Amerikanci osvojili najviše medalja u plivanju, Phelps vlasnik šest zlatnih medalja

KAO ŠTO se i očekivalo američki plivači i plivačice obilježili su plivačka natjecanja na Olimpijskim igrama u Ateni.

Amerikanci su osvojili 28 medalja, od čega 12 zlatnih, 9 srebrnih, te 7 brončanih. U Sydneyu su Amerikanci osvojili dvije zlatne medalje manje. Australci su drugi sa 7 zlata, 6 srebrnih, te dvije bronce, dok je treće mjesto na ljestvici osvajača plivačkih odličja zauzeo Japan (3 zlata, 1 srebro, 4 bronce)

Novi olimpijski junak postao je 19-godišnji Amerikanac Michael Phelps, koji je osvojio čak osam medalja - šest zlatnih, de dvije bronce. Zlatna odličja je osvojio na 400 mješovito, 100 delfin, 200 delfin, 4x200 slobodno, 200 mješovito, 4x100 mješovito, dok je bronce dohvatio na 200 slobodno i 4x100 slobodno. Phelps nije uspio dostići legandarnog Marka Spitza koji je u Munchenu 1972. godine osvojio sedam zlatnih medalja, međutim dostigao je ruskog gimnastičara Aleksander Dityatina, koji je 1980. godine osvojio također osam medalja.

Nisam razmišljao o broju medalja, jednostavno želio sam plivati najbolje što mogu. maksimalno sam se koncentrirao na svaku utrku posebno i to je bio ključ," kazao je Phelps.

Svoj premijerni nastup na Olimpijskim igrama Phelps je imao prije četiri godine u Sydneyu, gdje je zadivio plivačke stručnjake osvojivši peto mjesto na 200 delfin, premda je imao svega 15 godine. Četiri godine kasnije mladić iz Baltimorea upisao se u olimpijsku povijesti.

"Bio sam impresioniran društvom koje se nalazilo oko mene. Imao sam strašan motiv, no bio sam svjestan kako je u Sydneyu suviše rano za vrhunski rezultat. No, znao sam da dolazi moje vrijeme," dodao je Phelps, koji u svojoj riznici trofeja ima i četiri zlatne medalja sa svjetskog prvenstva održanog prošle godine (200 delfin, 200 mješovito, 400 mješovito, te 4x100 mješovito), te dvije srebrne medalje (100 delfin i 4x200 slobodno).

Plivačka nadmetanja u Ateni izazvala su i oduševljenje u australskom taboru. Predvođeni Ianom Thorpom, Grantom Hackettom, te novim senzacijom sprinterskih disciplina, Jodie Henry plivači iz "Down under" osvojili su najviše olimpijskih odličja u posljednjih 50 godina.

"Rezultati naših plivača u Ateni su fantastični. Vjerovali smo kako možemo upisati zapažene rezultate, no sedam zlata i ukupno 15 medalja je više nego što smo očekivali," kazao je plivački izbornik Leigh Nugent. Više zlatnih medalja australski plivači su dohvatili jedino davne 1956. godine u Melbourneu, kada su se osam puta uspeli na najviše pobjedničko postolje.

Ian Thorpe, zvani "torpedo" je obranio naslov pobjednika iz Sydneya na 200 i 400 slobodno i sa ukupno pet zlatnih medalja postao je najuspješniji australski plivač u povijeti olimpijskih igara.

"Uspio sam obraniti naslov pobjednika iz Syedneya i to mi mnogo znači. Ostao sam najbolji nakon četiri godine," rekao je Thorpe.

(Izvor fotografije: FaH)

Pročitajte više