vas sa mjestima na koje nikada ne bi ni slučajno naletjeli.
 
UKUPNI TROŠKOVI
 
Pokušajmo sada rezimirati sve troškove, a bavit ćemo se samo onima koji će u Francuskoj provesti barem desetak dana, od prve utakmice s Turcima 12. lipnja u Parizu do dvoboja sa Španjolskom 21. lipnja u Bordeauxu. Iz dole navedenog izračuna, vidimo da će za put i smještaj tijekom deset dana u Francuskoj iznositi oko 3500kn. Na ovo još treba dodati dnevne troškove.
 
Pretpostavlja se kako će za vrijeme EURO-a pojedincu za hranu, piće i transport trebati najmanje 50 eura dnevno pa ćemo za deset dana uzeti total od 500 eura. Slijedom toga, navijaču hrvatske reprezentacije za boravak u Francuskoj i odlazak na sve tri utakmice trebat će, bez cijene ulaznica, najmanje tisuću eura, naravno ukoliko ne koristi Couchsurfing ili s grupom putuje u kombiju.
 
Najjeftinija opcija za pojedinca:
 
12. lipnja let Venecija - Pariz 200kn(+200kn prijevoz do Venecije)
 
4 noći u hostelu 1000kn
 
16. lipnja let Pariz - Lyon 350kn(+100kn prijevoz do St. Etiennea)
 
2 noći u St. Etienneu AIRBNB 400kn
 
18. lipnja  let Lyon - Bordeaux  350kn(+100kn prijevoz do Lyona)
 
4 noći u Bordeauxu AIRBNB 800kn
_____________________________________________________________
 
Prijevoz i smještaj: 3400kn
Minimalni dnevni troškovi: 3600kn
Ukupno: 7000kn
 

Pročitajte više