TRANSFERI

AS fantastičnom naslovnicom najavio Neymarov megatransfer

Foto: EPA-EFE

ŠPANJOLSKI mediji su u zadnjih nekoliko dana objavili priču prema kojoj će Real Madrid čekati zadnji tjedan prijelaznog roka da dovede Neymara, a ako PSG kojim slučajem prihvati neku od Barcinih ponuda, odmah će se uključiti u aukciju za Brazilca.

No, kako je Marca nedavno objavila, Barceloni ponestaje ponuda za njezina bivšeg igrača budući da nema dovoljno novca ni igrača koje bi mogla dati pod račun. Real za to vrijeme mudro čeka kako će se ta situacija rasplesti, a Florentino Perez se uzda u odlične odnose s PSG-ovim čelnicima koji bi ipak puno radije Brazilca poslali u Madrid nego u omraženu Barcelonu.

Uspije li dogovoriti senzacionalni Neymarov povratak na Camp Nou, Barcelona bi bila u ozbiljnim financijskim problemima jer bi Neymarova golema plaća strašno opteretila ionako klimav Barcin budžet, dok Real takvih problema nema. 

"U Madridu broje lovu", stoji na odličnoj Asovoj današnjoj naslovnici kojom je najavljen dolazak Brazilca u Real.

Kako piše taj španjolski list, Real bi puno lakše podnio golemu Neymarovu plaću koja u PSG-u, nakon oporezivanja, iznosi 37 milijuna eura. Nije poznato koliko bi zarađivao u Madridu, ali je činjenica da bi čak 50 posto njegove zarade od tzv. "image rights", odnosno prava na komercijalno korištenje igračeva lika i djela, pripalo madridskom klubu.

Uobičajena praksa u Realu je da svi igrači s klubom potpisuju ugovor prema kojem 50 posto zarade od "image rightsa" pripada Realu, a budući da Neymar godišnje od toga zarađuje oko 27 milijuna eura, Real bi u njegovu plaću morao uložiti 13,5 milijuna eura manje. U prijevodu, kraljevski klub bi mogao izjednačiti Brazilčevu plaću iz PSG-a, a da ga to ne baci u velike financijske dubioze.

Naime, europska udruga klubova (ECA) preporučuje klubovima da im ukupna platna lista za igrače i osoblje ne prelazi 70 posto operativne dobiti. Prema službenim podacima, Real trenutačno na plaće troši oko 430 milijuna eura. što je tek 57 posto operativne dobiti, što bi s Neymarovim dolaskom poraslo na i dalje prihvatljivih 66 posto.

Barcelona već na plaće troši 529 milijuna eura, odnosno 77 posto. Neymarovu plaću si jednostavno ne može dopustiti.

Pročitajte više