Alžir ima za čime žaliti: Donovan u sudačkoj nadoknadi izbacio Sloveniju!

CIJELU utakmicu Alžira i SAD-a obilježile su propuštene prilike, a tek u 92. minuti Donovan je zatresao mrežu i izbacio Sloveniju sa SP-a. Čak 41 udarac prema golu skupili su Amerkanci i Alžirci, a jedini pogodak pao je tek nakon 90. minute.

Nogometaši SAD-a u durgoj su minuti sudačke nadoknade zabili gol koji ih je odveo u drugi krug Svjetskog prvenstva. Do kraja regularnog dijela, Slovenija je, uz Englesku bila drugi putnik u osminu finala, a onda je Donovan zabio gol koji je oduševio američke navijače među kojima i bivšeg predsjednika Billa clintona, koji je sjedio na tribinama.

Poništeni pogodak Dempseyja i propuštene prilike

Od prve minute Alžirci su bili bolja momčad, a već u prvoj minuti Matmour je pucao pored gola. Malo nakon toga, Djebbour je primio dugu loptu pred šesnaestercem, pucao je iz voleja ravno u gredu. Izmjenjivali su se napadi na obje strane, nešto je bolje igrao Alžir, ali Gomez, Donovan i Dempsey imali su bolje prilike. Fenomenalan je danas bio alžirski vratar Mbolhi, koji je trebao biti proglašen igračem utakmice, da mu slavu nije oteo strijelac jedinog pogotka. U 20. minuti Bradleyjevi izabranici postigli su pogodak, koji im je opravdano poništen zbog zaleđa. Pucao je Gomez, obranio Mbolhi, a u zaleđu se našao Dempsey koji s dva metra zabija loptu u mrežu.

Do kraja poluvremena Amerikanci su se ispomašivali, a ni Alžirci nisu zaostajali. Matmour i Djebbour su imali dobre šanse u 25. i 26. minuti, ali udarci odlaze pored gola. Matmour je u 38. minuti pucao snažno sa 30-ak metara, ali Howard brani. Na drugoj strani Donovan je pucao preko gola, a onda je Dempseyjeve udarce nevjerojatnim reakcijama skidao Mbolhi. Novi veliki promašaj Amrikanci su napravili u 37. minuti kada je alžirski vratar skinuo jedan udarac, a Altidore je za dlaku pretekao donovana do odbijene lopte i sa pet metara pucao preko praznog gola.

Fenomenalni Mbolhi ipak slomljen

U nastavku ista slika kao u prvom dijelu. Alžirci su bili bolji, stvarali su akcije, ali nisu uspjeli zabiti. Odlični Mbolhi nastavio je spašavati mrežu od američkih pokušaja. U 57. minuti nogometaši SAD-a opet nisu imali sreće. Altidore je pokrenuo kontranapad, nakon duge opsade Howardovog gola. Obrana zelenih se spetljala, lopta dolazi do Dempseyja koji pogađa desnu stativu. I pokušaj Feilhabera u 66. minuti spasio je Mbolhi, kao i dvije minute kasnije kada je pucao Buddle. 

Alžir je nastavio napadati sve više pred kraj susreta, želeći doći do barem utješnog pogotka, ako već ne mogu proći skupinu. Yebda je odlično pucao iz daljine, a lopta odlazi malo iznad grede. Četvrti sudac pokazao je čak četiri minute nadoknade, iako većih prekida nije bilo tijekom utakmice. To su iskoristili Amerikanci koji su u 92. minuti osigurali prolazak skupine. Pucao je Dempsey, još jednom obranio Mbolhi, a u naletu je Donovan zakucao loptu u nebranjenu mrežu. Do posljednjeg zvižduka, tek je Yahia uspio zaraditi drugi žuti, odnosno crveni karton.

Donovanu je to 44 gol za reprezentaciju SAD-a u 126. nastupu. Već je otprije najbolji strijelac u povijesti američke nogometne reprezentacije.

Sastavi:

SAD: Howard, Cherundolo, Bocanegra, DeMerit, Bornstein, Edu, Donovan, Bradley, Dempsey, Altidore, Gomez

Alžir: Mbolhi, Bougherra, Halliche, Yebda, Yahia, Belhadj, Kadir, Lacen, Ziani, Djebbour, Matmour

Pročitajte više