AMERICAS CUP: NOVOZELANĐANI SE GOTOVO POTOPILI

Branitelji naslova Americas Cupa Team New Zealand neslavno su započeli obranu naslova protiv švicarske jedrilice Allinghi, odustavši u prvoj finalnoj utrci u zaljevu Hauraki na Novom Zelandu.

Tako je finalna serija na pet pobjeda počela senzacionalno jer su Novozelanđani u samo deset minuta utrke doživjeli puknuće lantine glavnog jedra, kidanje jedara i naposljetku se gotovo potopili jer je voda prodrla u skupocjeni brod.

Šef Team New Zealanda Tom Schnackenberg kazao je kako su problemi sa, po dizajnu revolucionarnom jedrilicom NZL-82, započeli i prije starta, kada je voda ušla kroz pukotinu na krmi broda.

´Bila je to noćna mora, sve što nam se loše moglo dogoditi - dogodilo se. Već nakon nekoliko minuta utrke jedna strana broda bila je puna vode i više se nije moglo ni upravljati, a kamoli utrkivati´, rtiječi su mladoga kormilara Novozelanđana Deana Barkera, inače dvostrukog pobjednika ACI Cupa u Splitu.

U NZL-82 je ušlo više od šest tona vode, koju posada nije mogla izbaciti pumpama, a dodatno opterećenje na vjetru od 25 čvorova i prilično velikim valovima ubrzo je uzrokovalo puknuće lantine glavnog jedra i paranje jedara, te je nakon 25 minuta crna jedrilica odustala i otegljena nazad u marinu.

Jedrilica NZL-82 neslavno je prošla na svom ´vatrenom krštenju´, očigledno da radikalni izgled kobilice tog broda, sa dodacima koji omogućuju manji otpor vode i veću brzinu ima i velike nedostatke.

Razočaranje je kod Novozelanđana bilo ogromno, više od tri tisuće plovila i desetine tisuća gledatelja na obali došlo je vidjeti prvu utrku Black Magica od 2000. kada su sa 5:0 u finalu porazili talijansku Luna Rossu.

Švicarski Alinghi, za čijim kormilom je bio Novozelanđanin Russell Coutts, vodi sa 1:0 i u prilici je postati prvi europski osvajač Americas Cupa.

Druga utrka vozi se u nedjelju.

Pročitajte više